BANGÓNÉ BORBÉLY ILDIKÓ

Full text search

BANGÓNÉ BORBÉLY ILDIKÓ
BANGÓNÉ BORBÉLY ILDIKÓ (MSZP): Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Az utóbbi években egyre több hír jelent meg arról, hogy a gyermekeket érintő milyen súlyos visszaélések, bűncselekmények történnek. A rendszer problémáját jelzi, hogy ezek egy része olyan gyermekkel történt, akik az alapellátás szeme előtt voltak, mégsem tudták megakadályozni az őket ért különböző bántalmazásokat. A leterhelt, alulfizetett szociális munkások, családgondozók, védőnők, a sokszor működésképtelen jelzőrendszer nem tud minden problémát időben jelezni. Vannak, akiket szinte egyáltalán nem ér el a gyermekvédelem. Így fordulhatott elő az, hogy családban élő csecsemőket, gyerekeket éheztettek, kínoztak vagy szexuálisan molesztáltak, mégsem derült fény ezekre, több esetben pedig tragédiába torkollott a bántalmazás.
Nemrég adtak hírt arról az esetről, amely az ellátórendszer másik területén, a szakellátásban történt. A gyermekvédelmi otthonokban elkövetett bántalmazások különösen súlyos helyzetre hívják fel a figyelmet, ami összefüggésbe hozható a szakemberhiánnyal, a dolgozók megfelelő képzettségének hiányával, illetve a megfelelő szakmai ellenőrzés hiányával.
A Magyar Szocialista Párt részéről ezért nyújtottunk be országgyűlési határozati javaslatot. Úgy gondoljuk, hogy nem nézhetjük tovább azt a tétlenséget, amit a kormány művel, hogy félévente módosítgatja a törvényt, de érdemi elmozdulás nem történik az ügyben. Sajnos, a Népjóléti bizottság kormánypárti tagjai nem támogatták a kezdeményezésünket, de legalább annyi tartás volt a bizottsági tagokban, hogy nem leszavazták, hanem tartózkodtak az ügyben.
Ezért kérdezem államtitkár urat, mit tesz a kormány a gyermekek védelmének érdekében. Mit tesz a kormány annak érdekében, hogy a gyermekeket ne érje testi, lelki vagy szexuális bántalmazás, különös tekintettel a gyermekvédelmi szakellátás rendszerében, és meddig kell még várni a kormány tényleges lépéseire? Várom válaszát. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me