DR. GALAMBOS DÉNES,

Full text search

DR. GALAMBOS DÉNES,
DR. GALAMBOS DÉNES, a Törvényalkotási bizottság előadója: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! Ezúton tájékoztatom az Országgyűlést, hogy a Törvényalkotási bizottság 2017. június 8-án a házszabályi rendelkezések 46. §-a alapján megtárgyalta a Magyarország 2018. évi központi költségvetésének megalapozásáról szóló T/15429. számú törvényjavaslatot, és ahhoz a bizottság 19 igen szavazattal, 6 nem ellenében, 2 tartózkodás mellett összegző módosító javaslatot és összegző jelentést nyújtott be. Az összegző módosító javaslat tartalmazza egyrészről a Költségvetési bizottság módosító indítványát, másrészről a Törvényalkotási bizottság saját kezdeményezését, amely jogtechnikai jelleggel pontosítja a szakbizottság irományát.
A módosító javaslatok közül szeretném kiemelni azt a rendelkezést, amely rögzíti, hogy a Paksi Atomerőmű kapacitásának fenntartására irányuló beruházás során az egyes teljesítési mérföldkövek alapján történik meg a kivitelezést végző fővállalkozó kifizetése. A szerződéses kötelezettségek teljesítési folyamatában indokolt lehetővé tenni a Magyar Fejlesztési Bank Zrt. közreműködését is, hozzájárulva ezzel az adminisztratív folyamatok gyors és szakszerű lebonyolításához.
Tekintettel arra, hogy törvényi felhatalmazás szükséges ahhoz, hogy hitel- vagy tőkefinanszírozási tevékenység végzése nélkül, attól függetlenül elláthasson az MFB valamely ügylet kapcsán okmányellenőrzési feladatokat, szükséges, hogy a feladat ellátásának kereteit meghatározó törvény 2. és 3. §-ában szereplő felsorolásokba bekerüljön egyrészről az ügylet, másrészről pedig maga a feladat. Rögzíti a javaslat azt is, hogy ez a feladat nem pénzügyi szolgáltatás, hanem egy sajátos, az okmányok formai vizsgálatát végző tevékenység, amely nem járhat a bank számára olyan kitettséggel, amelyhez a hitelintézetekre és befektetési vállalkozásokra vonatkozó hitelkockázati tőkekövetelmény kapcsolódna.
Szeretném továbbá megemlíteni a Költségvetési bizottság tagja, Bodó Sándor képviselőtársam kezdeményezését. A Költségvetési bizottság által benyújtott módosító javaslatot megtárgyalva változik, változhat a településkép védelméről szóló törvény is, ennek alapján a jövőben fokozott védelem alatt álló közterületeken és magánterületeken reklámhordozó és reklám főszabályként nem helyezhető el.
A lefolytatott vita, a szakbizottságok állásfoglalásai és a Törvényalkotási bizottság összegző módosító javaslata és összegző jelentése alapján kérem, szavazatukkal támogassák a törvényjavaslat elfogadását. Köszönöm szépen.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me