DR. GYÜRE CSABA

Full text search

DR. GYÜRE CSABA
DR. GYÜRE CSABA (Jobbik): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Egy kárpátaljai településről, Szalókáról szeretnék szólni. Az Ungvári járásban fekvő falut már az 1200-as évek oklevelei is említik, lakossága pedig 97 százalékban magyar. A település lakossága híven őrzi magyarságát, őseinek nyelvét, kultúráját, művészetét. Szalóka Eszennyel szomszédos, a magyar oldalon lévő Tiszaszentmártontól és Eperjeskétől pedig csak a Tisza és az országhatár választja el. E négy falu lakossága összesen kábé ötezer fő. Természetesen itt is családokat szakított szét a trianoni békediktátum. Az itt élőknek hatalmas problémát jelent, hogy az Ungvári járásban összesen egy személyforgalmi határátkelőhely működik Magyarország irányába, Csapon. Szalóka Ukrajna felől szinte megközelíthetetlen a nagyon rossz minőségű utak miatt. A helyiek csak nagy nehézségek, többórás kerülők árán tudják tartani a kapcsolatot a magyarországi rokonokkal, barátokkal.
Szalókát és Tiszaszentmártont viszont összeköti egymással egy vasúti híd, melyen jelenleg csak vasúti teherforgalom zajlik, így magánszemély semmilyen módon nem haladhat át rajta. A hídról magyarországi szakemberek által készített statikai felmérések igazolják, hogy alkalmas lenne közúti közlekedésre is. A határ menti falvak vezetői már évekkel ezelőtt egyeztettek a határátkelőhely megnyitása érdekében. Szakemberek megállapították, hogy a térség környezete megfelelő a határátkelőhely kiépítésére, az érintett határszakasz közúton mindkét irányból megközelíthető, és a már meglévő infrastruktúra lehetővé teszi a vám- és a határőrség problémamentes működését. Mindezekből következik, hogy a határátkelő megépítése nem igényel komoly anyagi befektetést, viszont megnyitása esetén javítaná a szomszédos országgal az együttműködés feltételeit.
Kérdésem tehát: egyetért-e azzal, hogy nem lehet tovább halogatni a szalókai határátkelőhely megnyitását? Mit kíván tenni a kormány a közúti határátkelő mielőbbi létrehozása érdekében, illetve mikorra várható ezen Tiszaszentmárton és Szalóka közötti közúti határátkelőhely megnyitása? Várom megtisztelő, érdemi válaszát. (Taps a Jobbik soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me