DR. LUKÁCS LÁSZLÓ GYÖRGY

Full text search

DR. LUKÁCS LÁSZLÓ GYÖRGY
DR. LUKÁCS LÁSZLÓ GYÖRGY (Jobbik): Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Tiszabő köztudottan az ország egyik legszegényebb települése, az ott uralkodó állapotok már évek óta vészjelzőként villognak a döntéshozók szeme előtt. Kiugróan magas a munkanélküliség, rekord bűnözési mutatók, kilátástalanság és folyamatosan romló életkörülmények. A település ezen felül arról vált híressé, hogy képviselőtestületéből szocpolos ügyek miatt többen kerültek elítélésre és álltak büntetőeljárás hatálya alatt, mint bármelyik más önkormányzatnál az országban.
A folyamatos lejtmenetben egy kis kapaszkodóként szolgálhatott volna a közmunkaprogram elindulása, megadva azt a reményt, hogy többen tudnak hozzájárulni a település élhetővé tételéhez. Természetesen nevéhez és lehetőségeihez híven, úgy tűnik, Tiszabő most sem tudott élni a lehetőségekkel. Már nyáron érkeztek a személyes megkeresések a település lakosaitól, hogy a tiszabői közmunkaprogram nem megfelelően működik.
Annak érdekében, hogy tisztán lássak az ügyben, megkerestem Tiszabő polgármesterét, hogy ossza meg tapasztalatait az ügyben. Szabó Béla, a Fidesz által támogatott polgármester az általam feltett kérdésekre az alábbiakat válaszolta, természetesen a teljesség igénye nélkül idézem levelét. „Az országgyűlési képviselő-választás után jutalomként nagy lehetőséget kapott Tiszabő község lakossága. A környező települések közül nálunk a legnagyobb létszámú a foglalkoztatás, jelenleg a Start-közmunkaprogramban foglalkoztatott dolgozói létszám 575 fő. A közmunkások munkájával nem vagyok elégedett, ennyi ember munkájától a településnek rendezettnek, tisztának kellene lennie, amennyiben a munkájukat rendesen elvégeznék.
(20.10)
Ezzel ellentétben az utcákat ellepi a gaz, a szemét, ellenőrzéskor csak a frekventált helyeket teszik rendbe, és ezt is a magyar dolgozók végzik. A dolgozók többsége nem jár be munkahelyére, illetve nem kell neki bejárnia, cserébe a jelenlegi programvezetőkre, polgármesterjelöltre kell az önkormányzati választáson szavazniuk. Felháborító, hogy egyes, alkalmazásban álló emberek a programvezetőknél dolgoznak, napi szinten rabszolga módon ott tevékenykednek, így állatgondozás, ház körüli munkák, kőművesmunkák. A programvezetők minden retorzió nélkül a saját céljaikra használják az önkormányzat autóját, nem vezetnek menetlevelet, azzal szállítanak saját célra mindenfélét, nem mer nekik szólni senki sem.”
Majd így folytatja a polgármester a javaslatait: „Minden dolgozó járjon be a munkahelyére, becsülettel végezze el a munkáját. Amennyiben a programvezetők nem hajlandók megkövetelni a precíz és pontos munkát vagy elnézik a hiányzásokat, le kell őket váltani. Szigorúan meg kell tiltani a programvezetőknek, hogy a közmunka-lehetőséget, a közmunkásokat ne használhassák fel kampánycéljaikra, ne herdálják el ilyen formában az állam pénzét, ne éljenek vissza a közmunkások kiszolgáltatott helyzetével. Véleményem szerint - idézem továbbra is a polgármester urat - a Start-közmunkaprogram ilyen formája nem hozza el az ország egész területén sehol sem a hozzá fűzött reményeket. Ezek az emberek nem szeretnek és nem is akarnak munkát végezni, hozzászoktak a ’potyapénzhez’. Az eddig ráfordított sok milliárd forint csak az ablakon kidobott pénz, az csak illúzió, hogy vissza lehet őket a munka világába vezetni. Sok foglalkoztatott csak a statisztikát javítja, de látványos eredményt nem hoz.” - zárja szavait levelében a polgármester ezekkel a súlyos gondolatokkal.
Ezen túl felmerült a gyanúja annak, hogy az önkormányzatot és a közmunkaprogramot olyan személyek próbálják befolyásolni, akik uzsora-bűncselekmények elkövetői lehetnek, és általuk már az uzsoracsapdába behúzott embereket próbálják bejuttatni a közmunkaprogramba azért, hogy biztos fedezete legyen a tiltott kölcsönüknek.
Így hát felmerülnek a kérdések: meddig tűrjük még, hogy visszaéljenek a közmunkaprogrammal? Meddig tűrhetjük, hogy az ilyen polgármesterjelöltek ilyen és ehhez hasonló technikákkal hálózzák be a közmunkásokat, és tegyék eredmény nélkülivé a programot, éljenek vissza a településnek nyújtott lehetőségekkel? Vagy ez csak egy elszigetelt eset? Vajon Tiszabő után Tiszaburán vagy más településeken, más tiszai településeken nem találnánk hasonló helyzeteket?
A helyzet komplex kivizsgálásra szorul, így a nyilvánosságot kihasználva kérem, kérjük Tiszabő polgármesterével együtt a Belügyminisztériumot, a szakmai felügyelő szerveket, és a nyomozó hatóságokat, hogy vizsgálják ki az ügyet, és derítsék fel az esetleges visszaéléseket, hogy Tiszabő ne kerüljön ismét a szégyenpadra. Köszönöm szépen. (Taps a Jobbik soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me