CSERESNYÉS PÉTER

Full text search

CSERESNYÉS PÉTER
CSERESNYÉS PÉTER nemzetgazdasági minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Sajnálom, hogy nem egyeztetnek a Jobbik-frakción belül a képviselői felszólalásokkal kapcsolatban, hiszen a múlt héten az egyik képviselőjük pont azt követelte, hogy jelentősebb mértékben, bátrabban nyúljon a béremelés ösztönzéséhez a kormány. Most ön pont az ellenkezőjét mondja, hogy egy béremelésnek milyen hátrányai lehetnek. Szeretném megerősíteni, mi pedig azt látjuk most, hogy önök nem határozták meg, hogy milyen irányban akarnak a béremelkedések, a munkavállalói terhek csökkentése tekintetében tenni. Azt látjuk, hogy amikor a kormányzat bátor lépéseket tesz a béremelések érdekében, akkor önök pedig ez ellen beszélnek, máskor pedig béremelést kiáltanak. Úgy látszik, nem tájékozódnak, hogy mi folyik ebben az országban a béremelés tekintetében, mit tesz a kormányzat ennek érdekében.
Szeretném önt emlékeztetni, hogy nem a kormányzat határozta meg a minimálbér és a garantált bérminimum szintjét, hanem egy háromoldalú megállapodás volt, amely megállapodást aláírták a munkavállalók és a munkaadók képviselői is, elsősorban a munkaadók és a munkavállalók állapodtak meg az ily mértékű minimálbér és garantált bérminimum emeléséről, ami aztán hatással lehet a bér további emelésére.
Természetesen nem küld bérkommandót a kormányzat a munkáltatók nyakára, mindössze azt fogja ellenőrizni, hogy megfelelő módon hajtják-e végre a törvény rendelkezéseit. S hogy a munkaadók terhei ne legyenek túl nagyok, azt is tudnia kell, hogy a munkabérre rakódó terheket jelentős mértékben csökkentette és csökkenteni fogja még további négy évben a kormányzat, hisz ennek a bizonyos tavaly novemberi megállapodásnak nemcsak a minimálbér és a garantált bérminimum emelése volt a tárgya, hanem a jelentős mértékű adócsökkentés is a tárgya volt, így adócsökkentés és béremelkedés volt együtt a megállapodás tárgya. (Az elnök csengetéssel jelzi az időkeret leteltét.)
Úgyhogy azt hiszem, miután háromoldalú megállapodás volt az (Az elnök ismét csenget.), amiről beszéltünk, nem kell aggódnia önnek a bérek emelkedésének következményei miatt. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me