GŐGÖS ZOLTÁN

Full text search

GŐGÖS ZOLTÁN
GŐGÖS ZOLTÁN (MSZP): Köszönöm, elnök úr, a szót. Megpróbáltam a hét percben világossá tenni, hogy mi itt a baj, de úgy vettem észre, hogy nem értik. (Közbeszólások a Fidesz soraiból: Azt mondtad, hogy nem szólsz többet.) Ha értelmes választ kaptam volna vagy azt, hogy akkor megfontolják a képviselőtársaim, akkor nyilván nem szóltam volna még egyszer hozzá, de úgy látom, hogy itt a parancs-uralom olyan szinten van, hogy a józan ésszel is szembemennek.
Szeretném jelezni, semmiféle szégyenkeznivalónk kárpótlásügyben a korábbi kormányzásunk kapcsán nincsen. Nagyon sok terület kijelölésre került, rengeteg kárpótlási ügy került abban az időszakban lezárásra. Erre rengeteg példát tudnék Békésből, Borsodból, nagyon sok helyről mondani. Itt az a probléma, képviselőtársaim, hogy önök most úgy akarnak valamit lezárni, hogy nincsen vége; csak azért, hogy legyen vége. Ezt senki ép ésszel meg nem tudja magyarázni, hogy miért kell ezt lezárni, mert nincs rá érdemi indok. Ugyanis már amit a köztársasági elnök beadványa vagy visszaküldése okán módosítanak, az már az indokok egy részét kiszedte.
A másik, hogy előttünk van egy törvény, hogy úgy tűnik, hogy az árveréseket például abbahagyják, tehát magyarul: innentől kezdve akkor most mit akarnak ezekkel a földekkel? Miért kell ez az államnak vagy miért kellett volna? Miért nem maradhatott addig abban a rendszerben, ameddig például ennek a két településnek a kárpótlási folyamata le nem zárult? Itt óriási ellentmondás van, mert akkor, amikor ezt benyújtották annak idején, akkor még zajlottak teljes gázzal meg teljes energiával az árverések, akkor lehetett mondani, hogy még minden haver nem kapott földet, akkor gyorsan szerezzünk már még földet valahonnan, hogy akkor még nekik is tudjunk adni. De most már nincs ez. Itt van, pénteken fogjuk tárgyalni azt a törvényt meg azt az OGY-határozatot, ami elvileg ezt a folyamatot lezárja, persze az is álságosan van benyújtva, mert a „Földet a gazdáknak” program keretében történő dolgot zárna le ez a törvény, aztán lehet, hogy találnak ki egy másik nevet, és holnaputántól meg folytatják. (Pócs János elhagyja az üléstermet.)
Úgy gondolom, hogy ez egy teljesen elképesztő történet, és nincs rá épeszű magyarázat, hogy ezt most miért csinálják. Mindenki megkapta azokat a leveleket, és a képviselőknek azért illene elolvasni az érintettek leveleit. Illene elolvasni, higgyék el, és illene reagálni azokra a megkeresésekre, amelyek az állampolgárok problémáit tartalmazzák. Én tudom, hogy ez macerás, meg tudom, hogy ezzel munka van, de nem kellene vakon utána menni minden főnöknek, mint a borjúk. Még egyszer azt mondom, hogy gondolják ezt meg, mert azon kívül, hogy az üggyel nem oldanak meg semmit - mert most mit oldanak meg vele, úgy őszintén? -, nagyon sok embernek meg olyan keserűséget okoznak.
Mert én nem mondom, hogy nem fogadtunk vagy nem fogadtak el ebben a Házban olyan törvényt, akár a mi időnkben is, ami utána embereknek ártott, de legalább nem tudatosan. Most tudatosan csinálják, hogy értsék, hiszen itt vannak azok a szereplők, akiknek ez kárt fog okozni. Szándékosan a parlament nem okozhat kárt. Mert ha nem tudja, hogy kárt okoz, akkor azt mondom, hogy benne van a kalapban, utólag módosítani kell, mert kiderült. Na de itt előre kiderült. Itt nem az van, hogy majd amikor elfogadjuk, utána valaki elolvassa és rájön, hogy ezzel ővele rosszat csináltak, hanem már akkor kiderült, amikor benyújtották, hogy ezzel probléma van. És tényleg nagyon-nagyon korrektül és tisztességesen próbálták a helyiek érdekegyeztető közösségei ezt mindenkivel közölni, hogy ne csináljuk ezt, mert ennek semmi értelme így.
Nyilván nincs több érv azon túl, hogy ezt ne csinálják, meg elmondtunk már ezerszer mindent itt, hogy ezt miért ne csinálják, csak most tényleg egyszer legalább… - jó, elég kevesen vannak itt most, akik ebben döntenek, és hogy most én a bölcsességben bíztam, Sallai képviselőtársam, azért, mert ők vannak többen. Ha ebben a patkóban lennénk többen, akkor ez a törvény nem lenne itt. (Sallai R. Benedek közbeszól.) Ez nem kérdés. Én abban bíztam, hogy legalább egyszer, ugye, mostanában ilyen nem történt, de legalább egyszer megjön az eszük és akkor arra hallgatnak, nem arra, hogy éppen milyen parancsot kaptak előtte frakcióülésen. Jó lenne ezt végiggondolni, mert nagyon nehéz lesz ám nemcsak az ittenieknek, hanem ott azoknak az embereknek a szemébe nézni, akiknek ez kárt okozott.
Úgy gondolom, hogy ezekben a kárpótlási ügyekben, ezt már jeleztem, ez idáig a politikában nagyjából konszenzus volt. Tehát semmi olyan durva beavatkozás nem történt, ami ebben tömegével ártott volna embereknek. Erre kérném önöket, itt van államtitkár úr, tartsanak egy gyors egyeztetést, semmi nem történik, ha ma erről nem lesz szavazás. Tegnap azért kértem, hogy halasszuk el, mert akkor most nem kellett volna nemet sem nyomni, hanem egyszerűen nem szavazunk róla, leültek volna az érdekeltekkel, megbeszélték volna, mi legyen. Behoztak volna egy olyan módosítót, ami akár kivétel-ként - mert van ilyen, rengeteg ilyen szabályt csináltunk - berakta volna, hogy oké minden, csak addig, amíg ez az ügy le nem zárul, akkor rájuk nem vonatkozik. Ez egy záradék, nem egy bonyolult dolog. Ezt minden további nélkül meg lehetne csinálni, ha ma nem szavaznánk erről.
Egyébként a parlamentnek még ehhez is joga van, hogy közben a szavazás előtt vegyen le valamit, csak az egy különleges eljárás. Úgy gondolom, hogy fontolják meg és döntsenek, de úgy döntsenek, hogy ezzel ne okozzanak kárt tömegesen elsősorban - most nyilván ezt tudjuk, de lehet még más is - ennek a két településnek. Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps a Jobbik és az LMP soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me