SALLAI R. BENEDEK

Full text search

SALLAI R. BENEDEK
SALLAI R. BENEDEK (LMP): Köszönöm szépen, elnök úr. Köszönöm a szót. Tisztelt Országgyűlés! Még pár dolog eszembe jut tárgyalás közben is. Kiss László képviselő úr, ahogy elkezdte mondani a hitellel kapcsolatos részleteket, és elkezdtem nézni az előterjesztést, rögtön azon kezdtem gondolkozni, vajon mekkora biztonság van ennek a kivitelezésére. Azon rágódtam, hogy az elmúlt tizenévben mennyi olyan fejlesztés volt Magyarországon a 4-es metrótól kezdve az autópályákon keresztül, ami annyiba került, mint amennyi tervezve volt. Mennyi az, ami annyi idő alatt tudott elkészülni, amennyire tervezve volt, mi az, amikor tényleg úgy valósítottuk meg?
Ugyanakkor meg azt látom, hogy 12 év alatt, a 2014-2025 között felvett hitelt 21 év alatt kell visszafizetni, a törlesztésnek 2026-ban akkor is el kell kezdődnie, ha nem lesz kész az V. és a VI. blokk. Egy olyan kötelezettséget vállalunk magunkra, aminek a teljesítésére semmiféle garanciánk nincs. Dugig vagyunk olyan kérdésekkel, amelyek a kivitelezhetőséget alapvetően megkérdőjelezik abban a formában, hogy tudja-e ezt teljesíteni. Nem világos egy csomó részlet a szerződésben.
Felmerült képviselő úr részéről az a kritika, hogy mennyire beszélünk a hitelről. Nyilvánvalóan igen, mert alapvetően én arról beszélek, hogy indokolt-e ennek a hitelnek a felvétele, és arra célzok, hogy nem indokolt. Nézze el nekem, teljes tisztelettel mondom, ön se győzött meg engem arról, hogy ez indokolt hitel lenne, és arról sem, hogy ez egy jó beruházás. Ezzel még tiszteletben tarthatjuk egymás véleményét, hogy jó meggyőződés, ha azt gondolom, hogy akkor se vennék fel ilyen hitelt, ha nem atomenergiára adnák.
Összességében egy halom kérdés: nem világos a 0,25 százalékos rendelkezésre tartási díj hogy értendő az egészben. Nem derül ki nyilvánvalóan. Év végén záró elszámolásként fel nem használt összegre, napra számítva vagy egész évre vetítve? Ez takarékosságra int bennünket? Véleményem szerint tehát ez nem egy szerencsés és jó hitel, még akkor sem, ha nem rossz az a cél, amire felvettük volna.
Köszönöm szépen. (Taps az LMP soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me