WITZMANN MIHÁLY

Full text search

WITZMANN MIHÁLY
WITZMANN MIHÁLY (Fidesz): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Úgy vélem, nyugodtan kijelenthetjük, hogy a turizmus a magyar gazdaság egyik sikerágazata, hiszen az elmúlt években újabb és újabb rekordok dőltek meg a turisztikai szektorban. 2011 óta most már évről évre elmondhatjuk, hogy a szektor bővül, és ebben rendkívül meghatározó szerepe van egyébként a belföldi turizmusnak. A 2015-ös évet értékelő számadatok alapján ma már az is elmondható, hogy az ágazati szereplők és a kormány várakozásai egyértelműen beigazolódtak, ugyanis a turizmus egy újabb kimagasló esztendőt zárt 2015-ben.
A vendégek száma jelentősen, mintegy 10 millió 350 ezerre nőtt, ez pedig azt jelenti, hogy soha ennyi látogató nem volt Magyarországon. A turizmus szálláshelyei is rekordbevételt értek el. Forgalmuk összességében mintegy 368 milliárd forint volt a tavalyi esztendőben, és 2015-ben a szálláshelyeken összesen 25 millió 765 ezer vendégéjszakát regisztráltak, ami egyébként 5,4 százalékkal haladja meg az előző évi, 2014-es adatokat.
A Központi Statisztikai Hivatal által közzétett adatok alapján ma már az is kijelenthető, hogy az ágazatnak 2015-ben sikerült túlteljesítenie azt a hármas célt, amelyet a Nemzetgazdasági Minisztérium a turizmusra vonatkozó előzetes célkitűzéseiben megfogalmazott. Ez pedig nem volt más, mint hogy a vendégek száma 2015-ben érje el a 10 milliót, a vendégéjszakáké a 25 milliót, a szálláshelyek bevételei pedig a 360 milliárd forintot.
A szektor bővülését kiválóan mutatja, hogy a turizmus részaránya a bruttó hazai termékben a néhány évvel ezelőtt mért mintegy 7 százalékról közel 10 százalékos szintre emelkedett. Azt is tudjuk persze, hogy a turizmus GDP-ben betöltött szerepe tovább fokozható, hiszen a bővülési lehetőség továbbra is megvan az ágazatban. Örömmel látom azt is, hogy a tervezett turisztikai ügynökség létrehozásával a kormányzati szándék továbbra is megvan, hogy a növekedést újabb pozitív intézkedésekkel támogassa.
Az ágazat sikereihez nagymértékben járul hozzá a SZÉP-kártya-program, amely a belföldi keresletet már a korábbi években is kedvezően befolyásolta. A pozitív tendencia 2015-ben sem változott, ugyanis jól látható, hogy a munkáltatók mintegy 1,2 millió forgalomban lévő SZÉP-kártyára összességében 90,5 milliárd forint forintot töltöttek fel, ez pedig a 2014-es évhez képest 20 százalékkal magasabb szintet jelez. A SZÉP-kártya sikere mellett ugyancsak kedvezően hatottak a belföldi keresletre a magyar családok anyagi helyzetét javító különféle kormányzati intézkedések is, a csökkenő szja-kulcsnak, a rezsicsökkentésnek, a devizahitelek kivezetésének vagy éppen a családi adókedvezménynek is jelentős szerepe volt abban, hogy a magyar emberek számára egyre inkább elérhetővé vált a nyaralás és a kikapcsolódás lehetősége.
Tisztelt Képviselőtársaim! Örömmel számolok be arról is, hogy az elmúlt év három legnépszerűbb települése között választókörzetem székhelye, Siófok továbbra is tartja stabil második helyét, ugyanis Budapest után a legtöbb vendég 2015-ben is a nyár fővárosába, Siófokra látogatott, és foglalt szállást. Balatoni emberként pedig további öröm számomra, hogy a top 10-es rangsorban egyre több balatoni település neve tűnik fel. Idesorolható többek között a nemzetközi fesztiváljairól egyre inkább ismertté váló Zamárdi is. Ezúton szeretném kiemelni, hogy Siófokon a vendégéjszakák számát tekintve sikerült átlépnünk a régóta várt bűvös egymilliós szintet. A város 2015-ben ezen a téren valóban rekordot döntött, hiszen a szálláshelyeken mintegy 1 millió 11 ezren pihentek, és a milliós adat átlépése már egyébként novemberben észlelhető volt.
(21.40)
Siófok esetében örvendetes volt az is, hogy az idegenforgalmi adóbevételek emelkedése még a mintegy 5 százalékos forgalombővülést is meg tudta haladni, a város „kurtaxa” bevételei ugyanis 6,2 százalékkal nőttek az előző évihez képest.
Az is jól látható, hogy az utazásokat ma már mind többször időzítik a Balatonhoz érkezők azokhoz a neves rendezvényekhez, amelyek az elmúlt években a balatoni arculat kialakításában is jelentős szerepet vállaltak. Rendkívül előremutatónak tartom azt is, hogy a turizmus balatoni szereplői évről évre igyekeznek mindent megtenni annak érdekében, hogy a tó és térsége ne csak a nyári kikapcsolódások helyszíneként legyen definiálható. Jó példa erre a Balatoni Turizmus Szövetség szervezésében megvalósuló úgynevezett „Nyitott Balaton” programsorozat is, amely már nemcsak a szezon meghosszabbítását, hanem új szezonok, tavaszi és őszi szezonok megteremtését tűzi ki célul.
Szerencsére sokasodnak a valóban magas minőséget képviselő vendéglátóhelyek is a Balatonnál, és nem hagyhatjuk ki a sorból azokat a borászatokat sem, amelyek ugyancsak komoly szereppel rendelkeznek a balatoni identitás meghatározásában, annak ismét egyre inkább vonzóbbá tételében.
Összességében tehát elmondhatjuk, hogy a kimagasló turisztikai eredményeket elérő 2015-ös esztendő után minden okunk megvan arra, hogy bizakodóak legyünk a 2016-os esztendőt illetően is, akár az országos, akár a balatoni várakozások tekintetében egyaránt. A szakemberek előrejelzései szerint a belföldi turizmus további bővülése várható, hiszen egyes balatoni szálláshely-közvetítők adatait tekintve már az is ismert, hogy soha nem volt még ilyen mennyiségű belföldi előfoglalás a júliusi és augusztusi hónapokra.
A turizmus további növekedése nemcsak elvárható, de kívánatos is, hiszen a bővüléssel újabb munkahelyek hozhatók létre, és az ágazat fejlődése a hazai vállalkozások lehetőségeit is jelentősen növelheti. Ezért is kérem tisztelettel Magyarország Kormányát arra, hogy a nemzetgazdasági szempontból is nagy jelentőséggel bíró ágazatot az eddigiekhez hasonlóan a jövőben is támogatni szíveskedjen. Köszönöm szépen, elnök úr. (Taps a Fidesz soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me