DR. LUKÁCS LÁSZLÓ GYÖRGY

Full text search

DR. LUKÁCS LÁSZLÓ GYÖRGY
DR. LUKÁCS LÁSZLÓ GYÖRGY (Jobbik): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! A mai magyar egészségügy egyik talán legvisszataszítóbb eleme nem más, mint az egészségügy mindennapi korrupciója, a hálapénz. A hálapénz olyannyira a mai egészségügyi rendszerünknek az egyik jellegzetessége, hogyha megkérdezzük bárkitől Magyarországon, hogy mi is a magyar egészségügynek az egyik ismertetőjele, azt fogják mondani, hogy a hálapénz az, ami megkülönbözteti a többi európai egészségügytől. Így teljesen biztos az is, hogy a hálapénznek már semmi köze nincs a hálához, az elvégzett vizsgálatokért és gyógyításért érzett hálához, sokkal inkább a félelem bére. A jelenlegi jogi szabályozás a hálapénzt éppen ezért sajnálatos módon legálisnak tartja abban az esetben, hogyha ezt utólag adják, és az intézmény vezetője erre lehetőséget ad. Ezzel a szabályozással persze nemcsak legalizálja a kormány a hálapénzt, hanem kiskapukkal utat nyit az illegális hálapénznek, a tarifák alkalmazásának is.
Tekintettel arra, hogy a hálapénz a mai modernnek mondott egészségügy egyik fontos kérdése, a Jobbik a 2016. év elején azért indította el a valódi nemzeti konzultációt, és azért kérdezte meg a háztartások legnagyobb többségét, hogy mi a hálapénzről alkotott véleményük, mert kíváncsi volt arra, hogy mi a nép hangja, és mit gondol a nép a hálapénzről. Az emberek világossá tették, a válaszadók 90 százaléka világossá tette, hogy a hálapénzzel le kell számolni, és a válaszadók 90 százaléka teljesen egyértelműen jelezte, rossz irányba halad a kormány, ami a hálapénz megítélését illeti.
A Jobbik azért is kérdezte meg a véleményüket, mert éppen lépten-nyomon azt tapasztalni, hogy az egészségügy mindennapi korrupciójától már szabadulnának nemcsak a betegek, hanem a dolgozók is, de a kormány, önök semmilyen érdemi lépést nem tesznek a felszámolás érdekében. A valódi nemzeti konzultáció eredményei világosan jelzik: az emberek elsöprő többsége elutasítja a hálapénzt, és annak kikényszerítését büntetendővé is tenné, változást szeretne. A Jobbik, ha megkapja a választóktól a felhatalmazást, a nép pártjára fog állni. Fel fogjuk számolni a hálapénzt: rövid időn belül Magyarországon tilos lesz hálapénzt adni, hálapénzt elfogadni. Az ehhez szükséges három lépést, ami a bérfelzárkóztatást, a munkakörülmények javítását és az intézmények adósságának a megszüntetését jelenti, rövid időn belül meg fogjuk valósítani. A Jobbik abban látja Magyarország jövőjét, hogy nem kell a hálapénzzel tovább foglalatoskodnia az embereknek. A Jobbik, ellentétben a kormánnyal úgy gondolja, hogy Magyarország jövőjéről, az egészségügyről ne a földesurak, ne a helytartók, ne az orvosbárók és ne az ő hűbéreseik döntsenek, hanem a nép. Nincs rájuk szükség, a hálapénzre, a hűbérbirtokokra az egészségügyben.
Mindezekre tekintettel kérdezem államtitkár urat: miért nem tesz semmit a kormány annak érdekében, hogy a hálapénzt azonnal meg tudjuk szüntetni? Mit kíván tenni annak érdekében, hogy felszámolja azokat az eseteket, amikor a hűbérbirtokokat üzemeltető orvosok munkaviszony nélkül járnak be dolgozni, szimplán csak a hálapénz elfogadása végett? Megtisztelő válaszát előre is köszönöm. (Taps a Jobbik soraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me