DR. RÉTVÁRI BENCE,

Full text search

DR. RÉTVÁRI BENCE,
DR. RÉTVÁRI BENCE, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Asszony! Tisztelt Ház! Azt hiszem, hogy április 21-e, a bölcsődei dolgozók napja, és minden más nap is, amikor a bölcsődébe viszik a szülők a kisgyermeküket, fontos időpont, amikor mércét vonhatunk, hogy miben tudtuk segíteni azokat, akik a bölcsődékben dolgoznak, illetőleg azokat, akik bölcsődébe viszik a gyermeküket.
És itt beszéltünk sok mindenről, beszéltünk például a megemelt ingyenes étkeztetési jogosultak köréről, hiszen a bölcsődében és óvodában a korábbi 92 ezerrel szemben most már 318 ezer kisgyermeknek jár ingyenesen az étkezés. Itt a bölcsődében kell leginkább odafigyelni, a legtöbbször kapnak itt enni a gyermekek; tehát itt volt fontos az az emelés, amit az elmúlt években a bölcsődébe vitt gyermekek szüleinek segítségére meg tudtunk adni, és bízunk benne, hogy a továbbiakban is sikerül ezt vinni, hiszen itt most már tíz bölcsődés korú gyermekből kilenc ingyenesen kap enni. De fontos volt, ahogy a képviselő asszony is utalt rá, az itt dolgozók megbecsültsége, hiszen jóval többen dolgoznak most már a bölcsődékben, mint korábban. Az elmúlt öt évben 22 százalékkal bővültek a bölcsődei férőhelyek, és ehhez bizony a kisgyermeknevelők számát is emelni kellett 15 százalékkal, tehát hasonló mértékben. Így tehát több férőhelyen több bölcsődei kisgyermeknevelő magasabb fizetésért várja már a gyermekeket.
Ahogy elhangzott, idén január 1-jétől a felsőfokú képzettségűek bekerültek a pedagógus-előmeneteli rendszerbe. Ez, ahogy a képviselő asszony is mondta, 40-60 ezer forint pluszt jelent havonta. Tegyük hozzá, hogy rájuk is nyilván kiterjedhet a családi adókedvezmény. Igyekszünk minél többeknek segítséget nyújtani abban, hogy középfokúból felsőfokú végzettséget szerezzenek, így a hat féléves képzés időtartamát is csökkenteni lehet az ő esetükben, valamint ösztöndíjat is szeretnénk mint egyfajta ösztönzést adni azoknak, akik felsőfokú végzettséget akarnak szerezni.
Az pedig, hogy jövő január 1-jétől differenciált mértékben, fizetési fokozattól függően akár 33 ezer forint is lehet a többlet a középfokú végezettséggel rendelkezőknél, az is mutatja, hogy az általános béremelések a bölcsődei kisgyermeknevelőkre is kiterjednek Magyarországon. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me