SNEIDER TAMÁS

Full text search

SNEIDER TAMÁS
SNEIDER TAMÁS (Jobbik): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! November 29-én végre sor kerülhetett volna a férfiak 40 év munkaviszony utáni nyugdíj-ba-vonulási lehetőségének biztosításáról egy tartalmas vitára, ám ez sajnos elmaradt, várat magára a kormány és a kormánypárti képviselők obstrukciója miatt. Beszéltek mindenről, csak arról nem, amiről kellett volna, és ami a választópolgárokat érdekli.
Nézzünk néhány tényt! 2009-ben az MSZP felemelte a nyugdíjkorhatárt, elvette a 13. havi nyugdíjat, megszüntette a svájci indexálást. A Fidesz egy kivétellel ezt a politikát folytatta. 2010 augusztusában önök azt ígérték - és itt idéznék a Fidesz-KDNP sajtótájékoztatójából -, hogy „a 40 év szolgálati idő után az életkortól függetlenül nyugdíjba vonuló nők a teljes jogú öregségi nyugdíjat megkapják”. Hozzátették azt is, hogy a kormány az előrehozott nyugdíjazás rendszerében alapvető változásokat a közeljövőben nem kíván tenni.
Nézzük, hogy mi történt: nem tartották be a szavukat, hiszen leszűkítették a jogosultsági időt, a szolgálati idő helyett pusztán a munkaviszonyt vették figyelembe. Tény az is, hogy a Jobbik benyújtotta a javaslathoz azokat a módosító indítványokat, amivel szélesíteni lehetett volna a kört, és amivel valóban szolgálati idő után járt volna a lehetőség a nők számára. Önök azonban nemet mondtak a javaslatra.
Lássuk tovább a tényeket! A hivatkozott ígéretükkel szemben a korai nyugdíjaztatás intézményét gyakorlatilag megszüntették, reménytelenségbe taszítva ezzel munkában megrokkant embereket. Tény az is, hogy önök elvették a 3000 milliárd forintos magán-nyugdíjbiztosítási vagyont, amely végül nem került a nyugdíjak felé igyekvők kezébe. S még egy tény: önök a munkáltatói nyugdíjjárulékot nemes egyszerűséggel átkeresztelték szociális hozzájárulási adóvá, ami nem az évi 2000 milliárd forint egyik állami zsebből másikba történő átvezetését jelentette, hanem a nyugdíjgarancia elveszítését arra, hogy abból valaha is nyugdíjat kelljen fizetni.
Tisztelt Államtitkár Úr! A kormány és a kormánypárti képviselők múlt hét kedden hat órán keresztül vették félvállról a munkából élő férfiakat. A vitát elbagatellizálták, az embereket pedig cserben hagyták. Kérem, próbáljon most mellébeszélés helyett, a témára koncentrálva őszinte választ adni: megérdemli-e egy férfi 40 év munkalehetőség után, hogy nyugdíjba vonulhasson? Várom a válaszát, államtitkár úr. (Taps a Jobbik soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me