SALLAI R. BENEDEK

Full text search

SALLAI R. BENEDEK
SALLAI R. BENEDEK (LMP): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Elnézést kérek, hogy e késői órán még visszaélek türelmükkel, és még inkább elnézést kérek azért, mert a felszólalásommal arra szeretném ösztönözni önöket és az Országgyűlés tagjait, hogy tegyék meg ezt a bizonyos másfél millió lépést Magyarországon.
Azért a mai napra időzítettem ezt a felszólalást, mert épp ma 27 éve, hogy meghalt Rockenbauer Pál, aki 1933 januárjában született Budapesten és ’87-ben hunyt el, és mindenki számára ismert az „Indulj el egy úton” népdallal kezdődő filmsorozata, amely a „Másfél millió lépés Magyarországon” címet kapta, és ez a sorozat meghatározó volt mind a honismereti mozgalmaknak, mind pedig a helyismereti, történelmi és néprajzi ismeretek átadásában.
Mint mondottam volt, szeretném megsétáltatni a magyar parlamenti képviselőket felszólalásommal, ugyanis két rettenetes dolgot tudok tapasztalni a magyar parlamentben. Az egyik az, hogyha valaki gyakorlatilag alig tud valamit az országról, mert hosszú-hosszú ideje, mondjuk, csak a Parlament falain belül ül és áll és beszélget, és megszakadt a kapcsolata a való világgal. Ez az egyik, amit lehet néha tapasztalni egy-egy vezető esetében, hogy alig tudja már, hogy ha sorban állnak az emberek a lángososnál, akkor miről is beszélnek. A másik tapasztalat pedig az, amikor néhány képviselő, legyen szó akár az V. kerületről, akár piciny faluról, csak a saját közegéből akarja az országra vonatkoztatott tapasztalatokat és következtetéseket levonni, és úgy akar a jogszabályalkotásban részt venni, hogy az a pici közeg határozza meg a véleményét és tapasztalatát.
A „Másfél millió lépés Magyarországon” 1979. július 31-én indult el az Országos Kéktúra mentén, az akkori keleti végpontjából, a Zempléni-hegységben lévő Nagy-Milictől, és összesen több mint 1000 kilométer megtétele után, ’79 októberében érte el a nyugati végpontját a Kőszegi-hegységben az Írottkő alatt.
A hónapokig tartó forgatás és filmkészítés alatt az alkotók bemutatták nemcsak a magyar tájat, hanem az abban élő magyar embereket, a magyar általános társadalmi problémákat, a közgondolkozást, a hagyományokat, és azt gondolom, hogy ezeknek a megismerése ma is kívánatos lenne nemcsak általában a közoktatásban, nemcsak magyar állampolgárok számára, hanem a parlamentben is.
Azért, hogy a ’79-es évszám ne legyen riasztó, megemlítem, hogy 1986-ban, ’87-ben készült el a sorozat folytatása az „És még egymillió lépés Magyarországon”, ami Nyugat- és Dél-Dunántúl tájait mutatja be. 1990-91-ben jelent meg a sorozat harmadik része, a „Kerekek és lépések”, amely bezárja a kört, és teljessé teszi az Országos Kéktúra teljes bemutatását; és 2011-ben az Országos Kéktúra újbóli bejárásával „Másfél millió lépés Magyarországon 32 év múlva” címmel készült egy sorozat, ami szintén próbálja Magyarország természeti adottságait, kulturális hagyományait bemutatni.
Ez a munkásság, amelyet Rockenbauer Pál elkezdett és folytatott, nyilvánvalóan a magyarországi vezető köztisztviselők, illetve közméltóságok elismerését is kivívta. 2014. március 4-én, Budapesten a köztársasági elnök megbízásából az emberi erőforrások minisztere nyújtott át kitüntetéseket az alkotóknak, többek között Magyar Érdemrend tiszti-keresztet, Magyar Érdemrend lovagkeresztet és Magyar Arany Érdemkeresztet, viszont a szomorúság az, hogy Rockenbauer Pál, aki elhunyt 27 évvel ezelőtt, és miután ezeknek a kitüntetéseknek nincs posztumusz változata, soha nem kaphatta meg ezeket az állami kitüntetéseket.
27 éve halt meg, és azt gondolom, hogy azért volt szükséges erről megemlékezni, mert az a munkásság, amivel ő igyekezett bemutatni Magyarországot a magyar állampolgároknak, ma éppúgy fontos lenne itt a parlamentben ülő képviselőknek, mint általában a társadalomban.
Köszönöm szépen, elnök úr. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me