LÁZÁR JÁNOS,

Full text search

LÁZÁR JÁNOS,
LÁZÁR JÁNOS, a Miniszterelnökséget vezető miniszter: Köszönöm szépen. Igen tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselőtársaim! Úgy gondolom, hogy az elmúlt években társadalmi és szakmai konszenzus alakult ki arról, hogy kiemelt jelentősége van a következő évtizedekben a magyar agráriumnak, és ezért a kormány a törvényhozás segítségével megpróbálta azokat az új birtokpolitikai, agrárpolitikai, agrárintézkedési elveket érvényesíteni, amelyekben cél tekintetében meggyőződésem szerint egyetértettünk.
A magyar kormánynak az a meggyőződése, hogy a magyar agrárium erejét a magyar kis- és középbirtokosság fogja garantálni a következő időszakban. Ehhez rendeltük a birtokpolitikai intézkedéseinket, és ehhez rendeltük a támogatási intézkedéseinket is. A célunk az, hogy a magyar agrártársadalom 80 százaléka kis- és középbirtokosokból álljon, 20 százalék legyen a nagybirtok aránya. (Gőgös Zoltán: Mészáros Lőrinc!) Ez 2010-ben pont fordított arány volt, jegyzem meg. Most körülbelül 50-50 százaléknál tarthatunk. És ugyanezt a birtokpolitikai célt kívántuk érvényesíteni a földtörvénnyel és a hozzá rendelt jogszabályokkal is. Úgy tudom, hogy a képviselő úr is elvben tudja ezeket támogatni.
A magyar gazdatársadalom megerősítése céljából indítottuk a „Földet a gazdáknak” programot, amely keretében valóban 200 ezer hektár állami földterület értékesítése lezárult. Ez 270 milliárd forint állami, rendkívüli bevételt jelent 2016-ban.
A kormány úgy döntött, hogy a szeptemberi ülésszakban soron kívül azt kéri a Magyar Országgyűléstől, hogy tárgyaljon meg egy törvényt, egy beszámolást, egy számadást arról, hogy hogyan zajlott le a földterületek értékesítése, mi történt a „Földet a gazdáknak” program árverési részével 3 hektár fölött, és mi történt a 3 hektár alatti földterületekkel. Azt fogjuk javasolni a kormány képviseletében, hogy amikor az Országgyűlés megtárgyalja ezt a törvényjavaslatot, akkor nyilván foglaljon állást, illetve azt fogjuk kérni, hogy biztosítsa a továbbiakban is a kormányzat támogatását, annak érdekében, hogy a magyar agráriumban a kis- és középbirtokosságot tudjuk erősíteni.
A törvényjavaslat szövege egy beszámoló, egy számadás. A törvényjavaslat szövege a „Földet a gazdáknak” program jelenlegi eredményeinek összegzéséről szól, és arról, hogy a 3 hektár fölötti földterületek értékesítését felfüggesztjük, beszüntetjük. Több állami földterület értékesítése a kormánynak nem áll érdekében, nem áll céljában, kivéve azokat a 3 hektár alatti területeket, amelyek alapvetően birtokpolitikai rendezési célokat szolgálnak.
Másrészről az Országgyűléshez fordulunk azért is, hogy szabja meg a befolyt 270 milliárd forint felhasználási célját és lehetőségét. Mi a kormány képviseletében azt javasoljuk a törvényhozásnak, hogy a befolyt 270 milliárd forintot egy összegben, egy tételben, teljesen transzparens és átlátható keretek között, Magyarország az adósság csökkentésére fordítsa, hiszen 2010-ben ebben a Házban konszenzus volt abban, hogy Magyarország legsúlyosabb versenyhátránya az államadósság kérdése. Olyan volumenben eladósodott ország, amely a GDP 80 százalékát államadósságra kell költse, nem jelentheti azt, hogy Magyarország független ország. Ezért folyamatosan próbáljuk csökkenteni az államadósságot; ez körülbelül 1 százalékpontos csökkentést jelentene.
Azt javasoljuk, hogy ezt az Országgyűlés tárgyalja meg, a beszámolórészt is, a 3 hektárnál nagyobb földterületek árverésen történő értékesítésének a leállítását is - ez jelenti az NFA-törvény módosítását is -, és tárgyalja meg azt is, hogy a befolyt 270 milliárd forintot mire fordítja. A törvényjavaslatot szeptemberben az Országgyűlés elé fogjuk hozni, és azt kérjük, hogy az Országgyűlésben a képviselőtársaim foglaljanak állást. Öntől pedig azt kérem a jövőben is, hogy azt a törekvésünket, hogy a magyar agrárium a GDP-ben fontos szerepet töltsön be, Magyarország erősségének és versenyképességének javítására alkalmas gazdasági ágazat legyen, azáltal is közösen tudjuk támogatni, hogy a magyar kis- és középgazdaságok számára lehetőséget biztosítunk támogatásban, forrásban, eszközben és természetesen földben is. (Taps a kormányzó pártok padsoraiból.)
(18.00)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me