DR. SZABÓ LÁSZLÓ

Full text search

DR. SZABÓ LÁSZLÓ
DR. SZABÓ LÁSZLÓ külgazdasági és külügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! Szívemből beszél. Magyarország Kormánya kiemelten kezeli a határon átívelő közlekedési kapcsolatok fejlesztésének kérdését, és az egykor egységes, ma a határok által elválasztott térségek összeköttetése számunkra nemzetpolitikai és gazdaságfejlesztési jelentőséggel bír. Ez egyszerre szolgálja a határon túli magyarság megmaradását, az anyaországhoz való kötődését és a gazdasági kapcsolatok szorosabbra fűzését is.
Ezt felismerve a magyar kormány átfogó infrastruktúra-fejlesztési és -helyreállítási programot indított, melynek keretében ’16 januárjában kormányhatározatban döntött azokról a kis léptékű, határ menti közúti kapcsolatokról, amelyeket szakmailag megalapozottnak, a partnerországgal való együttműködésben európai uniós forrásból finanszírozhatónak és megvalósíthatónak ítélt meg. Az elmúlt évek intenzív diplomáciai munkájának köszönhetően a szomszédos országokkal magas szintű megállapodásokat kötöttünk pontosan azért, hogy minél sűrűbben legyenek ezek a határátkelő lehetőségek, a kinti magyarságot minél közelebb tudjuk húzni Magyarországhoz.
Legutóbb 2016 novemberében Ukrajnával rögzítettünk egy miniszterelnöki szándéknyilatkozatot, és az első ütemmel kapcsolatban már a tervezett infrastrukturális fejlesztéseket is megállapítottuk. Így kerülhet sor például a beregsurányi határátkelőhely bővítésének befejezésére, illetve a Beregszászt elkerülő út megépítésére. Az ukrán féllel történt megállapodás szerint a szűkös erőforrások egy kis léptékű fejlesztésre, a Nagyhódos-Nagypalád közötti határátkelőhely kiépítésére lesznek fordítva. Ukrajna nehéz gazdasági helyzetére tekintettel további fejlesztések ebben a fázisban nem indíthatóak, ugyanakkor szándéknyilatkozatban meghatározott projektek megvalósítását követően további, a kárpátaljai magyarság és a határ menti területek számára fontos fejlesztésekre fog lehetőség nyílni.
Köszönöm ezúton is képviselő úr segítségét abban, hogy felhívta erre a figyelmet. Nyilván nagyon sok megoldandó feladat van még, de nagy ütemben dolgozunk, hogy minél könnyebben tudjanak átjutni a határ menti magyarok Magyarországra, és hogy a kereskedelmi kapcsolatokat a sűrűbb határátkelőhelyeken minél szorosabbra tudjuk fűzni. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me