DUNAI MÓNIKA

Full text search

DUNAI MÓNIKA
DUNAI MÓNIKA (Fidesz): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Urak! Tisztelt Képviselőtársaim! Az MSZP vérszónoklatá-ban elmondottakra szeretnék most reagálni, és köszönöm szépen, hogy Józsa István most felült és végighallgatja, mert pont arról szeretnék beszélni, amit ön elmondott a vezérszónoklatában.
Történetesen arról, hogy amikor arról beszélt, hogy a különféle személyes adatokat, a személyi azonosítót vagy bármilyen adatot hogyan kezelik, hogyan kezelnék a Statisztikai Hivatalon belül, ez, tisztelt képviselőtársam, nem fedi a valóságot; amiről ön beszél, az visszaélés, az bűncselekmény. Jelenleg a statisztikai törvény és az európai uniós jogszabályok szerint nem lehetséges az jogilag, amit ön elmond. Amennyiben ilyet tapasztal majd, akkor, kérem, kötelessége megtenni a szükséges büntetőjogi lépéseket. Mind az európai uniós jogszabályok, mind a hivatalos statisztikáról szóló törvény igazán szigorú, nagyon szigorú adatkezelési rendelkezéseket állapít meg a KSH számára. Ön most azt mondta el a vezérszónoklatában, hogy ezeket esetleg nem tartja be. Ezeket kötelező betartania. Nem fordulhat elő jogszerűen Magyarországon az, amit ön elmondott. A KSH a személyi azonosító adatokkal a statisztikai feldolgozás után két dolgot csinálhat: vagy törölnie kell kötelező jelleggel az adatokat, vagy pedig - és erre az államtitkár úr is kitért - különválasztva kell tárolni, nem lehet összekapcsolva hagyni.
Engedje meg, hogy idézzek önnek egy európai uniós rendeletből. Az európai statisztikákról szóló 2009. évi március 11-ei 223/2009/EK európai parlamenti és tanácsi rendelet 17a. cikke kimondja, hogy a válaszadók terheinek csökkentése érdekében a nemzeti statisztikai hivatalok, a 4. cikkben említett más nemzeti hatóságok és a Bizottság jogosultak a közigazgatási nyilvántartásokhoz való azonnali és ingyenes hozzáférésre, azok azonnali és ingyenesen történő felhasználására, valamint e közigazgatási nyilvántartások adatainak a statisztikákba történő beépítésére. Eszerint jár el a mostani módosítás, tisztelt képviselőtársam, ennek az európai parlamenti és tanácsi rendeletnek a megállapításait kívánjuk többek között átültetni a mi törvényünkbe. Nem teszünk semmi mást, mint a magyar törvényeket igazítjuk az európai uniós törvényekhez és kívánal-makhoz.
Még egyszer zárásként szeretném kiemelni, hogy jelenleg semmilyen visszaélést és semmilyen adat-összekapcsolást nem tehet meg a személyes adatoknak a kezelője, és erre garancia mind a magyar törvény, mind pedig az európai uniós jogszabályok. Tehát amennyiben ilyen történik, az visszaélés, az bűncselekmény, de a törvény ezt tiltja. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me