MANNINGER JENŐ

Full text search

MANNINGER JENŐ
MANNINGER JENŐ (Fidesz): Köszönöm szépen. Tisztelt Képviselők! Megpróbálom röviden, szinte két percben összefoglalni, hogy ne kelljen már kétpercessel élnem, de néhány dologra szeretnék reagálni gyorsan.
A Balatonnak van koncepciója, én nem akarom most itt elmondani, mert akkor tényleg elmenne az idő. Kepli képviselőtársunknak azt javaslom, hogy olvasson újságot. Az újságokban ez részletesen le van írva, nagyon sok sajtótájékoztató volt a különböző balatoni turisztikai fejlesztésekről, amelyek az operatív programokból valósulnak meg. Az elmúlt időszakban is rengeteg ilyet tapasztalhatott. Tehát van koncepció, a Balaton Fejlesztési Tanácsnak is van egy kész koncepciója, azt is bizonyára megismerheti. Az egy más kérdés, hogy persze minden döntést nem hoz meg egy koncepció, ez teljesen igaz, ahogy itt elhangzott. Az önök pártjában sincs egyetértés például egy komp esetében. Aki a nyugati medencében van, az támogatja, aki a keletiben, az nem és így tovább. De ez érthető, bizonyos döntéseket egy koncepció nem tartalmaz, tehát utána a konkrét fejlesztési döntéseket mindig lehet vitatni természetesen, de van egy koncepció.
A térséggel kapcsolatban is még egyszer elmondanám, tehát a desztináció vagy nevezzük célterületnek, most ilyen szempontból ezt majd a turisztikai szakmával együtt kell nyilván kidolgozni, hogy milyen magyar szóval lehet ezt helyettesíteni, de a lényege az ennek, hogy szükség van a térségi mar-ke-ting-re. Abban egyetértünk, hogy többszereplős történet, tehát nyilván az állam mellett a helyi szereplőknek, az önkormányzatnak és a gazdasági szereplőknek is van lényeges feladata.
Rengeteg példát tudnánk itt mesélni, amikor a gazdasági szereplők nagyon pozitív dolgokat hoztak létre, csak említsem a balatoni bor- és gasztro-nó-mia-szerveződéseket, amelyek az utóbbi időben tényleg a minőségi turizmust szolgálják. De említhetnék negatív példákat is, elhangzott, hogy egy Balaton-par-ti városban este már nem voltak nyitva a vendéglátóhelyek. Ma már egyébként nyitva vannak. Valóban kellett egy szemlélet ahhoz, hogy hasonlóan nyilván a tengerparthoz, este hatkor ne zárjanak be, vagy a multikhoz, amelyek nyitva voltak kilencig. Eltelt néhány év, amíg a helyi kereskedők is átálltak erre, de átálltak.
Tehát az a lényeg, hogy ez egy koncepció mellett történjen. Azt gondolom, hogy ebben van a helyi szereplőknek szerepe, de ahogy az itt elhangzott példák is pontosan azt mutatják be, igenis van központi szerep is, tehát van központi szakmai szerep is, ahogy itt elhangzott, például - és utolsónak erre reagálnék - a kastély esetében. Valóban nem minden ilyen, főleg kulturális örökség értékvédelme céljából létrehozott fejlesztés önfenntartó, ez kétségtelen; sőt a legtöbb nem az külföldön sem. Törekedni kell arra, hogy minél kevesebb pénzbe kerüljön, de ezt csak úgy lehet, ha együtt nézzük a közvetett hasznával is. A képviselő úr itt elmondta valóban, de ebben például segíthet egy kormányzati szereplő, hogy ezek a térségi fejlesztések úgy valósuljanak meg, hogy ne csak a kastélyfejlesztés, hanem mellette a szállásférőhely-fejlesztés, a vendéglátás, turisztikai intézmények is fejlődjenek.
Abban a reményben, hogy ilyen pozitív szerepe lesz majd a turisztikai ügynökségnek, hiszen azt ígérték, hogy növelni fogják a bevételeket, javaslom ismételten, és ha megengedik, akkor evvel én befejezem a hozzászólásomat, a kétpercesemről lemondok. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me