KEPLI LAJOS

Full text search

KEPLI LAJOS
KEPLI LAJOS (Jobbik): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! A közelmúltban Keszthely adott otthont a „Balaton tervezési konferencia” rendezvénynek, amelynek témája a Balaton-régió jövője volt. Örömteli, hogy úgy látszik, végre történik valami a Balaton körül is, hiszen az elmúlt években nem kapta meg azt a figyelmet és forrásbiztosítást a térség, amelyet megérdemelt volna. A Balaton Fejlesztési Tanács által bemutatott elképzelések, fejlesztési tervek a leírtak szerint körülbelül 310-320 milliárd forint támogatási igénnyel rendelkeznek, és a várakozások szerint körülbelül 10 ezer új munkahely létrejöttét eredményezhetnék, amennyiben megvalósulnának.
Örömmel látom, hogy szorgalmasan tanulmányozzák egyébként a Jobbik programját is, ha már egyébként a kormánynak nem volt ilyen; és nem találnak süket fülekre a Balatonnal kapcsolatos parlamenti felszólalásaim sem, hiszen a bemutatott balatoni fejlesztési koncepció több pontban is tartalmaz olyan lépéseket, amelyeket már évek óta szorgalmazunk, és magam itt a parlamentben többször akár napirend után, akár valamilyen napirend keretében elmondtam.
A turizmus fejlesztése az egyik legfontosabb, de az ipart, a gazdasági szektort sem szabad elhanyagolni, amire mi már 2010-ben felhívtuk a figyelmet az „Ébredj Balaton!” című programunkban. Ha csak a közvetlen környezetemben tekintek körül, egy balatonfűzfői kihasználatlan ipari parkról tudok beszámolni, amelynek a fejlesztésével évtizedek vagy évek óta senki nem foglalkozik. Az elmúlt négy évben sem történt ebben előrelépés, pedig kiváló adottságokkal bír egy esetleges zöldipar vagy zöldgazdaság megerősítéséhez, bevezetéséhez. Hiszen a Balaton-parton elsősorban ilyen jellegű ipari tevékenység képzelhető el.
A turizmus fejlesztésére a 2014-es „Kimondjuk. Megoldjuk.” címet viselő országos programunk szintén kiemelten tartalmazta az egészségturizmus fejlesztését, amely munkahelyteremtés és gazdaságélénkítés területén az egyik kiugrási lehetőség lenne Magyarországnak. Ez különösen igaz a Balatonra, ahol megvan az alapja a turizmus eme formájának, csak ki kell használni a benne rejlő lehetőségeket. Úgy látszik, ezt sem hiába dolgoztuk ki, hiszen ez is visszaköszön a fejlesztési koncepcióban, reméljük, a megvalósítása is eredményes lesz és egyáltalán megtörténik.
Júniusban napirend utáni felszólalásomban hívtam fel a figyelmet a Balatontól távolabb fekvő háttértelepülések elhanyagoltságára, és szintén azt tapasztaltam, hogy sikerült megtermékenyíteni a koncepció készítőit, hiszen az leírja ezen települések fejlesztési feltételeinek javítását is. Úgy látszik, még ha nem is mutatják, mégis figyelnek ránk és az általunk felvetett problémákra. Általában kommunikációs szinten, országos szinten eddig is így működött, reméljük, a gyakorlat is követni fogja ezt.
Szintén évek óta hangoztatom, hogy a Balaton mindenkié, és biztosítani kell a tóhoz való szabad hozzáférést az állandó lakosok és az üdülővendégek számára is. A koncepció ezt ugyan megemlíti célként, de pont a Fidesz-kormány az, meg az előtte lévő kormányok sem voltak képesek évek óta megoldani a fennálló problémát. Ugyanis egy 2012-ben készült tanulmány szerint 3,7 milliárd forintra lenne szükség, hogy biztosítani lehessen a településekhez tartozó partszakaszok 30 százalékának szabaddá tételét, amelyet a Balaton-törvény előír szabad parti sétány formájában.
(14.40)
Ennek 14 éve nem tudnak eleget tenni, amióta a Balaton-törvény hatályba lépett. Ennek a pénznek a többszörösét költötte el a kormány az elmúlt években felesleges beruházásokra, mondjuk stadionokra, miközben erre a célra egy fillér sem jutott.
Szintén évekkel ezelőtt készült egy tervezet az illegális balatoni feltöltések, stégek elbontására közmunkások bevonásával. Ez is csak egy terv maradt, mert a kormány nem tette hozzá a szükséges anyagi hátteret. Bízom benne, hogy fentebb említett több mint 300 milliárd forint tervezett forrásból ezekre a kiemelten fontos célokra is tudnak majd juttatni támogatást.
Elhangzott, hogy a régió nagy problémája, hogy a szállásférőhelyek nem megfelelő számban és minőségben állnak rendelkezésre. Ezzel kapcsolatban csak a reményünket tudjuk kifejezni, hogy ennek az orvoslása meg fog történni, de nem egy-egy településre, hanem az egész régióra összpontosítva. Az elmúlt ciklusokban az északi parton szinte csak Balatonfüreden folytak szállodaépítő és rekonstrukciós beruházások, igaz, hogy ott több milliárd forint értékben, de közben a környező települések néhány kilométernyi bekötőútra vagy kerékpárútra sem kapnak támogatást, vagy egy-egy közintézmény felújítására néhány millió forintért is hiába állnak sorba.
Tisztelt Képviselőtársaim! Balaton-parti képviselőként és balatonalmádi lakosként továbbra is szívemen viselem szeretett tavunk sorsát, és a jövőben is kiemelt figyelmet fordítok a térség fejlesztésére, az itt élők életszínvonalának javítására, és figyelemmel fogom kísérni ezen tervek megvalósulását. Bízom benne, hogy nemcsak papírra vetett szavakat láthatunk, hanem a tettek mezejére lépnek.
Én ehhez szerettem volna hozzájárulni azzal, hogy költségvetési módosító indítványok formájában beadtam az imént említett 3,7 milliárd forint átcsoportosítását a part szabaddá tételére és az illegális feltöltések elbontására. Köszönöm szépen. (Taps a Jobbik soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me