SALLAI R. BENEDEK

Full text search

SALLAI R. BENEDEK
SALLAI R. BENEDEK (LMP): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Szíves elnézésüket kérem, nem szeretnék visszaélni az idejükkel, mert az „Ők élnek Pannóniában” címet dr. Varga Zoltán egyetemi tanártól, a Debreceni Egyetem kiváló tudós- és tanáremberétől kölcsönöztem, aki ismeretterjesztő művében tette meg azt, hogy az európai uniós csatlakozást követően bemutatta Magyarország élővilágának azt a részét, amellyel egyedülállóan gazdagítottuk az Európai Uniót.
Korábbi felszólalásomban egyszer már felhívtam képviselőtársaim figyelmét azokra a szobrokra és művészeti alkotásokra, amelyek körbeveszik itt a folyosót a Parlamentben, amelyek sok-sok iparosembert mutatnak be. Sajnos, az volt a véleményem, hogy viszonylag túl kevés szó esik a magyar emberekről és a Magyarországon élő állampolgárok gondjairól, de most egy olyan csoportot szeretnék megemlíteni, bemutatni és a jegyzőkönyv számára dokumentálni, amelyről még kevesebb szó esik. Ez pedig Magyarország igencsak sebezhető élővilága és természeti értékei, fokozottan védett és védett fajai. Miután sajnos olyan szomorú benyomások vannak, s nemcsak a sajtóban, hanem parlamenti képviselőként is azt tapasztalom, hogy a természetvédelem egyre hányatottabb sorsba keveredik, ugyanakkor nem nagyon látjuk azt, hogy ezek a fajok bármilyen szempontból élveznének bármilyen szempontot a törvényhozásban.
Ezért gondoltam azt, hogy a döntések túlnyomó többségét önállóan meghozó kormánypárti képviselőtársaimnak egy rövid listát olvasok fel Magyarország fokozottan védett állatairól, hogy legalább halljanak ezekről, hogy mire van közvetlenül hatással a kormányzás. Csíkos szöcskeegér, csonkafülű denevér, északi pocok, farkas, hiúz, hosszúszárnyú denevér, kereknyergű patkósdenevér, nagy patkósdenevér, nagy fülű denevér, nyugati földikutya, óriás korai denevér, piszedenevér, tavi denevér és vidra. A fokozottan védett ingolák fajából a dunai ingola és a tiszai ingola. A fokozottan védett halfajok közül megemlítem, hogy halljanak ilyenekről is: dunai galóca, lápi póc, magyar bucó, német bucó, Petényi-márna. A fokozottan védett hüllők tekintetéből a haragos sikló, a pannon gyík és a parlagi vipera az, amelyekről alig-alig vesznek tudomást a döntéseik során.
Állatvilágunkban a legszembetűnőbbek nyilvánvalóan a fokozottan védett madárfajok. Ezek közül azok a fokozottan védettek, amelyeknek időnként figyelembe kéne venni az ökológiai igényeit: a bakcsó, a barátkeselyű, a barna kánya, a batla, a békászó sas, a borzas gödény, a bölömbika, a cigányréce, a császármadár, a csíkosfejű nádiposzáta, a darázsölyv, a dögkeselyű, az Eleonóra-sólyom, az északi sólyom, a fakó rétihéja, a fattyúszerkő, a fehér gólya, a fehérhátú fakopáncs. További madárfajok: a fehérkarmú vércse, a fehérszárnyú szerkő, a fekete gólya, a fekete sas, a feketeszárnyú székicsér, a Feldegg-sólyom, a gólyatöcs, a gulipán, a gyöngybagoly, a gyurgyalag, a halászsas, a hamvas rétihéja, a haris, a héjasas, a hóbagoly, a kanalasgém, a kék vércse, a kékcsőrű réce, a kerecsensólyom, a kerti sármány, a kígyászölyv, a kis csér, a kis héja, a kis kárókatona, a kis kócsag, a kis lilik, a kormos szerkő, a kövirigó, a kuvik, a lilebíbic, a márványos réce, a nagy fülemüle, a nagy goda, a nagy kócsag, a nagy póling, a nagy sárszalonka, a parlagi sas, a piroslábú cankó, a pusztai ölyv, a réti fülesbagoly, a rétisas, a reznek, a rózsás gödény, a szalakóta, a széki lile, a székicsér, a sziki pacsirta, a szirti sas, a tavi cankó, a törpegém, a törpesas, a törpe vízicsibe, a túzok, az ugartyúk, az uhu, az uráli bagoly, az üstökösgém, a vándorsólyom, a vékonycsőrű póling, a vízirigó, a vörös gém, a vörös kánya és a vörösnyakú lúd.
Magyarország fokozottan védett állatfajainak, illetve gerinces fajainak a listáját hallották. S amellett, hogy Magyarország állampolgárainak a sokaságáról feledkezik meg a parlament a mindennapi munkája során sok-sok esetben, ezek azok a fajok és az ezekhez kapcsolódó életközösségek, amelyekről még gyakrabban esik megfeledkezés a jogszabályalkotás során, holott ezek ökológiai igényeit és élőtereit alapvetően érinti a döntéshozás.
Szerettem volna, hogy ezekről legalább halljanak. Köszönöm szépen. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me