BÁNKI ERIK

Full text search

BÁNKI ERIK
BÁNKI ERIK (Fidesz): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Magyarország jobban teljesít, amit az elmúlt hónapok gazdasági adatai is alátámasztanak. Hargitai János képviselőtársam napirend előtti felszólalásában már részletesen beszélt arról, hogy Magyarország honnan indult, milyen nehéz lépéseket kellett megtennünk a válság kezelése, a teljes összeomlás elkerülése és a gazdaságélénkítés terén. Nos, úgy látszik, az adatok is alátámasztják és azt igazolják, hogy az az út, amit jártunk, helyes volt. A magyar gazdaság 2014 első negyedévében az előző év azonos időszakához képest 3,2 százalékkal növekedett. Ezekkel az adatokkal, ezekkel az eredményekkel azt értük el, hogy Európa éltanulói lettünk. Európa sereghajtó pozíciójából indultunk 2010-ben, az utolsók között voltunk a rangsorban, most pedig dobogóra léphettünk, hiszen Románia és Lengyelország mögött a harmadik legjobb gazdasági teljesítményt tudtuk nyújtani.
Tisztelt Miniszter Úr! Engedje meg, hogy ehhez személyesen önnek is gratuláljak, hiszen ebben az ön munkája is benne volt, és azzal, hogy Orbán Viktor önt kérte fel a tárca vezetésére, azt üzente a miniszterelnök úr a gazdaság hazai és nemzetközi szereplőinek, hogy a következő négy évben is egy kiszámítható, megbízható és eredményes gazdaságpolitikára számíthatnak a magyar kormány részéről.
Az erőteljes első negyedéves GDP-adatok alapján számos elemző intézet javította a magyar gazdaság teljesítményére vonatkozó 2014. évi növekedési prognózisát. A JP Morgan elemzői a térségből a magyar gazdaság növekedési előrejelzését javították a legnagyobb mértékben, a korábbi 2,5 százalékról 3 százalékra növelve azt. De a Barclay’s elemzői is 2014-re szintén 3 százalékos gazdasági növekedést várnak a magyar gazdaságban.
Ugyanakkor a dinamikus gazdasági növekedés mögött összetett mechanizmusok állnak. Örömteli, hogy jelenleg a gazdaság minden területén láthatók pozitív folyamatok, nemcsak egy-egy kiugró szegmensről beszélhetünk, hanem nyugodtan kijelenthetjük azt, hogy a magyar gazdaság egészének teljesítménye növekszik, és ez hosszú távon nagy reményekkel tölt el bennünket.
Ezek az adatok azt igazolják, tisztelt képviselőtársaim, hogy az a válságkezelő modell, amelyet 2010-ben megkezdett a nemzeti együttműködés kormánya, és az a gazdaságélénkítő program, amelyet annyian támadtak európai szinten, mégiscsak igazolta önmagát, igazolta azt, hogy van, létezik magyar modell. Hiszen válság idején olyan eszközöket kell alkalmaznia egy kormánynak az eredményes válságkezelés érdekében, amelyek eltérnek az általános, a korábbi gyakorlattól.
Az elmúlt hónapokban jelentősen bővült a hazai ipari termelés is. Az évkezdettől számítva már 8,9 százalékos növekedést regisztrálhattunk az előző év azonos időszakához képest. Ráadásul örömteli, hogy az ország minden régiójában bővült az ipari termelés. Az építőiparban rendkívül biztató folyamatok zajlanak. Márciusban az építőipar 34,2 százalékkal bővült az előző év azonos időszakához képest. Ebből külön ki kell emelni azt, hogy a szerződésállományok volumene, ami a következő időszak megrendeléseire vonatkozik, 64 százalékkal haladja meg az előző évi adatokat, ami azt vetíti előre, hogy a következő években is tart és tartós lesz ez a növekedés az építőiparban.
A növekvő gazdasági aktivitás a foglalkoztatásra is pozitív hatással volt. Áprilisban több mint 4,1 millióan dolgoztak Magyarországon, ami rekorderedmény, az elmúlt húsz év legmagasabb foglalkoztatási mutatója. Ma közel 375 ezerrel többen dolgoznak, mint négy évvel ezelőtt. Ezek a folyamatok, tisztelt hölgyeim és uraim, azt támasztják alá, hogy az újjáalakult nemzeti együttműködés kormányának reális az a célkitűzése, ami a teljes körű foglalkoztatottság elérését tűzte ki maga elé. A pozitív folyamatok mind a gazdaság, mind pedig a társadalom részéről érzékelhetővé váltak, amit jól mutat, hogy az üzleti és fogyasztói indexek hosszú évek óta nem látott szintekre emelkedtek az elmúlt hónapokban.
A piaci szereplők tehát bíznak Magyarországban, pozitívan értékelik a magyar kormány gazdaságpolitikáját, ami komoly elismerést jelent mindannyiunk számára. A gazdasági adatok tehát, tisztelt hölgyeim és uraim, egyértelműen azt mutatják, hogy Magyarország továbbra is jobban teljesít, egyre jobban teljesít, tehát jó eséllyel várhatjuk azt, hogy Európa éltanulói maradunk a következő években is.
Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokban. - Dr. Józsa István tapsol.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me