ALEXOV LYUBOMIR

Full text search

ALEXOV LYUBOMIR
ALEXOV LYUBOMIR nemzetiségi szószóló: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Államtitkár Úr! Az elmúlt évek kormányzati intézkedései, szembenézés a múlt hibáival, a történelmi múlt megfelelő értékelése, valamint közös főhajtás az áldozatok előtt mind azt segítették elő, hogy Magyarország és Szerbia között egyre jobb viszony, együttműködés alakult ki.
A most már történelmi léptékben is jelentősnek mondott jószomszédi viszony haszonélvezői a határ mindkét oldalán élő nemzetiségek is.
(14.30)
A magyarországi szerb közösség tagjai értékelik és elismerik azokat az intézkedéseket, amelyek lehetővé tették az oktatás és a kultúra területén az intézményalapítást és -átvételt, melyek szélesítették a lehetőségeinket. Ebbe a sorba illeszkedik a kormány 1031/2016. (II.9.) számú kormányhatározata, amely a 2015. július 1-jén megtartott magyar-szerb közös kormányülésen a Budai Szerb Ortodox Egyházmegye és a magyarországi szerb nemzetiség vonatkozásában hozott egyes döntések végrehajtásáról rendelkezett. A kormányhatározatban foglaltak szerint rendezésre kerülnek mindazok a magyarországi szerb közösség számára fontos kérdések, melyeket az előző évek intézkedései során nem oldottak meg, de a szerb nemzetiség számára létfontosságúak Magyarországon. A kormányhatározat rendezi a Szerb Ortodox Egyházmegye ingatlanainak, elsősorban templomok restaurálásának kérdését, a budapesti hitéleti központ méltó elhelyezését, továbbá rendelkezést tartalmaz a budapesti szerb óvoda elhelyezéséről, úgy, mint a szegedi szerb kulturális és oktatási központ létrehozásának lehetőségeiről.
Erre tekintettel kérdezem tisztelt államtitkár urat, hogy a közeljövőben szerződéskötésre kerül-e sor az említett kormányhatározat végrehajtásával kapcsolatban, illetve lesz-e megfelelő mértékű forrás a végrehajtáshoz. Köszönöm szépen. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me