LÁZÁR JÁNOS,

Full text search

LÁZÁR JÁNOS,
LÁZÁR JÁNOS, a Miniszterelnökséget vezető miniszter: Ha az elnök úr méltányos házvezetési gyakorlatot tanúsít, akkor, ha megengedi, egy mondat erejéig még visszatérnék az Ander Balázs képviselőtársam által felvetettekre. Az építésügy a Miniszterelnökséghez tartozik, és Füleky Zsolt helyettes államtitkár úr áll a rendelkezésére a képviselő úrnak a konkrét tervben szereplő észrevételeit illetően, azoknak a felülvizsgálata tárgyában is akár.
Ami pedig Sallai képviselőtársam kérdését illeti, valóban 2008-ban és 2009-ben kialakult egy gyakorlat, és százat meghaladó azon önkormányzatoknak a száma, amelyek ezzel a gyakorlattal éltek. Nem mindenki esett el a vizsgálat kapcsán, nem mindenki csalt vélelmezhetően, de jelentős a csalással gyanúsíthatóak száma is, akik azt csinálták, hogy a vidékfejlesztési rendszeren keresztül kiosztott, játszótérépítésre fordítandó, egyébként jogos társadalompolitikai célt úgy valósították meg, hogy többlettámogatást igényeltek le egy tanácsadó segítségével, a kivitelező pedig visszajuttatott pénzeket, nyilván elsősorban a tanácsadónak, és az önkormányzat sem járt rosszul. Ez a technológia bukott meg az Európai Unió Csalás Elleni Hivatalánál. 2011-ben ennek az eljárásrendnek a mostani kormányzat véget vetett. A következmények súlyosak, hiszen az OLAF, a Csalás Elleni Hivatal állítása szerint az Európai Bizottságnak vissza kell kérnie az egész programra költött pénzt - ez 1,3 milliárd forint lesz.
Először is azt tudjuk csinálni, hogy a Belügyminisztériumnak helyt kell állnia az ország nevében az Európai Bizottság felé, tehát a Belügyminisztérium önkormányzati alapjából ki kell segíteni azokat az önkormányzatokat, amelyek nem tudnák ezt a pénzt visszafizetni. Hiszen lehet, hogy a polgármesterek már rég eltűntek, a képviselőtestületek már nincsenek ott, a csalásnak személyi felelőse a képviselőtestületben és az önkormányzat hivatalában már nem feltétlenül található, de aki hivatalban van, azt - és aki nincs hivatalban, egyébként azt is - a Legfőbb Ügyészségnek meg kell vizsgálnia, hogy hogyan lehet számon kérni.
Nem hiszem, hogy ez érdemben befolyásolja Magyarországnak a reputációját, tekintettel arra, hogy Magyarország egyébként a pénzek felhasználásában az elmúlt két évben jelentősen javított. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me