TÁLLAI ANDRÁS

Full text search

TÁLLAI ANDRÁS
TÁLLAI ANDRÁS nemzetgazdasági minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Elnök Úr! A 2014. évi központi költségvetési törvény több ponton módosításra szorult, tekintettel a hatálybalépés óta meghozott kormányzati döntésekre és a törvény alkalmazása során felmerült pontosítási igényekre. A kormány által benyújtott módosító javaslat elsősorban a stratégiai jellegű társasági részesedésvásárlások költségvetési fedezetének megteremtése miatt szükséges.
A parlament előtt lévő 2014. évi központi költségvetési törvény módosításáról szóló törvényjavaslathoz az Országgyűlés Költségvetési bizottsága mint törvényalkotási bizottság összegző módosító javaslatot nyújtott be. A bizottsági módosító javaslat a kvótaértékesítési bevételek megosztásával és az egyházi köznevelési célú támogatások év végi felhasználásával kapcsolatos változások pontosítását célozza. A hulladék-közszolgáltatással kapcsolatos felhatalmazó szabályok, az önkormányzati felméréssel kapcsolatos és az egyéb, az önkormányzatokra és a fővárosi fejlesztésekre vonatkozó kedvező hatású módosítások pedig az időközben meghozott kormányzati döntések, folyamatok hatásainak átvezetését tartalmazzák.
Tisztelt Képviselőtársaim! Szeretném kiemelni, hogy az állami vagyon gyarapítását szolgáló kiadások módosításait egyrészt a törvényjavaslat benyújtása óta eltelt időszakban ismertté vált pontosítások indokolják, másrészt pedig a Paks II. projekt állami finanszírozásba vonása teszi szükségessé. Ezek a tételek összességében 14,8 milliárd forinttal növelik az államháztartás központi alrendszerének pénzforgalmi hiányát. Hangsúlyoznám ugyanakkor, hogy ezt a növekedést olyan pénzügyi tranzakciók eredményezik, amelyek az uniós módszertan szerint az államháztartás egyenlegét nem befolyásolják. A költségvetésben a közútfenntartási kiadások finanszírozására 10 milliárd forint, a Magyar Posta Zrt. egyetemes szolgáltatói szerepköréből adódó többletterhe megtérítésének megelőlegezésére 9,1 milliárd forint, az Eximbank tőkeemelésére pedig 20 milliárd forint többletforrás állhat a módosítás eredményeként rendelkezésre.
Ezen túlmenően még ebben az évben megkezdődnek a gazdasági fehéredésből származó, a 2015. évi többletbevételek realizálását megalapozó elektronikus közúti áruforgalom-ellenőrző rendszer bevezetéséhez szükséges fejlesztések, amelyre 8,6 milliárd forintos előirányzatot biztosít a módosító javaslat.
(18.00)
A fenti tételek együttesen 47,7 milliárd forint összegű többletkiadást eredményeznek, amelyek az uniós módszertan alapján is befolyásolnák a hiányt. A módosító javaslat azonban nem engedi a költségvetési hiány növekedését, mivel e kiadások költségvetési ellentételezését az Országvédelmi Alap előirányzatának csökkentése megteremti.
Magyarország gazdaságának dinamikus, jelenleg 3,2 százalékra becsült növekedése ugyanis lehetőséget ad arra, hogy a módosító javaslatban szereplő többletkiadásokhoz szükséges forrást az Országvédelmi Alap előirányzatának csökkentése fedezze. Fontos azonban hangsúlyozni, hogy az alap fennmaradó, csökkentett összege is megfelelő módon biztosítani tudja a kitűzött 2,9 százalékos, uniós módszertani szerinti hiánycél teljesülését.
Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselőtársaim! Kérem, hogy az összegző módosító javaslatot támogatni, illetve a Költségvetési Tanács engedélye alapján a törvényjavaslatot elfogadni szíveskedjenek. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokban. - L. Simon László: Ez így lesz!)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me