DR. RÉPÁSSY RÓBERT

Full text search

DR. RÉPÁSSY RÓBERT
DR. RÉPÁSSY RÓBERT igazságügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Országgyűlés!
Tisztelt Képviselő Úr! Nagyon köszönöm a kormány nevében, hogy önök eddig megszavazták azokat a törvényjavaslatokat, amelyeket a kormány a devizahitelesek helyzetének segítése, könnyítése érdekében terjesztett az Országgyűlés elé. Emlékszik arra, hogy már 2010-2014 között is több alkalommal foglalkozott az Országgyűlés a devizahitelesek helyzetének könnyítésével.
Az egyösszegű végtörlesztés ügye, amit most egy kicsit, úgy érzem, más szempontból közelített meg a képviselő úr, az egyösszegű végtörlesztés ügye is nagyon sok családot, százezreket érintett, százezrek tudtak élni ezzel a lehetőséggel. Ezt követően az árfolyamgát intézkedését is bevezette az Országgyűlés, és ebben az árfolyamgát tekintetében is előrelépett az Országgyűlés. Csak hogy egy példát mondjak: könnyen lehet, hogy az árfolyamgát-intézkedés következtében gyűjtőszámlán lévő különbözetet most a bankok elszámoltatása - az a bizonyos 1000 milliárd forintos visszafizetési kötelezettség - meg fog szüntetni, meg fogja szüntetni az ezen elszámolási számlán lévő összegeket.
(14.30)
Tehát könnyen lehet, hogy azoknak, akik beléptek az árfolyamgátba, nem kellett az időközbeni devizaárfolyam-változások terhét elszenvedni. Itt volt ön is az Országgyűlésben, amikor az eszközkezelőről döntöttünk, és ön is hallotta, hogy több ezer családnak tudott segíteni az állami eszközkezelő. Most, ebben az új ciklusban, a 2014-gyel kezdődő Országgyűlés munkájában is közösen vettünk részt, amikor megalkottuk a bankok visszafizetési kötelezettségeiről szóló törvényeket, elsősorban a Kúria jogegységi határozatát végrehajtó döntést, amelyben a tisztességtelen szerződési feltételek érvénytelenné nyilvánításáról döntött az Országgyűlés. Tehát e tekintetben vissza tudom önt igazolni. Azt mondta, a bankok becsapták az embereket, valóban becsapták, közel 1000 milliárd forinttal rövidítették meg a deviza- és forinthiteleseket. Ezeknek a tisztességtelen szerződési feltételeknek az érvénytelenné nyilvánításáról szólt az Országgyűlés által júniusban elfogadott első devizahiteles törvény.
Ezt követően a bankok elszámoltatásáról hoztunk törvényeket. Ebben a bankok elszámoltatása úgy történik meg, hogy részben a tőketartozása csökken a fogyasztói kölcsönnel érintett személyeknek, részben pedig azok, akik már törlesztették a hitelüket, visszakapnak egy jelentős összeget a bankoktól. Ez körülbelül 1000 milliárd forintos, nem kis összeg, amelyet a bankok visszaadnak a családoknak, ezzel könnyítik a családok terheit. Ezek után, tehát mindezen könnyítő rendelkezések után került csak sor a forintosításra vagy az átváltásra, amely azt jelenti, hogy mindazokat az eredményeket, amelyeket az Országgyűlésben együtt értünk el, ezeket az eredményeket tudják az adós családok érvényesíteni és hosszú távon bebiztosítani magukat az árfolyamkockázattal szemben.
A fair bankokról szóló törvény pedig, amely szintén az Országgyűlés asztalán fekszik, javítani fogja a jövőbeni hitelezésben az adósok helyzetét, számos fogyasztóvédelmi szabályt tartalmaz. Úgy gondolom tehát, hogy a kormány nagyon sokat tett, mindent megtett, amit a jogi keretek engedtek, minden olyan lépést meghozott, amellyel nagyon jelentős könnyítéseket értek el már eddig is a devizahitelesek.
Kérem, hogy ezeket az eredményeket ne vegye semmibe, ne söpörje le egyetlen kézmozdulattal, hiszen ezeket jórészt közösen szavaztuk meg az Országgyűlésben. Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me