DR. RÉTVÁRI BENCE,

Full text search

DR. RÉTVÁRI BENCE,
DR. RÉTVÁRI BENCE, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Én is azzal folytatnám, ahol a képviselő úr is abbahagyta. Tehát itt egy átfogó vizsgálat van éppen folyamatban, az oktatási jogok biztosa, az oktatási ombudsman folytatja ezt. Minden egyetemi vezetést megkeresett, minden hallgatói önkormányzatot megkeresett két célból is: egyrészről, hogy mik azok a hibák, amelyek odavezethettek, hogy ilyen szörnyű bűncselekmények, embertelen cselekmények történtek, másrészről pedig mik azok a jó gyakorlatok más egyetemeken, ahol sikerült kulturált körülmények között, megfelelő színvonalon és biztonságban megtartani a gólyatáborokat.
Ha ugyanis arról beszélünk, hogy Magyarországon minőségi felsőoktatást szeretnénk létrehozni, akkor elképzelhetetlen a minőségi felsőoktatás úgy, hogy annak a kezdő időpontját megelőző három napban, amikor először találkoznak az egyetemi évfolyamtársaikkal, a leendő tanáraikkal, a felsőbb évesekkel a hallgatók, akkor nem - hogy úgy mondjam - a minőségi felsőoktatásnak megfelelő színvonalas programokon vesznek részt, hanem olyan dolgokra kényszerítik őket vagy olyan dolgokba keverednek bele, amit egyébként saját belátásuk szerint, saját józan eszük alapján, saját erkölcsi érzékeik szerint messziről elkerülnének, de itt olyan dalokat énekeltetnek velük, olyan közösségi - idézőjelben mondom - játékokat játszatnak velük, amit ők a saját jó ízlésük alapján nem tennének meg, és ezek messze-messze a közös jó ízlés határain túl vannak.
Ha tehát minőségi felsőoktatást szeretnék építeni, akkor a belépés küszöbe is - most nem a felvételire gondolok, hanem a gólyatáborra, ez az első lépés, amit megtesznek az egyetemen -, ez is csak minőségi lépés lehet. Ráadásul, ha ennek a teljes jellemre való kihatását nézzük, azért nyilván ez nem egy olyan három nap, ami egyszer megtörténik, lezárják, hanem nyilván amik ott zajlottak, azok a következő évekre is kihatnak. Ki-ki, aki volt gólyatáborban a saját idejében, nyilván emlékszik, hogy akikkel ott összekeveredett, megismerkedett, sok évig lehet, hogy azokkal fog összejárni, tehát nagyon nagy hatása van ennek az egyetemi éveken túl is.
Azért, hogy elrettentsünk mindenkit ilyen és hasonló bűncselekmények elkövetésétől gólyatáboron belül és gólyatáboron kívül, ezért alkottuk meg Európa legszigorúbb büntető törvénykönyvét, amely több csoportot is védelemben részesít: a gyermekek és az idősek mellett a nők azok, akik fokozott védelemben részesülnek. Sok esetben a sérelmükre elkövetett bűncselekmények minősített esetnek minősülnek, éppen ezért sokkal szigorúbban büntetendők, mint más csoportok esetében, pontosan kihasználva, pontosan kiemelve azt, hogy a gyermekeknek, a fiatalkorúaknak, a nőknek vagy az időseknek fokozottan kitett a helyzete sok bűncselekmény elkövetésével kapcsolatban.
Azt is láthatjuk, hogy ezek a gólyatáborok sokszor nagyon alulszervezettek, sőt direkt ilyesfajta, az elfogadhatóság határán túli célokra vannak kihegyezve. Nyilván sokan láttunk, hallottunk, olvastunk különböző dolgokat más országoknak, mondjuk, angol college-oknak a beavatási szertartásairól; azok azért lehet, hogy az emberi teljesítőképességet próbára teszik, de nem az emberi méltóságot sértik; több száz év alatt kialakult és általánosan elfogadottabb beavatási szertartások, ezek nem olyanok, amelyek ezekben az esetekben történtek, amelyek bűncselekmények egész egyszerűen szólva.
A szervezetlenség, az, hogy nincsen egy-egy programnak felelőse, olyan terepet teremt, amit ki tudnak használni hasonló sanda szándékkal érkezők, nem beszélve arról, hogy ha a programok direkt olyan hangulatvételűek, amelyek nyilván oldják a gátlásokat, akkor a hasonló gátlástalan emberek sokkal inkább otthonosan érezhetik magukat ilyen környezetben.
Ezért fontos, hogy akár törvénymódosítással is, sőt valószínűleg valami jogszabálynak mindenképpeni módosításával ezt a helyzetet orvosoljuk, és minden 18 éves fiatal vagy idősebb fiatal, aki oda bekerül ezekbe a gólyatáborokba, biztonságban érezhesse magát, és a szülők biztonságérzettel engedjék el gyermekeiket. Ha ugyanis a programoknak nincs felelőse, az sem tisztázott, hogy az egyetemnek mint intézménynek áll meg a felelőssége, vagy a hallgatói önkormányzatnak, vagy az adott személynek; ezek sokszor elmosott, nem tisztázott kategóriák. Ha nincs meg pontosan, hogy ki a felelős, akkor nyilván mindenki sokkal jobban engedi ezeket az eseményeket elfajulni, hiszen nem érzi azt, hogy akár egyetemi vezetőként, rektorként, akár hallgatói önkormányzat vezetőjeként, akár az adott rendezvény konkrét szervezőjeként neki a későbbiekben számot kell adni a tevékenységéről vagy a mulasztásáról, és emiatt felelősségre lehet vonni az illetőt.
Ezért látszódik, hogy most is az intézmények is, a hallgatói önkormányzatok is felelősséget néha vállalnak magukra, néha egymásra hárítanak, ezért szüntetik be vagy függesztik fel a hallgatói önkormányzatok vagy egyes hallgatói önkormányzatok tisztségviselők működését, az egyetemek ezért helyezik kilátásba az egyetemről való kizárást mint nagyon szigorú szankciónak a lehetőségét.
A felsőoktatási kerekasztal szeptember 9-ei ülésén - ami a minisztériumunkban zajlott - újra életre hívtuk a hallgatói felelősség albizottságot, mert mindenképpen a jogok mellett a kötelezettségeknek, a felelősségeknek is a becikkelyezésére szükség van a jogszabályokban. (Az elnök csengetéssel jelzi az időkeret leteltét.) Bízunk benne, hogy az ombudsmani vizsgálat és a felsőoktatási kerekasztal, ez az albizottság segíteni fog ezeknek a módosításoknak a kidolgozásában.
Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me