MANNINGER JENŐ

Full text search

MANNINGER JENŐ
MANNINGER JENŐ (Fidesz): Köszönöm szépen. Elnézést, felrakom a mikrofont. (Megtörténik.) Tisztelt Képviselőtársaim! Reagálnék néhány dologra. Legelőször is azt hangsúlyoznám, hogy azt gondolom, az előterjesztésnél azt kell nézni, ha már újságcikkeket idéztek, akkor azt is olvashatták volna, hogy a magyar turizmus vezetői egyértelműen azt nyilatkozták, hogy ők vállalták azt, hogy növelik a bevételeket, a turizmuságazatból származó bevételeket. Akkor fel kell tételeznem, hogy ez az előterjesztés is azt szolgálja, hogy az ország bevételeit növelik, hogy egészen világosan fogalmazzak, kimutathatóan a következő években, hiszen mint említettem, annak ellenére, hogy a turizmus most is sikeres, még vannak benne tartalékok, vagy ha máshonnan nézzük, akkor javítani kell a versenyképességet, mert a szomszédos régiókban is igen komoly fejlesztéseket valósítottak meg, és maga a turizmus rendszere is kíván dolgokat.
Az MSZP képviselőjének én csak azt tudom mondani, nyilván én tudom, hogy nem személyesen érintett ebben, a meséket akkor még hallgatta, amikor az MSZP kormányon volt, de ha már mesékről beszél, akkor azt mindig úgy kellene kezdenie az MSZP-nek, hogy hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy Magyar Szocialista Párt, amely politikájának a lényege volt a nemzeti vagyon kiárusítása. És akkor innentől lehet beszélgetni, ha már mesékről akar beszélni.
Szó volt a desztinációról, hogy miért szükséges. Azt tudom mondani, hogy az előterjesztésnek nagyon fontos része a desztináció és a hozzá kapcsolódó marketing fejlesztése. Azért van rá szükség, mert azt valóban lehet látni, hogy Magyarországon bizonyos térségekben még megvan ez a fajta együttműködés, ami egy adott térségre vonatkozik… - a térséget lehet eladni. Az utazó, a turista egy adott térségbe megy, adott igényekkel; és nem is pontosan egy adott településhez vagy egy adott egységhez ragaszkodik, hanem egy adott térséghez, amelyik bizonyos igényeket szolgál, hadd ne menjek bele, hogy ezek pontosan mik. Ezeket kell beazonosítani, ezeket kell bemutatni. Ezért szükséges a desztináció és az ahhoz fűződő marketing. Azt hiszem, ez Magyarországon még sok kívánnivalót hagy maga után, hiszen él a külföldiekben egy bizonyos, Magyarországról alkotott kép, amelyet persze tovább kell vinni, hiszen az is hoz turistákat és abban is vannak értékek, de fel kell építeni új értékeket is, amelyeket be lehet mutatni. Ennek vannak már jelei, akár a Balatonon, akár Budapesten is.
És itt kapcsolódnék ahhoz a megjegyzéséhez, mert Sallai elnök urat nagyon tisztelem azért, hogy a vidéki értékeket próbálja behozni, és valóban nagyon sok fejlesztést lehet elemezni, hogy hasznos volt vagy nem, de amit ő mond, hogy itt államosítás történik. Ha tényleg olyan zavarosan fogalmaz, hogy a kocsmaturizmust említette, mint amit az állam építeni akar. Nevezzük úgy, ahogy ő mondta: a budapesti kocsmaturizmushoz az államnak semmi köze nincs, és a jövőben sem lesz. Ez kizárólag néhány tehetséges építésznek és a város adottságainak köszönhetően fejlődött, és nagyon hasznosan hozzájárul a turizmus bevételeihez. Semmifajta államosításról sincs szó sem ezen a területen és általában más területeken sem.
Még egy dolgot el kell mondanom, mert itt is elhangzott a Balatonnal kapcsolatos 320 milliárd. Képviselőtársam biztosan értesült már róla, hogy azóta átdolgozták a javaslatot. Bizonyos mértékű átdolgozás történt, és tulajdonképpen még több forrás állhat a Balaton rendelkezésére. De itt sincs központosítás, hiszen gyakorlatilag arról van szó, hogy előtte operatív programokból állt össze, és most, a felülvizsgálat után kissé változhat, de ugyanúgy az európai uniós operatív programokból áll össze az a csomag, amelyet a Balatonra lehet fordítani. Ugyanúgy az irányító hatóságok döntenek, és ugyanúgy figyelembe veszik az egész országot, csak ezen belül megvizsgálták, és össze lehet állítani, hogy mi az, amit a Balatonra célszerű fordítani.
Ugyancsak ebben szerepel a kastélyprogram is. A kastélyprogramot igazából nem is érinti ez az előterjesztés. A kastélyprogram uniós GINOP-források-ból valósulhat meg, ennek is megvannak a megfelelő előírásai. A turizmusfejlesztésnél általában elmondható, hogy a többségük a GINOP- és a TOP-forrásokból fog megvalósulni, amelyek egyébként biztosítják a területi fejlesztéseket is.
Tehát a TOP-ból több tíz milliárd forintos fejlesztést valósítanak meg, amit a helyi szereplők, a helyi pályázatok önkormányzatai alapján valósítanak meg, tehát itt sincs szó semmilyen központosításról. A turisztikai ügynökséggel kapcsolatos dolgok kapcsán pedig, mint mondtam, azt ígérték, hogy növelik a bevételeket. Tehát ennek a reményében és a szükséges változtatások igényével kérem azt, hogy támogassák a javaslatot.
Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps a kormányzó pártok padsoraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me