HEGEDŰS LORÁNTNÉ

Full text search

HEGEDŰS LORÁNTNÉ
HEGEDŰS LORÁNTNÉ (Jobbik): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Meg sem tudom már számolni, hanyadjára nyújtom be ezt a törvényjavaslatot ide, a Ház elé, és hanyadjára próbálom önöket meggyőzni arról, hogy amit önök rontottak el, tisztelt fideszes, tisztelt kormánypárti képviselőtársaim, nevezetesen azt, hogy 2014 után a kistelepülési polgármesterek fizetése, illetménye durván lecsökkent, azt a hibát próbáljuk végre helyretenni. Tudom, nem csak én kezdeményeztem ezt; kezdeményezte ugyanúgy az MSZP, az LMP, sőt Boldog István képviselőtársunk is próbálta volna ezt nemegyszer a Ház elé tárni - mind ez idáig sikertelenül.
Most egy újabb lehetőséget szeretnék önöknek kínálni, az önök asztalára letenni. Meggyőződésem, hogy az, hogy ennyivel csökkent a javadalmuk ezeknek a kistelepülési polgármestereknek, nem tükrözi az ő felelősségteljes és áldozatos munkájukat. Tudjuk - ezt is számtalanszor elmondtam már -, hogy ilyen módon előfordulhat, hogy egy 500 fő alatti település társadalmi megbízatású polgármesterének a havi bevétele kevesebb, mint az általa foglalkoztatott közfoglalkoztatottnak a bére.
Én azt gondolom, hogy nagyon fontos lenne végre ennek az intézménynek, a polgármesteri intézménynek a tisztségét, a tekintélyét újra visszaemelni arra a rangra, amit a 2014-es választások előtt legalább megkaphattak, amit legalább élvezhettek. Két településkategóriához tartozó illetményt próbálnánk emelni a javaslatunk szerint: az egyiket, az 500 fő alattit 20 százalékról 40 százalékra, a másikat 30 százalékról 50 százalékra szeretnénk felemelni.
(17.10)
Ebben a kérdéskörben nagyon sok vita lezajlott már a Házban, és úgy gondolom, hogy azok a javaslatok, amelyeket nemrégiben tárgysorozatba véve utána már tárgyalhatott is a Ház, egy álságos megoldást kínáltak volna; csakúgy, mint az a törvény, amely most már a 2017-es költségvetési törvény része, nevezetesen, hogy önkormányzati köztisztviselők illetményalapját eltéríthetik saját bevételük terhére az adott önkormányzatok. Tudjuk, hogy nem tudják kigazdálkodni ezt a lehetőséget éppen az érintett kistelepülések, hiszen nincs annyi saját bevételük, hogy ezt abból meg tudják tenni. Vagy ha van saját bevételük, az azért van, mert annyira megadóztatják a népet akár helyi adóval, akár települési adóval. Mindenesetre ezt mindenképpen vissza kell hogy terheljék a lakosságra, és ez a megoldás számunkra elfogadhatatlan.
Ezért is javaslom ebben a törvényben, hogy egyúttal a költségvetési törvényt is módosítsuk. Már most mondom, mert ez felmerült a bizottság ülésén, hogy ha önök azt a technikai kifogást hoznák a Ház elé, hogy ezt azért nem lehet megtenni ebben a formában, mert ennek az eljárásrendje másként van, akkor javaslom, hogy nyújtsanak be módosító indítványt. Bármi előtt nyitottak vagyunk, de kérem, mindenképpen támogassák azt az érdemi részét a javaslatnak, hogy az önkormányzati törvény szerinti kategóriákban a változtatás meglegyen. Utána később a költségvetési törvényt is lehet ilyen módon módosítani.
Ahhoz is már volt számtalan módosító indítványom, nemcsak az ilyen külön törvényjavaslat formájában, hanem a költségvetési törvényen belül is, hogy találjuk meg annak a helyét és rendjét, hogy miképpen lehetne ezt a költségvetésen belül rendezni, mennyibe kerülne ez az országnak. Kérem, ha ezt most ebben a pillanatban megszavazná a Ház, akkor már ebben az évben nem lenne összesen egymilliárd, de az a javaslat, amit önök elé tettünk, összességében sem haladja meg a két és fél milliárdos javaslatot. Ez az a nagyságrend, amivel, mondjuk, Ibizán Habony Árpád nap mint nap bemegy abba a bizonyos mulatóba, vagy amennyi adókedvezményt kap az önök egyik kis kedvence, Andy Vajna, mondjuk, egy féléves időszak tekintetében.
Tehát azt gondolom, hogy igenis volna mód és lehetőség arra, hogy a költségvetés jövőbeli módosításával ezt a törvényt megszavazzák és ezt a problémát rendezzük. Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. (Taps a Jobbik padsoraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me