SALLAI R. BENEDEK

Full text search

SALLAI R. BENEDEK
SALLAI R. BENEDEK (LMP): Köszönöm szépen, elnök úr. Köszönöm szépen a szót. Alapvetően természetesen az LMP frakciója az önálló képviselői indítványt támogatja, és semmi nem szólhat jobban amellett, mint az Alaptörvénnyel teljes összhangban lévő határozati javaslat első mondata, mely szerint: „Az Országgyűlés kifejezi elkötelezettségét az iránt, hogy minden magyar állampolgárnak joga van a rendszerváltás titkos történetének megismeréséhez.”
Azt gondolom, hogy önmagában ez a határozati javaslat olyan, ami miatt teljesen felfoghatatlan és érthetetlenné válik a Fidesz-KDNP álláspontja, hiszen Vas Imre úr szó szerint ezt mondta, hogy a közéletben alapkövetelmény legyen a felelősség. Felelősséggel ezt a határozati javaslatot csak támogatni lehet, és lehetőséget kell teremteni a magyar társadalomnak arra, hogy feldolgozza azt a traumát, amit nem dolgozott fel és nem kezelt a rendszerváltást követően. Meggyőződésem szerint addig rendszerváltásról nem is beszélhetünk, míg ez nem következik be, ez nem valósul meg, és nem néz szembe Magyarország a saját történelmével és múltjával.
(16.50)
Biológiailag még megvan a lehetősége annak, hogy azok az emberek, akik ebben részt vettek és a közéletben szerepelnek, miután még élnek, itt vannak, szembe tudjanak nézni azokkal, akiket megfigyeltek, akikről jelentéseket készítettek, és ez a szembenézés lehet az eszköze annak, hogy ennek a traumának a feldolgozása megkezdődjön. Ebből adódóan azt gondolom, hogy teljes felelőtlenség és a közélettel szembeni tiszteletlenség a határozati javaslat nem támogatása, és nagyon nagy mértékben felfoghatatlan részünkről az, hogy egy magát polgárinak és demokratikusnak mondó kormánykoalíció ezt bármilyen formában ne tegye meg.
Azt kérjük, hogy ezt az álláspontjukat bírálják felül, és támogassák az előterjesztést. Köszönöm szépen. (Taps az LMP és a Jobbik soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me