SALLAI R. BENEDEK

Full text search

SALLAI R. BENEDEK
SALLAI R. BENEDEK (LMP): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Semmi politikai, csak tartalmi. Köszönöm szépen Manninger képviselő úrnak a reakcióit. Elsőként is én a Fidesz-KDNP-frakció figyelmébe ajánlanám ennek a vitanapnak a lehetőségét. Pont annyian vannak, hogy akár négy vitanapot tudnának kezdeményezni. Ehhez képest, amióta én itt vagyok 2014 óta, egyszer sem kezdeményezett a kormány vitanapot. Mi meg itt osztozkodjuk az egy-két szavazatainkat, hogy hogy tudjuk összehozni. Én ezt egy nagyon hasznos felvetésnek tartom. S habár már nincs aláírási lehetőségem, de szívesen támogatnám, ha ezt idehoznák a parlament elé, és tudnánk erről beszélgetni, mert ez egy érdekes téma, és fontos lehet az országnak. Ez ügyben biztatom képviselőtársamat, hogy frakción belül tegye meg ezeket a kezdeményezéseket.
Aztán néhány dologban csak pici pontosítás. Azt tetszett volt mondani, nagyon fontos az, hogy a turizmus bevételnövelő tevékenysége erősödjön, és hogy a törvénynek ez az alapvető célja. Elnézést, ha nem voltam világos az első felszólalásomban, de pont arra céloztam, hogy nem mindegy az, hogy ez a bevétel hogyan oszlik el, kinél csapódik le és milyen célokat szolgál. Eredetileg nem mentem így bele konkrétan, de Mészáros Lőrinc, a Hunguest hotellánc megvásárlása Leisztingertől, a közelmúlt eseménye; Garancsi István, a Kopaszi-gát átvétele szintén Leisztingertől, és hogy nyilvánította azonnal kiemelt beruházássá a miniszter; és még sorolhatnánk.
Ha ugyanaz a tendencia erősödik a turizmus által, mint amit az agráriumban vagy egy halom más területen látunk, hogy néhányaknak a kiváltsága az ezekhez a forrásokhoz való hozzáférés, és az összes állami forrást meg az EU-s forrásokat annak rendeljük alá, hogy néhány embert gazdagítsunk, akkor innentől kezdve nem cél az, hogy a bevétel növekedjen. A turizmus fejlesztése, a bölcs turizmus, a vidékfejlesztő turizmus, a fenntartható turizmus, az cél. Az cél, hogy minél többeknek jelentsen megélhetést, minél többen részesedjenek ebből, minél több szolgáltató legyen, minél több kisvállalkozás részesüljön belőle szolgáltatóként, minél több ember jusson munkavállalóként tisztességes jövedelemhez. Összességében csak az, hogy a bevétel növekszik, nekem nem elégséges biztosíték arra, hogy ez egy jó irány.
Elnézését kérem képviselőtársamnak, én a kocs-ma-turizmussal nem azt mondtam, hogy ez a koncepció ezt szolgálja, szó sem volt erről, én csak azt mondtam, szintén amellett érveltem, nem mindegy, hogy a turizmus fejlesztésének az irányai milyen minőségbe mennek el. Nem azt állítottam, hogy ez a törvény ezt fogja szolgálni.
Érdekes volt Simon (sic!) képviselőtársamnak a Felcsútra való utalása. Alapvetően az a furcsa ebben, hogy én nem is sajnálnám ezt Felcsúttól, mert nekem nem az a bajom, hogy ott van kisvasút, stadion meg ez-az, hanem nekem az a bajom, hogy nincs mindenütt másutt. Bánná a fene, ha minden egyes kistelepülés ugyanennyi fejlesztési forrást tudna kapni! Bánná a fene azt, hogy Felcsút hogy fejlődik! Nekem a gondom azzal van, hogy a desztinációs szemlélet pont azt erősíti, hogy van egy-egy kistérség vagy egy-egy település, amely megkapja a lehetőséget, az összes többi meg elsorvad. Nem az a baj, hogy Felcsúton kisvasút van, hanem az a baj, hogy másik 300-400 település nem jut fejlesztési forrásokhoz, a legalapvetőbbekhez sem, hogy meg lehessen közelíteni. Ezzel van a baj! Ha egyenletes elosztásban próbálnánk ezeket a fejlesztési forrásokat felhasználni, bánná a fene Felcsút kisvasútját! A desztinációs szemlélet ezt a folyamatot erősíti. Azt, hogy kiemelünk területeket, oda összpontosítjuk az EU-s és költségvetési forrásokat, és ezen törekvések kapcsán meghatározzuk a következő gazdasági területet, hogy akkor melyik területek fognak tudni fejlődni ebből, és hol lesz meg a versenyképesség teljes mértékben előrehozva.
