KEPLI LAJOS

Full text search

KEPLI LAJOS
KEPLI LAJOS (Jobbik): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Úgy tűnik, hogy az előző ciklusban is és most, ebben a ciklusban is szinte magamra maradok itt az Országgyűlésben, és egyedül kell nagy nemzeti kincsünk, a Balaton érdekében időről időre ismét felszólalnom. Rengeteg aspektusa van azoknak a kérdéseknek, amelyek jelenleg foglalkoztatják az ebben a régióban élő embereket, és amelyek minden magyar embert érintenek, hiszen mint mondtam, közös nagy nemzeti kincsünkről van szó, amely mind ökológiai, természetvédelmi, mind pedig gazdasági szempontból jelentős vagyona Magyarországnak, ha lehet ezt így fogalmazni, hiszen a turizmus bevételeinek jelentős része ebből a régióból, innen származik
Sok problémát előhoztam már. Ma itt arról szeretnék beszélni, illetve amennyiben a kormány reagálni fog rá, arra szeretnék választ kapni, hogy miért nincsenek egyenlő mércével mérve ennek a tónak a különböző részei a vízpartot tekintve, és miért nem biztosítja a kormány azt a Balaton-törvényben foglalt előírást, amely szerint minden Balaton-parti település belterületének 30 százalékán a vízpartot közvetlenül hozzáférhetővé kell tenni vízparti sétány vagy más egyéb formájában.
Különösen a tó északi partjára igaz, hogy ez hellyel-közzel sem teljesül, a déli parton vannak hosszabb összefüggő, hozzáférhető partszakaszok, azonban mint mondtam, az északin hosszú kilométereket vagy több tíz kilométert kell utazni, amíg kerítés nélkül hozzáférhet kulturált formában az ember, a magyar ember a saját tavához - de természetesen nemcsak a magyarok, hanem az ideérkező turisták is -, ami azért probléma, mert a turizmus erre épül, és nem volna szabad, hogy különbséget tegyünk az emberek között aszerint, hogy valaki képes-e megvenni egy egyhetes nyaralás minden napján a több száz forintos strandbelépőt, vagy pedig akadály nélkül, kerítések nélkül is hozzájuthat azokhoz a szolgáltatásokhoz, ami elsősorban a vízben való megmártózást, a vízi sportokat vagy csak egyszerűen a parton történő sétát jelenti, hiszen rosszabb időben ez merülhet fel mint alternatíva.
A Balaton-törvény előírta, hogy a kiemelt üdülőkörzet valamennyi parti településén legkevesebb 30 százalékán legalább 5 méter széles közhasznú parti sétány helye biztosítandó. A törvény rendelkezését elsősorban azért nem sikerült eddig teljesíteni, mert sok helyen a magántulajdonban lévő vízparti telkek ezt nem teszik lehetővé. Készült egy felmérés, egy törvénytervezet 2012-ben, amely megoldást kínált volna a problémára. 95 ingatlant érintett volna a kisajátítás, 3,7 milliárd forint lett volna. Mostanában, az utóbbi időben stadionok meg egyebek kapcsán több tízmilliárd forintokkal dobálózunk, ehhez képest az a 3,7 milliárd forint nem kis összeg, de nem is olyan nagyságrend, amit ne lehetne a költségvetésben előteremteni.
Eltelt két év, és a megvalósítás továbbra is csak várat magára. Évek óta küzdünk azért mi, a Jobbik Magyarországért Mozgalom és az ottani Balaton-parti szervezetek, hogy szabadon, minden magyar ember számára egyforma mértékben hozzáférhető legyen a Balaton. És természetesen van egy olyan aspektusa is ennek, hogy sokan el sem tudnak jutni odáig, sok olyan szegénységben, nélkülözésben élő ember van az ország más részein, akik életükben soha nem juthatnak el vagy talán csak egyszer-kétszer ehhez a tóhoz. Ezen is változtatni kéne, erre vonatkozóan is volt javaslatunk akár a szálláshely-szolgáltatás áfájának 5 százalékra való lecsökkentésével. Ezt már többször benyújtottuk módosítóként a költségvetési törvény végrehajtásához, de mindannyiszor leszavazta a kormány, illetve más egyéb olyan, szociális célú javaslatainkat, amelyek a magyar családok könnyebb eljutását, balatoni nyaralását vagy egyáltalán belföldi nyaralását tették volna lehetővé.
És továbbra is küzdeni fogunk azért, hogy ne zárják el az emberek elől a tavat, a Balaton bárki számára hozzáférhető legyen, és nyilvánvaló, hogy alapvető életszükséglet a víz, és nemcsak mint ivóvíz, hanem mint rekreációs, nyaralási, sportcélú felület és jelentős természetvédelmi érték. Természetesen ezt is figyelembe véve kell megteremteni a lehetőséget, hogy minél nagyobb területen biztosítsuk a szabad hozzáférést, hiszen nem látunk nyugat-európai tavaknál vagy a tengerparton pláne sehol példát arra, hogy kerítéssel körbezárnának egy közkincsként, köztulajdonként funkcionáló tavat, hanem mindenhol szabadon akár körbesétálhatjuk, és ezt a Balaton esetében is hosszú távon figyelembe véve lehetővé kell tenni; és akkor egy kicsit megint csökkentünk azon a különbségen, amely a Balaton hozzáférhetősége szempontjából a magyar családok között jelen pillanatban különbséget tesz.
Azt gondolom, hogy a Jobbiknak ez lehet az egyik célja, hogy ezt a nemzeti kincsünket egyrészt megvédjük, másrészt bárki számára hozzáférhetővé tegyük. Köszönöm szépen. (Taps a Jobbik padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me