VARGA MIHÁLY

Full text search

VARGA MIHÁLY
VARGA MIHÁLY nemzetgazdasági miniszter, a napirendi pont előadója: Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Az önök előtt fekvő törvényjavaslat célja a magyar kormány és az Oroszországi Föderáció kormánya között év elején megkötött komplex, a nukleáris energia békés felhasználásáról szóló keretmegállapodáshoz kötődő, a Paksi Atomerőmű bővítésének finanszírozásához nyújtandó állami hitelmegállapodás kihirdetése.
Az Országgyűlés által elfogadott nemzeti energiastratégia a megújuló források mellett kiemelt szerepet szán a nukleáris energiának. 2009-ben az Országgyűlés 85 százalékos támogatással hatalmazta fel a mindenkori kormányt arra, hogy a Paksi Atomerőmű kapacitásfenntartásához a szükséges előkészítő lépéseket megtegye. Erre a széles politikai egyetértésre építve folytattuk le az egyeztetéseket az Oroszországi Föderáció képviselőivel, és kötöttük meg a 2014. évi II. törvényben kihirdetett nemzetközi megállapodást, amely a Paksi Atomerőmű bővítését úgy teszi lehetővé, hogy a magyar állam végig kizárólagos tulajdonosa marad az erőműnek, így az előállított áram árának meghatározása is kizárólag magyar döntés lehet.
(16.10)
Az atomerőmű-bővítés kivitelezéséhez kapcsolódóan az orosz fél 10 milliárd eurós hitelkeretet biztosít Magyarország számára. A hitelkeret összege az építés, üzembe helyezés költségeinek 80 százalékát fedezi, a fennmaradó 20 százalékot a magyar állam saját forrásból biztosítja majd. A hitelt a piacinál kedvezőbb feltételekkel kapjuk. A futamidő 30 év, a tőketörlesztést az atomerőmű üzembe helyezését követően kell megkezdeni, a fizetendő kamat a futamidő első 11 évében 3,95 százalék, ezt követően hétéves időszakonként fokozatosan emelkedik.
Tisztelt Ház! Hadd hívjam fel figyelmüket a hitel két nagyon fontos pénzügyi vonatkozására. Egyrészt a kölcsön összhangban van a magyar költségvetés finanszírozási képességével, ez a konstrukció meg fog felelni az Alaptörvényben rögzített adósságszabálynak. Másodsorban: nem üzleti hitelről van szó, így a hitel költségei nem fognak beépülni a Paksi Atomerőmű által előállított áram árába.
Az energiaárak versenyképes szinten tartása mind a lakosság, mind a vállalkozások számára elsődleges fontosságú. Ez Magyarországon nem lenne lehetséges a Paksi Atomerőműben megtermelt energia nélkül. Az atomerőmű jelenlegi blokkjai üzemidejük végéhez közelednek, így a kapacitások fenntartása érdekében elengedhetetlen a bővítés. A beruházással a Pakson jelenleg üzemelő blokkok továbbfejlesztésére alapuló legmodernebb technológiájú berendezések épülnek meg, így az eddig felhalmozott üzemeltetési tapasztalatok továbbra is hasznosíthatóak maradnak.
Az atomerőmű kapacitásainak bővítése egyúttal jelentősen hozzájárul a hazai ellátásbiztonsághoz, és csökkenteni tudja a gázfüggőséget. A bővítés hosszú távú biztonságot jelent, mivel az új blokkok tervezett élettartama 60 év, vagyis az első négy blokk kiöregedését követően is biztosított lesz a megfizethető, biztonságos, környezetbarát villamos energia.
Tisztelt Országgyűlés! Az atomerőmű-bővítés az energetikai hatásokon túl kedvezően hat a gazdaságra. A beruházás várhatóan tízezer új munkahelyet teremt, és akár 1 százalékkal is növelheti a nemzeti összterméket. Az orosz féllel kötött megállapodásnak megfelelően a 10-12 milliárd eurónyi beruházás 40 százalékát magyar vállalkozások valósíthatják meg. Ez minimum 4 milliárd eurónyi megrendelést jelent a magyar vállalati szektornak és legalább 1 milliárd eurónyi adóbevételt a magyar államkasszának.
Az elmondottak alapján jól látható, hogy a nemzetgazdaság szempontjából nagy horderejű paksi beruházás mind az energiaellátás és -biztonság, mind a hazai gazdaság versenyképessége, mind a vállalati szféra és az államháztartás számára jelentős, pozitív hatásokkal jár. Kérem ezért önöket, hogy szíveskedjenek a beterjesztett törvényjavaslatot megvitatni és támogatni.
Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me