SALLAI R. BENEDEK

Full text search

SALLAI R. BENEDEK
SALLAI R. BENEDEK (LMP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Szakmai kötelességemnek teszek eleget, amikor szóvá teszem a mai napon az Alaptörvény módosítása mellett Magyarország jövőjéért érzett aggodalommal azt, ami gyakorlatilag Ukrajnában zajlik.
A magyar kormányt sem tántorítja el semmi, sem a 2003-as üzemzavar, sem a júliusi meghibásodás ténye, hogy szakítson az atommal, és úgy látszik, hosszú távra odaköti az atomhoz az országot, de legalább ekkora aggodalommal tölt el az, hogy Ukrajnában ma is 15 reaktor üzemel, amelyekből hatnak már lejárt, hatnak pedig 2020-ig a tervezett üzemideje lejár.
Írásbeli kérdéssel fordultam a miniszter úrhoz a nyár folyamán, és kérdeztem, hogy a minisztérium környezetvédelmi feladatkörét ellátva kíván-e lépéseket tenni, hogy a határon átnyúló környezeti hatással járó különböző fejlesztések kapcsán az espoo-i egyezmény vonatkozásában Magyarország beavatkozik-e, kifejezi-e aggodalmát, részt vesz-e a véleményezésben a meghosszabbítással kapcsolatban.
A miniszter úr írásbeli válaszából kiderül, hogy osztják aggodalmamat, és úgy gondolják, hogy ez ügyben szükséges a kormánynak lépéseket tenni. Sajnos, azóta sem láttam egyetlen intézkedést sem ez ügyben, hogy bármit tettek volna az ukrán féllel szemben.
Ukrajna jelen pillanatban azt állítja, hogy saját hatáskörben meghosszabbíthatja ezeknek a reaktoroknak az üzemidejét, azt állítja, hogy ez egy belső környezetvédelmi ügy, holott nyilvánvalóan olyan reaktorokról van szó, amelyek az egykori szovjet technológiával, a csernobilihoz hasonló működési módszerrel bizony hosszú távon veszélyeztetik Magyarország biztonságát.
Tisztelettel érdeklődőm, államtitkár úr, hogy sor került-e már valamilyen konzultációra. Ha igen, milyen eredménnyel? Ha nem, miért nem? Milyen lépéseket kívánnak tenni Ukrajna, illetve az espoo-i egyezmény irányába? Szlovákia és Ausztria már számon kéri Ukrajnát, és tájékoztatja igényéről, aggodalmáról az espoo-i egyezmény illetékes szervét is. Magyarország tesz-e bármilyen intézkedést ennek ügyében, próbálja-e megvédeni Magyarország állampolgárait? Van-e információja arról, hogyan áll az ukrán jogszabály-módosítás, ami elismerné végre, hogy az ilyen tevékenységeket környezeti szempontból engedélyeztetni kell? (Az elnök csengetéssel jelzi az időkeret leteltét.) Ez ügyben várnám megtisztelő válaszukat. Köszönöm.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me