SCHMUCK ERZSÉBET

Full text search

SCHMUCK ERZSÉBET
SCHMUCK ERZSÉBET (LMP): Igen, elfogadom. Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Nem olyan régen szembesült a közvélemény azzal, hogy sokáig teljesen titokban, az emberek háta mögött, a multinacionális cégeket bevonva készül az USA és az EU, Kanada és az EU közötti szabadkereskedelmi egyezmény.
(13.50)
Az LMP már sok esetben felhívta a figyelmet arra, hogy ezek az egyezmények arra szolgálnak, hogy a tőke szabad mozgása elől lebontsák a korlátokat, és gyakorlatilag a gazdag országokat még gazdagabbá, a szegény országokat pedig még szegényebbé teszik.
Mindkét egyezmény veszélyezteti Európában az élelmiszer-biztonságot, a GMO-mentességet, a környezetvédelmi normákat, az emberi jogok és a munkajogi garanciák jelenlegi szintjét, valamint antidemokratikus vitarendezési eljárásokat tartalmaznak. A CETA legalább annyira veszélyes, mint a TTIP, mondhatni, a trójai falónak a falova.
Szintén tartalmazza a befektető-állam vitarendezési mechanizmus kicsit átalakított formáját, a befektetési bírósági rendszert. A multinacionális vállalatok továbbra is perelhetik a kormányokat, hogyha úgy vélik, hogy a profitjukat egy adott országban veszélyezteti az egészségvédelmi, élelmiszer-biztonsági vagy környezetvédelmi szabályok szintje.
Az Európai Bizottság július 5-én terjesztette a tagállamok elé az EU és Kanada közötti szabadkereskedelmi egyezményt ratifikálásra. A következőkre szeretnék választ kapni, igen vagy nem. Támogatja-e a kormány, hogy a CETA-ban közös EU-s célkitűzésként szerepeljen a GMO zéró tolerancia elvének feladása? Támogatja-e a kormány a CETA-ban az antidemokratikus befektetési bírósági rendszert? Tesz-e lépéseket a kormány az ideiglenes hatályba lépés ellen? Végül, de nem utolsósorban: támogatja-e a kormány a CETA magyar parlament általi ratifikációját? (Taps az LMP padsoraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me