KEPLI LAJOS

Full text search

KEPLI LAJOS
KEPLI LAJOS (Jobbik): Köszönöm szépen, elnök úr. Számtalanszor elmondtuk már itt az Országgyűlésben a rezsicsökkentésnek nevezett politikai marketingtermék bevezetése óta, hogy amennyiben a világpiaci árakat figyelembe vesszük, annál a 20, 10+10 százalékos rezsicsökkentésnél jóval nagyobb mértékű árcsökkenést is el lehetett volna érni a magyar háztartásokban. Tehát tulajdonképpen azok az árak, amelyek be lettek fagyasztva a rezsicsökkentésről szóló törvény elfogadásakor, azok már néhány évvel később egyáltalán nem voltak aktuálisak, és nemhogy nem emelkedett, hanem jelentősen csökkent az energiahordozók ára a világpiacon.
Magyarul: nemcsak hogy nem igazságos a rezsicsökkentés amiatt, hogy mindenkire egyformán vonatkozik, a legnagyobb fogyasztóktól a legszegényebbekig, a legkisebb fogyasztókig, hanem ráadásul még indokolatlan is, hiszen rezsicsökkentésnek hívják, de tulajdonképpen egy árbefagyasztást jelentett, ami azt jelentette, hogy gyakorlatilag most már jóval olcsóbban juthatnának hozzá az emberek akár a villamos áramhoz vagy a földgázhoz, vagy más egyéb energiahordozóhoz, ehelyett azon az áron kell hogy megvásárolják a mai napig is.
Ez nyilvánvaló, hogy politikailag egy marketingtermék volt a Fidesz-KDNP-kormány részéről, és az is nyilvánvaló, hogy ezt az intézkedést a kor meghaladta. Annak idején, amikor az akkori árakhoz képest befagyasztásra kerültek a költségek, a rezsicsökkentésről szóló törvény elfogadásra került, azt a Jobbik is megszavazta, mert akkor időszerű volt. Azonban ezt azóta már többször felül kellett volna vizsgálni és tovább csökkenteni az árakat a világpiaci folyamatoknak megfelelően. Mi nem úgy gondoltuk annak idején, hogy ezt két ciklusra innentől kezdve bebetonozza a Fidesz, és akkor is ennyiért fogja adni az energiahordozókat, amikor már a világpiaci árak jóval lejjebb lesznek.
Tehát minden olyan tárgysorozatba vételt támogatunk, ami ennek az orvoslására szolgál, úgyhogy ennek a javaslatnak a tárgysorozatba vételét is szorgalmazzuk, és természetesen mi is 2018-ban kormányra kerülve felül fogjuk vizsgálni, és egy szociálisan jóval igazságosabb rezsicsökkentést fogunk végrehajtani. Köszönöm szépen. (Taps a Jobbik soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me