DR. SZÉL BERNADETT

Full text search

DR. SZÉL BERNADETT
DR. SZÉL BERNADETT (LMP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Miniszterelnök Úr! Október 3-a után semmiképpen sem folytatódhatnak úgy a dolgok, mint az előző hónapokban. Szeretném fölhívni arra a figyelmét, hogy ma Magyarországon teljes bérválság van. Kétmillió magyar dolgozó gyakorlatilag a létminimum alatt keres, és az adófizető dolgozó polgárok háromnegyede átlagbér alatt keres.
Miniszterelnök Úr! Ez az ország nyomorog. Az LMP-nek az a véleménye, hogy ha valaki 8 órát tisztességgel dolgozik, az az ember tudjon megélni, és a családja számára legyen biztos megélhetés. Magyarországon, az ön által vezetett országban ez jelenleg nincsen így. A magyar emberek ezért vándorolnak ki külföldre, és Magyarországon azt érezzük, hogy egyre nagyobb a munkaerőhiány.
Tisztelt Miniszterelnök Úr! Mi a stratégia? Mi a kormány stratégiája arra vonatkozóan, hogy a munkaerőhiányt megoldjuk Magyarországon? Mi a kormány stratégiája arra vonatkozóan, hogy a külföldre ment magyarokat hazahozzuk? Amikor nemrég beszélgettünk, akkor miniszterelnök úr azt mondta, hogy örüljünk annak a sok pénznek, amit ezek az emberek hazaküldenek. Miniszterelnök Úr! Én annak örülnék, ha ezeknek az embereknek itthon lenne olyan munkájuk, amiből meg tudnának élni, és nem kellene egzisztenciális kényszerből külföldre menniük. Ez nem egy választott lehetőség, ez egy kényszer ezeknek a családoknak.
Miniszterelnök Úr! Ezeket a családokat nem lehet szétszakítani. Én országjárásomon a standokon azt látom, hogy már alig van olyan magyar család, ahonnan minimum egy ember kényszerből ne ment volna külföldre. Azt gondolom, hogy önnek mint felelős kormányfőnek választ kell adnia arra a kérdésre, hogy mi lesz Magyarországon a kivezető út a bérválságból. Egyrészt azért kérdezem ezt öntől, mert Magyarországon a bérválság a legfontosabb stratégiai probléma. Ha nincs erre megoldás, akkor semmire sincsen megoldás.
Másrészt pedig azért is öntől kérdezem, mert a miniszterei láthatóan összevissza beszéltek. Volt olyan miniszter, aki azt mondta, hogy külföldről kell behozni vendégmunkásokat, a másik azt mondta, hogy ilyen nincs a kormány szellemi horizontján, a harmadik azt monda, hogy akkor járulékot kell csökkenteni. Tisztelt Miniszterelnök Úr! Mi az ön megoldása?

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me