LÁZÁR JÁNOS,

Full text search

LÁZÁR JÁNOS,
LÁZÁR JÁNOS, a Miniszterelnökséget vezető miniszter: Köszönöm szépen képviselő úrnak a kérdéseit. Először is szeretném rögzíteni, hogy amit nyilatkoztam, azt csak megerősíteni tudom, és gyöngíteni semmiféleképpen nem szándékozom.
A megerősítés pedig abban áll, hogy meggyőződésem szerint az a politika, amely az Amerikai Egyesült Államokban érvényesülni látszik, és amely háborús ellenfélként tekint Oroszországra, és politikai beszédekben sokszor elhangzó módon úgy fogalmaz, hogy aki nem áll szemben Oroszországgal vagy aki nem kritizálja Oroszországot, az potenciális veszélyt jelent Amerikára, ez a politika azzal párosulva, hogy a republikánus többség vélhetően olyan döntéseket hoz, amelyek fegyverek szállításának irányába mutatnak Ukrajna vonatkozásában, sokkal közelebb visz bennünket egy háborús helyzethez, mint hogy távolítana attól bennünket.
Ez nézetem szerint, a XX. század három háborúja után - az első világháború, a második világháború és a hidegháború után - Magyarország számára a legrosszabb kimenetele lehet ennek a konfliktusnak. Ez az én meggyőződésem, hiszen mind az első, mind a második világháború katasztrofális vereséggel járt számunkra, súlyos nemzeti tragédiába torkollott és súlyos nemzeti következményekkel járt, a hidegháború éveit pedig már mi mindannyian különböző formában elszenvedhettük, attól függően, hogy hány évesek vagyunk. Nem állhat érdekünkben egy háborús helyzet.
Ráadásul, szeretném arra mindenkinek fölhívni a figyelmét - erre vonatkozott az interjú -, hogy az Európa-politikában nem lehet kisebbségbe szorítani azokat a nézeteket, amelyek 1987-88-89-ben úgy bontották le a Szovjetuniót, hogy egyben hosszú távú Oroszország-Európa együttműködésre építették az európai társadalompolitikát vagy az európai gazdaságot. Nem lehet azt megengedni, hogy bárki Európa és Oroszország közé újabb vasfüggönyt húzzon, és ezzel például kárt okozzon a Kárpát-medencében élő magyarok számára.
Nézetem szerint a magyar politika fő kiindulási pontja ebben a konfliktusban az előbb említetteken túl az, hogy több mint kétszázezer magyar él Kárpátalján, és nekünk az a kötelességünk, hogy őket magyarként vagy magyar állampolgárként, magyarként és magyar állampolgárként megvédjük. Tehát csak megerősíteni tudom azt, amit mondtam. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me