DR. SCHIFFER ANDRÁS

Full text search

DR. SCHIFFER ANDRÁS
DR. SCHIFFER ANDRÁS (LMP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Miniszterelnök-helyettes Úr! Az elmúlt hetekben ennek a ciklusnak a legnagyobb tüntetéssorozatán vagyunk, voltunk túl, köszönhetően egy ostoba adótervnek, köszönhetően annak, hogy miközben már az ország nagy része látja, hogy egy adóterv ostoba, a kormány államtitkára kevélyen védi a védhetetlent még az adótörvények vitájában is.
Ha azt hiszik, hogy a három megnyert idei választás, a másodjára megnyert kétharmad azt jelenti, hogy bármit megtehetnek ebben az országban, akkor nagyon tévednek. Ez az üzenete az elmúlt hetek tüntetéssorozatának. Talán elmondhatjuk azt, hogy Magyarország mégsem egy következmények nélküli ország - bár ez az állítás akkor lenne teljes, ha a múlt keddi adótörvényi vita után Tállai államtitkár úr benyújtaná a lemondását. (Derültség és moraj a kormánypárti padsorokból. - Dr. Rétvári Bence: Eggyel megelégszel? - Lázár János Tállai András felé fordulva: Mondtam neked, hogy ez lesz belőle!) S természetesen köszönetet kell mondani azoknak a tízezreknek, akik voltak bátrak, kimentek, és nem engedtek, és szembeszálltak a hatalmi önkénnyel.
A miniszterelnök azzal válaszolt pénteken a tiltakozássorozatra, hogy nemzeti konzultációt indít. A nemzeti konzultáció az elmúlt hetekben megtörtént. Ha arra gondolnak, hogy hasonlóan 2012 nyarához, egy bő egymilliárdos büdzsét újra el kell költeni a haveroknak, akkor beszéljenek nyíltan! 2012 nyarán a nemzeti konzultáció 1,2 milliárd forintjába került az adófizetőknek. Ez ötszáz pedagógus egész évi bére és körülbelül kétszáz mentőautó ára. Ez nem egyéb, mint kifizetés a haveroknak. Nem szégyen belátni azt, hogy szembementek az emberekkel, és meg kell hátrálni!
Tisztelt Országgyűlés! A tüntetéseken, Budapesten és vidéken is folyamatosan elhangzott az, hogy az emberek nem kívánnak azért adózni, hogy az ő adóforintjaikat mások egyszerűen ellopják. Tavaly novemberben, amikor a parlamentbe behoztuk a NAV-botrány ügyét, és arról beszéltünk, hogy van egy jelentés, ami 2007 óta feldolgozta a NAV működését, és arról szólt, hogy a Gyurcsány-kormány óta, 2007 óta ezermilliárdok vándorolnak ki ebből az országból láncolatos áfacsalások miatt, akkor önök, illetve a nemzetgazdasági miniszter közölték, hogy egy hétvége alatt átvizsgáltak mindent, mindent rendben találtak, nincs itt semmi látnivaló.
Erre a jelentésre az LMP egy éve kíváncsi. Most kaptuk meg az ítéletet: 15 napon belül be kell mutatni az országnak, hogy mi volt ez a bizonyos hétvégi jelentés.
Az embereknek jó régóta az az érzésük ebben az országban, hogy az adóhatóság a kicsiket sarcolja, a kisvállalkozásokat zaklatja, közben pedig a nagyokat futni hagyja. Éppen ezért lenne fontos, hogy a kormány, a Miniszterelnökséget vezető miniszter, a miniszterelnök világosan nyilatkozzon a kitiltási botrány ügyében: az adóhatóság vezetője ott van-e az érintettek között?
Szeretném elmondani, hogy a jogállási törvény, az államtitkárok jogállásáról szóló törvény, a nemzetbiztonsági törvény, illetve a kormánytisztviselői törvény világos eszközöket ad a kormány vezetőinek a kezébe, hogy abbahagyja a bujkálást, és előjöjjön a farbával: az emberek adóforintjaira utazó hatóság vezetője hírbe lett-e hozva, avagy sem?
(13.20)
Tisztelt Országgyűlés! A költségvetést benyújtották a múlt héten, és azt láthatták a magyar adófizetők, hogy a kafetéria adóterhe 35 százalékról 51 százalékra nőtt. Ez azt jelenti, hogy nehezebben tudnak az emberek hozzájutni helyi bérlethez, Erzsébet-utalványhoz, iskolakezdési támogatáshoz, a munkahelyi étkeztetéshez. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Kormánypárti Képviselők! Ez újra egy olyan intézkedés, amely az alacsony jövedelműeket sújtja. Az elmúlt hetek után ne bízzanak abban, hogy az emberek ezt szó nélkül el fogják tűrni!
Szintén híre ment annak a múlt héten, hogy a gimnáziumi férőhelyek számát 50 százalékkal kívánják csökkenteni, továbbá a jövő évi költségvetés tökéletesen el fogja lehetetleníteni az alapítványi iskolákat. Eközben a szak- és felnőttképzési támogatások összege 53 milliárd forintról 30 milliárdra csökken. Ne gondolják azt, hogy akik ebben az országban tudáshoz, jó minőségű tudáshoz akarnak jutni, akár szakmunkások, akár diplomások, akár olyan családosok, akik a gyermekeiket oktatni kívánják, iskoláztatni kívánják, ezt a végtelenségig el fogják tűrni! Az emberek nem hagyják, hogy az ő verítékükkel megtermelt adóforintokat egy korrupt adóhatóság szedje be, a hatalom ellopja vagy hivalkodásra költse.
Ez a tanulsága az elmúlt hetek tüntetéssorozatának. Köszönöm szépen. (Taps az LMP soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me