SZABÓ ZSOLT

Full text search

SZABÓ ZSOLT
SZABÓ ZSOLT nemzeti fejlesztési minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Kedves Képviselő Asszony! Mint ön is tudja, Magyarország a kezdetektől fogva támogatja a párizsi megállapodás létrejöttét, és mi sem bizonyítja jobban, hogy hogyan gondolkodunk a klímastratégiát illetően, mint hogy az Európai Unión belül mi teljesítettük elsőként a parlamenti döntéssel a tétel ratifikálását.
A lépésnek fontos üzenete van, szimbolikus értéke van Magyarország számára is, hiszen mi elkötelezettséget vállaltunk a párizsi megállapodás végrehajtása mellett. Ennek érdekében az Országgyűlés elé 2015 júniusában benyújtottuk a második nemzeti éghajlatváltozási stratégiát, azonban ennek az átdolgozására szükség volt, hiszen maga a párizsi megállapodás olyan tételeket, olyan téziseket fogalmazott meg, amelyek teljesen megújították ezt a folyamatot. Ön is tudja, hogy a klíma nem állandó; ennek megfelelően az ezt szabályozó tényezőket folyamatosan át kell alakítanunk.
Elkészült az új stratégia, amely iránymutató és összhangteremtő dokumentum is egyben, és együttműködik mind a megyei, mind a települési szintű éghajlatváltozási stratégiákkal. Nincs szó egyáltalán arról, hogy a stratégia maga mellőzve lenne, olyannyira nem, hogy a NÉS-2-t a kormány 2017. május 28-án benyújtotta a Magyar Országgyűlésnek; annak napirendre vétele azonban már magának a tisztelt Háznak a hatáskörébe tartozik. A stratégiában foglalt célok elérését három évre szóló cselekvési tervek szolgálják majd, melyek konkrét intézkedéseket is tartalmaznak egyben. Ezek 2018. január 1-jétől fognak életbe lépni a 2020-ig terjedő időszakra vonatkozóan, és az első cselekvési terv kidolgozása már meg is kezdődött.
(Az elnöki széket dr. Latorcai János,
az Országgyűlés alelnöke foglalja el.)
Szeretném felhívni továbbá a figyelmet, hogy a három alapvető stratégiai célból kettőt már elértünk, a szén-dioxid-kibocsátás kérdéskörét és a megújuló energia nagyságrenden belüli hatásfokát. Jelen pillanatban azon dolgozunk, hogy az energiahatékonyság területén is 2020-ra teljesíteni tudjuk az előírásokat. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me