DR. RÉTVÁRI BENCE,

Full text search

DR. RÉTVÁRI BENCE,
DR. RÉTVÁRI BENCE, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Fura dolgot kért ön tőlem. Azt kérte, hogy a saját maguk által kitalált álhíreket cáfoljam, majd önmaga is cáfolta a saját álhírét, és folytatta az interpellációjának felolvasását. Eléggé cserben hagyta önt Sallai R. Benedek képviselőtársa, aki leadta ezt az interpellációt, majd kérte önt, hogy vegye a nevére, és olvassa most itt fel, hiszen rendkívül rossz ajtón kopogtatnak.
Valóban volt Magyarországon egy olyan korszak, amikor iskolákat zártak be, nem keveset, hanem tömegesen, összesen 381 feladatellátási helyen tettek lakatot iskolaépületek ajtajára, és mindeközben elbocsátottak 15 ezer pedagógust. Csakhogy ez az MSZP-SZDSZ-kormányzás időszakában volt. Amikor a Fidesz-KDNP megkapta a kormányzás lehetőségét, azonnal igyekezett stabilizálni a kistelepülési iskolák helyzetét, ezt az állami fenntartásban és az állami működtetésben találhatták meg a kistelepülési iskolák. Igyekeztünk újra is nyitni ezeket az iskolákat. Ha csak 2011-et mondom, az egyik évszám, amit ön is idézett, az ön által állítottakkal szemben én konkrétumokat mondanék, ha ön ezt hajlandó meghallgatni. Nos, akkor új iskolákat nyitottunk, újranyitottunk pontosabban iskolákat Ér-nagypatakon, Lipóton, Siklósnagyfalun vagy Pecölben, és további 24 kistelepülési iskolának adtunk segítséget, hogy ne kelljen a bezárás rémével szembenézniük. De pár évvel később, 2013-ban újranyitottunk megint újabb iskolákat Gáborjánban, Medgyesbodzáson, Nyírderzsen, Mezőkomáromban vagy Náraiban. Ezek mind-mind újranyitott iskolák.
Ön is, azt hiszem, megcáfolta a saját álláspontját, amikor azt mondta, hogy az önök statisztikái szerint azok az iskolák szűntek meg, amelyek az EMMI háttérintézményének, a KLIK-nek a fenntartásából elkerültek az NGM fenntartásába. Semmiképpen nem mondanám azt, hogy intézménybezárásról van szó, amikor a szakképző iskolákat átvették a Nemzetgazdasági Minisztérium kötelékébe. Tehát ezek az állítások ön által is cáfolt állítások. Azt hiszem, hogy aki írta ezt a szöveget, nem fukarkodott a költői túlzásokban.
Mi azonban azt mondtuk, hogy a kistelepülésen levő gyermekek számára is ugyanazt a lehetőséget, ugyanazt az esélyt kell biztosítani, mint a nagyobb településeken levők számára, és láttuk, hogy korábban 1200 milliárd forint adósságba verték magukat az önkormányzatok azért, mert ezeket a kistelepülési intézményeket, egészségügyi, szociális és oktatási intézményeket fenntartották. Azt mondtuk egy hosszú vita után, hogy nemzetstratégiai cél a kistelepülési iskolák fenntartása.
Éppen ezért ön is megismerhette volna a közművelődési törvénynek azt az elfogadott, bár az LMP által nem támogatott szövegét, amely szerint ha nyolc alsó tagozatos korú gyermek van, és feltételezhető, hogy a következő három évben is így marad, akkor bizony ezen a településen, ha az önkormányzat ezt kezdeményezi, az államnak gondoskodnia kell az osztályok, az iskola fenntartásáról, működtetéséről. Így tehát minden kistelepülési iskola számára garanciális elemek lettek beépítve az új köznevelési törvénybe, amelyek lehetővé teszik, hogy ha tényleg nyolc család így szeretné, hogy a gyermekeik ott helyben járhassanak iskolába, akkor ezt megtehessék. Mi is úgy gondoljuk, hogy fontos és jelentős érték az, hogy a gyermekek a saját településükön járhassanak iskolába, és a nevelés céljait is ez jobban használja, mintsem ha máshova kellene menniük.
Az teljesen független attól, amit ön pályázati forrásként az iskolarendszer térségi fejlesztése kapcsán említett. Ez egy óriási többletforrás, amit mondott. Miután ön is sokszor felszólalt a parlamentben, örülök, hogy kimondta, hogy erre a területre például 80 milliárd forintnyi - megismétlem, 80 milliárd forintnyi - többletforrást juttatunk, hogy az iskolaközpontokban mind a lemaradók számára felzárkózási segítség legyen, mind a tehetségesek számára tehetséggondozási feladatra legyen keret. Így tudjuk megteremteni a nemzetstratégiai alapon álló, de XXI. századi korszerű és modern magyar iskolarendszert. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me