SALLAI R. BENEDEK

Full text search

SALLAI R. BENEDEK
SALLAI R. BENEDEK (LMP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Köszönöm szépen a szót. Ismét csak reagálni szerettem volna néhány elhangzott dologra. Elsőként is Csenger-Zalán Zsolt képviselő úr megkérdezte, hogy az ellenzék soraiból mennyien olvastuk ezt a javaslatot; teljesen jogos a kérdés. Én is megkérdezem, hogy a Fidesz soraiból vajon hányan olvasták el a nemzeti fenntartható fejlődés keretstratégiáját, amit az Orbán-kormány fogadott el, az önök szavazatával lett elfogadva, és egyértelműen a jövő nemzedékekkel kapcsolatos felelősségvállalásról, az ország eladósodásának tilalmáról meg ilyenekről van szó, amivel a mostani hitelszerződés teljesen ellentétes. Tudom, hogy ezeknek a keretstratégiáknak semmi megkötő hatása nincs a kormányzati munkára, elég szomorú, hogy így van, de annyit biztosan mondhatok, hogy annak az ismerete is legalább annyira idetartozik, mint a mostani hitelszerződéssel kapcsolatos kérdés.
Varga Mihály miniszter úrnak köszönöm szépen én is, hogy felvilágosító válaszokat adott, említette a brit és finn példákat a mostani fejlesztésre. Megkérdezném, miniszter úr, mert ön biztosan tájékozottabb ebben, mint én, hogy ebből mennyi készül orosz hitelből, mennyi készül orosz alapanyagból, a Roszatom mennyiben szállít be nyersanyagokat. Tehát ugyanazt a technológiát használják? Ugyanazokat a forrásokat használják?
(17.50)
Arra hívják fel a figyelmünket, hogy beszéljünk erről a hitelről. Ha hitelről beszélünk, akkor nézzük meg, hogy ők is ilyen forrásokból csinálják-e, ők is felvállalnak-e egy ilyen hitelt, ők is így valósítják-e meg. Ugyanakkor elmondja, hogy már negyedik generációnál tartunk. De akkor miért nem várunk az ötödikig? Nem lehet, hogy az jobb lenne? Nem lehet, hogy az korszerűbb lenne? Nem lehet, hogy egy másik technológiát érdemes lenne megvárni, ha már erről beszélünk?
Utána felmerült az a kérdés önben, hogy könnyen beszélünk a megújuló energiaforrásokról, de miből, miből lehet megcsinálni, miből lehet megcsinálni azt a nagyarányú fejlesztést. Ez olyan, mintha azt mondanák önök, hogy csak azért csinálunk atomenergiát, mert erre kaptunk hitelt. Ilyen elv alapján, ha most erre van pénz, mert erre adnak nekünk hitelt, hogy náluk elköltsük, akkor ez nem egy nyomós érv arra, hogy erre a fejlesztésre szükség van.
Egy utolsó gondolat, látom, lejárt az időm, mindössze annyi, hogy azt tetszett volt mondani, hogy vissza kellene menni…

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me