DR. RÉTVÁRI BENCE,

Full text search

DR. RÉTVÁRI BENCE,
DR. RÉTVÁRI BENCE, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Ahogy ön is mondta, ez egy összetett probléma, hiszen nagyon sokféle élethelyzetben juthattak ide a pedagógusok, hogy megvan vagy nincs meg nekik ez a minősítés.
Az általános főszabály az, amit ön is mondott, képviselő úr, tehát ha benyújtják a módosító javaslatot, ha nem, a 13-15 ezer pedagógus esetében ez történik, amit ön is mondott, ezért fölösleges benyújtani törvényjavaslatot, hiszen ők automatikusan átminősítésre kerültek, nekik most már nem a pedagógus I. fokozat szerinti bér jár, hanem a pedagógus II. fokozat szerinti bér; ez körülbelül az adott korcsoportban lévő pedagógusoknak a 90 százaléka.
Ami itt a kérdés, amire két héttel ezelőtt is igyekeztem önnek válaszolni, az egy speciális eset: akik ugyanebben a korcsoportban vannak, ahol mindenkinek generálisan, ezen törvényjavaslat nélkül is már megadtuk az átlépésnek, a felminősítésnek a lehetőségét és az ebből eredő magasabb bért, de vannak páran, akik korábban nem feleltek meg a minősítési eljárásban, vagy legalábbis elindult a minősítési eljárásuk, de nem végződött úgy, hogy megfelelnek a minősítési eljárásnak.
Tehát lehetséges, hogy van közöttük olyan, aki más, egyéni életi vagy egyéb okból nem tudott végigmenni ezen, vagy nem fizette be a díjat, de van olyan is bizonyára, aki azért nem rendelkezik ezzel a minősítéssel, mert nem felelt meg a tartalmi követelményeknek, nem jó eredményt ért el a minősítés során. És nem lehet egy kalap alá venni azokat, akik el se indultak a minősítésben, akik elindultak, de valami egyéni életi ok miatt nem szerezték meg, és azokat, akikről bebizonyosodott, hogy nem elég jó színvonalon tanítják a gyermekeket. Önök ezzel a javaslattal, akár ezt is vehetnék, lehet, hogy azt mondjuk, hogy mivel adminisztrációcsökkentés szempontjából egyszerűbb, ha mindenkit egy kalap alá veszünk, és nem teszünk ilyen megkülönböztetést, de a köznevelési kerekasztal is azt tárgyalta, hogy ezt a helyzetet hogyan lehet kezelni (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.), és egy kedvezményes minősítésnek a lehetőségét javasolta a kormány számára. Köszönöm szépen. (Szórványos taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me