És a legutolsó dolog, hogy ha nem haragszik meg Manninger képviselőtársam, tetszett volt mondani, hogy nem célja az államosítás. Kérem szépen, a jogszabály 3. §-a gyakorlatilag arról szól, hogy öt bekezdésben taglalja az állam szerepvállalását. Ez az öt bekezdés mind arról szól, hogy mit lát el az állam, és mindent ő lát el. Gyakorlatilag öt bekezdésben leírja a feladatokat, utána pedig az (5) bekezdésben elmondja, hogy a bekezdésben foglalt feladatokat a Magyar Turisztikai Ügynökség Zrt. útján látja el. Itt külön van egy bekezdés, amelyik az állam feladatáról szól, a (4) bekezdés, ahol konkrétan a)-tól c)-d) pontig mindent leír, hogy az összes szakmai irányelv kidolgozása, a kiemelt területek meghatározása, a turisztikai desztináción belüli infrastruktúra-fejlesztés szakmai tervezése, szakmailag meghatározni, megtervezni, összehangolni az egyes turisztikai… Nem olvasom fel a törvényt, mert önök is ismerik vagy látták ezt a jogszabályt. Ez a teljes államosítás, amikor az állam feladatát konkrétan definiálja a jogszabálynak egy bekezdése, és utána egy másik bekezdése visszautal számos más feladatra. Ez azt jelenti, hogy valaki egy központból meg fogja mondani, hogy adott településen kis Disneylandet csinálunk, strandturizmust csinálunk, gyógyturizmust csinálunk, és tök mindegy, hogy milyen kezdeményezése van a helyi közösségnek, nem feltétlenül számít az, hogy milyen helyi adottságok vannak, valaki ezt meg fogja határozni.
Hollik képviselőtársam nyilván jóhiszemű a saját kormányával, ezért azt fogja mondani, hogy de ez az ügynökség majd figyelembe veszi ezt az egészet, és nyilván alkalmazkodik. De én ebben miért bízzak, hiszen ez sosem működött? Tehát alapvetően nem látható ez az irány, alapvetően az látható, hogy nagyon sok esetben teljesen logikátlan forrásfelhasználással valósulnak meg ezek a fejlesztések, és nem veszik figyelembe a realitásokat.
(17.00)
És önök is! Ez nemcsak az önök kormányának sajátja, az önök kormányát is hallottam nemegyszer, sőt, nagyon sokszor kritizálni a 2010 előtti fejlesztési forrásokat, mikor gyakorlatilag olyan fejlesztések sokaságára fordítottak százmilliókat európai uniós forrásokból, amelyek sajnos, amíg ez az Isten van az égben, az gazdaságilag nyereséges nem lesz, mert nem tud lenni, mert minden feltétel hiányzik hozzá. A probléma ezzel van, és nyilvánvalóan itt a bizalomhiány, ami az önök kormányával és forrásfelhasználásával kapcsolatban még hozzájárul ehhez, a szakmai fenntartások mellett.
Ez nyilván erősíti azt, hogy a szavazási magatartást nagyon-nagyon nehezen tudjuk elképzelni, hogy az pozitív irányba hajoljon. Viszont továbbra is felajánlanánk a lehetőséget, hogy ha most ez visszavonásra kerül és történik egy ötpárti egyeztetés, ha megvan a lehetősége annak, hogy átgondoljuk ezt újra, akár egy vitanapon vitázzunk erről a parlamentben, akkor lehet egy olyan cél, ami pártok fölött szolgálhatja Magyarország térségeinek fejlődését. Ehhez kívánok önöknek erőt, hogy néha tudjanak egy picit visszalépni. Köszönöm a szót, elnök úr.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me