ANDER BALÁZS

Full text search

ANDER BALÁZS
ANDER BALÁZS (Jobbik): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! A múlt héten elmondott napirend utáni felszólalásom egy kis sajnálatos félreértést kevert, ezért szeretnék eljátszani egy gondolattal: joga van-e, mondjuk, a szocialista frakcióból, teszem azt, Teleki képviselőtársamnak ahhoz, hogy ne érje be az összesített megyei adatokkal, amikor ki akarja deríteni, hogy például a Zala megyei romák körében mekkora a valós munkanélküliségi ráta. Mi erre azt mondjuk, hogy igen, neki ehhez joga van, és éppen ezért, amikor azt mondja, hogy az egész lakosságra vonatkoztatott adatokkal nem tud mit kezdeni, akkor nagyon is igaza van.
Ugyanezt tesszük mi, jobbikosok a demográfiai trendek kapcsán. Azt kell hogy mondjuk, hogy a statisztikai adatokat ketté kell bontani, ugyanis a magyarságra, illetve a cigányságra vonatkoztatott adatok gyökeresen más képet mutatnak, és ha egy összesített, általános képet akarunk ráhúzni egyik vagy másik csoportra, akkor az mindenképpen egy hamis képhez fog minket vezetni.
Mivel közismert, hogy a Jobbiktól távol áll mindenféle szélsőségesség, ezért mindenféle rasszizmus vádját el kell hogy utasítsuk, éppen ezért tulajdonképpen csak a magyarságra vonatkoztatott népesedési trendekkel akarunk tisztában lenni, amihez egyébként, politikai korrektség ide vagy oda, de azt kell mondjuk, hogy elvitathatatlan jogunk van. Tehát ennek szellemében folytassuk a Dél-Dunántúl legnagyobb és hazánk legritkábban lakott megyéje, Somogyország demográfiai folyamatainak górcső alá vételét!
A 2011-es népszámlálás szerint a 316 ezres Somogyban kevéssel több mint 44 ezer gyermekkorú személyt találtak, és azt látjuk - ha elfogadjuk Kemény Istvánék szociológiai vizsgálatainak eredményeit -, hogy ha a cigányság körében 37 százalék a gyermekkorúak aránya, akkor egy 55 ezer fős somogyi roma populációt valószínűsítve azt kapjuk, hogy a 44 ezres összesített gyermeklétszámból körülbelül 20 ezer fő lehet a cigány származású gyerekek száma. Ez az összes 14 évesnél fiatalabb személy 40 százalékát jelenti megyénkben. Másfelől pedig azt is mutatják a számok, hogy a nem cigányok körében egy félelmetesen elöregedett társadalom képe vetül elénk, ahol a 260 ezer főből csupán 24 ezer, azaz alig 9 százalék a gyermekkorúak aránya.
(21.00)
Folytassuk le az előbb taglalt számítást a mintegy 150 ezer fős falusi lakosság esetében is! A 2011-es népszámlálás tanúsága szerint Somogy megye községeiben 22 909 gyermekkorút írtak össze, így tehát a 14 évesnél fiatalabbak aránya 15 százalékos. Tudjuk, hogy a falusi lakosságból nagyjából 40 ezer fő cigány származású, és ebből, ismét csak a szociológus Kemény Istvánék logikáját követve, mintegy 37 százalék, azaz 14 800 fő gyermekkorú kell hogy legyen. Ez azt jelenti, hogy a körülbelül 23 ezres megyei falusi gyermeklétszámból a nem cigány magyar gyerekek száma mostanra alig éri el a 8100 főt Somogyország községeiben, ami a teljes ottani gyermeklétszám csupán 35 százaléka, szemben a cigány fiatalok 65 százalékos részarányával. Lefordíthatjuk ezt egyébként úgy is, hogy egy 110 ezer fős falusi magyar populációnak csak mindössze 7,4 százaléka tartozik a 14 évesnél fiatalabbak korcsoportjába, tragikusan bizonyítva az itteni magyarság összeroppant demográfiai potenciáját. Kijelenthető tehát, hogy Somogyban a demográfiai és társadalmi összetételében is eltorzult falusi magyar közösségek többségéből hiányzik az a humán kapacitás, amely a katasztrofális népesedési helyzet javításához feltétlenül szükséges lenne.
Egyszerű matematikai aránypárok felállításával láthatóvá válik, hogy abban a statisztikai kistérségben, ahol a cigányság aránya eléri egy-egy térség lakosságnak 20 százalékát, ott arányuk a 14 éven aluli korosztályok esetében hozzávetőlegesen már 50 százalék körül mozoghat, ahol pedig számuk eléri, megközelíti az összlakosság egyharmadát, ott a gyermekkorúak körében már kétharmad lehet az arányuk. Ezekről kendőzetlenül beszélni kell, viszont nyilvánvalóan az emberség kereteit betartva, és erre törekszik egyébként a Jobbik.
De hogy a demográfiai folyamatok kapcsán még milyen problémák bukkanhatnak föl, ahhoz hadd idézzem az egykori stratégiai miniszterelnöki tanácsadó, Bogár László szavait. Ő azt mondta: „Ha mindehhez hozzávesszük, hogy a népesedésnek nemcsak mennyisége, hanem minősége is van, akkor ugyan kitesszük magunkat a rasszizmussal való megbélyegezhetőségnek, de egyúttal kimondjuk azt, ami mindig és minden emberi közösség számára természetes volt. Az anyagi, a testi és lelki, erkölcsi, szellemi lepusztulás a szülések egyre nagyobb arányát ’préseli be’ a legnyomorúságosabb körülmények között élő, ’történelemből kilökött réslakó páriák’ világába.”
Köszönöm a figyelmet. (Taps a Jobbik soraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me