GÚR NÁNDOR

Full text search

GÚR NÁNDOR
GÚR NÁNDOR (MSZP): Köszönöm szépen, elnök úr. Palkovics László államtitkár úrnak húsz másodperc hiányzott ahhoz, hogy sikerüljön itt maradnia, s talán még válaszolni is. De hát nem is reménykedtem abban, hogy ez bekövetkezik. Ilyen értelemben csak a konzekvenciákat szeretném így a nap végén levonni.
Nyolc óra vita a közoktatás-köznevelés ügyében, és ennek a vitának a nagyon egyszerű és nagyon fókuszált szűrleménye igazából az, hogy az elmúlt hat év történésével képtelen szembenézni maga az államtitkár is. Vagy képtelen, vagy nem is akar szembenézni, hiszen a közel húszperces összefoglalójában sem tudott az érdemi ügyeket érintően válaszokat adni, hanem kitérő felületen a kerekasztal működésének a történéséről próbált meg beszélni. Hát, négyszögletes asztal sem lenne, ha nem lettek volna bizonyos értelmű, jó értelemben vett kikényszerítő erők, amelyek erre ezt a kormányt rábírják.
A legnagyobb problémának én azt látom, azt tartottam menet közben is az elmúlt évek során, hogy az oktatás rendszerében azt az érdekegyeztetési mechanizmust, ami gyakorlatilag a mindenkor felvillanó hibákat, a mindenkor felvillanó vagy jelen lévő ellentmondásosságokat nyilván hűen tükrözni tudta volna, és gyakorlatilag preventív módon, a megelőzés, az elébemenetel lehetőségét is megadta volna. Ezt önök a kormányzati oldal részéről szétzúzták, ilyen értelemben gyakorlatilag azokat a vészjelző csatornákat is megszüntették, amelyek megóvhatták volna önöket arról, hogy olyan helyzetbe kerüljenek, hogy jó értelemben vett kikényszerítő magatartások előtt kelljen meghajtaniuk a fejüket. Ma ez zajlik, most megpróbálják a kisebb rosszat választani, azt, hogy hátha lehet még egy utánkövetéses, „szaladjunk utána” történetet lejátszani, és hátha megbocsát a társadalom, hátha abban a szférában, az oktatás rendszerében, ahol rengeteget el kellett szenvedni az elmúlt esztendőkben, majd azt mondják, hogy azért mégiscsak vannak változások. Nézzék, én azt kívánom, hogy legyenek változások, de azt is hozzáteszem, ne higgyenek abban, hogy az ilyen utánlövések nagyon sok politikai eredményt fognak az önök számára hozni.
De nem is ezzel a részével folytatnám, hanem inkább azzal, hogy arra szeretném kérni önöket, bár nincsenek már olyan túl sokan itt a kormányzati oldal részéről, ha számolom, akkor egy, meg talán megbújva ott az elnöki pulpitus mögött még egy képviselőt fel lehet fedezni (Móring József Attila: Meg elnök urat is!), valamint elnök urat is természetesen, róla megfeledkezni nem tudnék - köszönöm szépen -, ők jó tolmácsai lehetnek ennek a történetnek, és azt szeretném kérni, hogy legyenek is.
Ebben az országban, nem túl nagy ugyan ez a 93 ezer négyzetkilométer, de óriási különbségek vannak, óriási regionális, de nemcsak regionális, hanem kisebb léptékekre, akár járásokra bontott értelemben vetten is óriási különbségek fedhetők fel. Ezeken a különbségeken lenne szükségszerű és mindenképpen célszerű változtatni úgy, hogy az természetszerűen az oktatási intézmények keretei között tanuló diákok érdekeit szolgálja, és a pedagógusoknak is módot és lehetőséget adjon arra, hogy olyan helyzetet tudjanak teremteni, amelynek az outputján, a végkimenetel vonatkozásában haszonélvezőivé válhatnak a diákok. Mert csak ez adja meg annak a lehetőségét, hogy hosszabb távon nézve ne olyan foglalkoztatáspolitikai ellentmondásosságok nehezítsék az ország helyzetét, mint amilyenek az elmúlt hat esztendőben látható módon felerősödtek. Nem azt mondom, hogy előtte nem voltak problémák, hanem azt mondom, hogy amelyek az elmúlt hat esztendőben felerősödtek.
S ha ezt az utat akarják járni, akkor természetszerűleg nemcsak a pedagógusok, hanem - mint ma már egyszer említettem - a pedagógusok mellett működő, a technikai hátteret biztosító kollégák élethelyzetében is mértékadó és pozitív irányultságú változásokat kell tenni. Ezek alapvetően bértípusú, fizetésbeli kérdések, mert ahogy 47 ezer forintból, azt mondom nyugodt lelkülettel, hogy ugyanúgy 74 ezer forintból sem könnyű megélni. Ebben kérem a jószolgálati tevékenységüket a még itt lévő kormánypárti politikusoknak, elnök úrnak külön. Köszönöm szépen.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me