WITZMANN MIHÁLY

Full text search

WITZMANN MIHÁLY
WITZMANN MIHÁLY (Fidesz): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. A Kepli Lajos képviselőtársam által elmondottakra reagálnék. Csak a tényszerűségnél maradva, arra, hogy a fiatalos lendületből vegyünk vissza: ha jól számolom az éveket, akkor pont van köztünk egy év korkülönbség, sajnos az ön javára, úgyhogy én idősebb vagyok. Ennyit a fiatalságról. De kár, hogy nincs igaza.
A valós tények kedvéért szintén néhány adatot mondanék most önnek, képviselőtársam. Balatoni kereskedelmi szálláshelyek bruttó bevételét tekintve 2010-ben nem érte el a 12 milliárd forintot a teljes balatoni bruttó bevétele a kereskedelmi szálláshelyeknek, ez a tavalyi évben majdnem a duplája volt, 21,3 milliárd forint, a 2016. évben pedig az első nyolc hónapban 18 milliárd forint volt, ez időarányosan a tavalyi rekordévhez kapcsolódóan is 6,2 százalékos növekedést jelent.
A 2016-os évről nincsenek teljes adataink, a kurtaxa, az idegenforgalmi adó tekintetében sem, teljes éves adatokat nem tudunk még mondani, de ha csak a három, választókörzetemben lévő Balaton-parti város, Zamárdi, Földvár és Siófok mutatóit nézzük, Zamárdiban körülbelül 5, Balatonföldváron 8, Siófokon pedig körülbelül 42 ezer vendégéjszakával több, tehát 11 százalékos növekményről beszélünk.
Egyetértek azzal, hogy sok mindenben kellene változtatni, javítani, biztos vannak még ilyen problémás területek, de azért azt ne mondjuk már, hogy a jelenlegi kormánypártoknak nincsen Balaton-programjuk. Pontosan a Magyar Turisztikai Ügynökség végre az a szakmai szervezet, amely koordinálja a balatoni fejlesztéseket, és soha nem látott mértékű forrásokkal próbálja fejleszteni ezt a térséget.
Én nem emlékszem még, tisztelt képviselőtársam, olyan kormányra Magyarországon, amelyik ennyi figyelmet fordított volna a turizmusra, a balatoni turizmusra, és ennyi fejlesztési forrást is allokált volna oda. Annak a gazdaságpolitikának a sikerességét pedig nem kellene kérdőjelekhez kötni, ami tulajdonképpen akár a rezsicsökkentéssel, akár az szja-csökkentéssel, akár a devizahitelek kiváltásával, akár a családtámogatási rendszerrel, akár a családi adókedvezménnyel, akár a SZÉP-kártya bevezetésével mindig egy kicsit több pénzt tudott hagyni a magyar családoknál, akik ezáltal többet tudtak költeni a turisztikára, a turizmusra. Ennek az eredményeit látjuk most fizikai alakot öltve az utóbbi évek fejlesztéseiben. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me