LÁZÁR JÁNOS,

Full text search

LÁZÁR JÁNOS,
LÁZÁR JÁNOS, a Miniszterelnökséget vezető miniszter: Köszönöm szépen. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselőtársaim! Ha megengedik, azzal kezdeném, hogy Orbán Viktor miniszterelnök úr arra kérte a Fidesz-Magyar Polgári Szövetség és a Kereszténydemokrata Néppárt országgyűlési frakcióját szeptember elején a közös frakcióülésünkön, hogy a szabadkereskedelmi egyezményekkel kapcsolatban mihamarabb kezdeményezzük az Országgyűlésben a viták lefolytatását. Tettük ezt azért, mert az Európai Tanács hosszú vita után, az Európai Bizottság eredeti döntésével ellentétben a szabadkereskedelmi megállapodások közül elsőként a kanadai és európai uniós megállapodást oly módon alakította át az Európai Tanács döntése alapján, hogy kötelező a nemzeti ratifikáció.
Ismert az LMP frakciója előtt és a képviselő asszony előtt is, hogy az Európai Bizottság mindent megtett annak érdekében, hogy ne kerüljön sor nemzeti ratifikációra, hanem egy, a tárgyalásokat követő automatikus eljárás lépjen érvénybe. Tehát arra a kérdésére, hogy a parlament jóváhagyását szükségesnek tartjuk-e: megkerülhetetlennek tartjuk a parlament jóváhagyását. Orbán Viktor a miniszterelnökök együttműködő fórumán, az Európai Tanács ülésén követelte másokkal együtt, hogy az Európai Bizottság eredeti szándékával ellentétben a megállapodás kerüljön a nemzeti parlamentek által ratifikálásra. Úgy gondolom, hogy ez kellő garancia lesz az álláspont kialakítására is. Ami az általános hozzáállásunkat illeti, hiszen mindkét szabadkereskedelmi megállapodás kapcsán felmerülnek ugyanazok a kérdések részben, azt tudom önnek mondani, hogy azt szeretnénk, ha a parlament alakítaná ki először az álláspontját, ami kötelezni fogja a kormányt, mert meggyőződésünk szerint mind a két esetben nemzeti ratifikációra van szükség, anélkül a megállapodások nem léphetnek még csak ideiglenesen sem érvénybe. Ez a kormány álláspontja, és a parlament álláspontjához fogja tartani a kormány magát.
Hozzáteszem természetesen, hogy a kormány partnerei közül nagyon sokan Németországban és Európában a szabadkereskedelmi egyezmény megkötése mellett érvelnek, mondván, hogy komoly gazdasági érdekek fűződhetnek ehhez. A kormány azonban a parlament döntésének veti magát alá. (Taps a kormánypárti padsorokból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me