DR. RÉTVÁRI BENCE,

Full text search

DR. RÉTVÁRI BENCE,
DR. RÉTVÁRI BENCE, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Asszony! Tisztelt Ház! Azt hiszem, hogy mind a pedagógusnapon, mind az év végéhez közeledve nagyon sokan köszönik meg tanítóknak, tanároknak, óvodai dolgozóknak, egyetemi oktatóknak azt, amit egész évben tettek a gyermekükért. A pedagógusokra, a tanárokra, az óvónőkre az emberek a legféltettebb kincsüket, a gyermeküket bízzák, éppen ezért nem mindegy, hogy milyen körülmények között, kik és hogyan nevelik ezeket a gyermekeket reggeltől egészen délig, délutánig vagy akár késő estig is.
S nagyon nem mindegy, hogy a kormányzat is hogyan igyekszik segíteni azoknak, akik a gyermekekkel foglalkoznak. Mi az elmúlt időszakban igyekeztünk anyagi megbecsültségben és emberi megbecsültségben is minél többet nyújtani, adni, bizonyítani a pedagógusok felé. Ennek egyik része, a szimbolikus része az, amikor megköszönjük az ő munkájukat. Sokan talán nem is gondolják, hogy ennek mekkora értéke van, mekkora súlya van, mekkora nyomatéka van, mekkora ösztönző hatása van, de bizony-bizony amikor az ember egy-egy iskolában ezt megteszi, megköszöni, akkor látja, hogy elfér az a köszönet, elfér az a dicséret a pedagógusok számára, úgyhogy fontos ezt megtennünk minden esetben.
De egy költségvetést elfogadó testület, a parlament számára ugyanilyen fontos, hogy a költségvetési számokban is megnyilvánuljon az, hogy a pedagógusok felé is van megbecsülése, illetőleg a diákok számára is igyekszik a legjobb körülményeket biztosítani a fejlődéshez. Ha megnézzük a költségvetés számait, a jövő évi, hamarosan szavazás alá kerülő költségvetés számait, azt láthatjuk, hogy 97 milliárd forinttal jut több a jövő évben a diákokra, az általános iskolai diákokra, a középiskolai diákokra, az egyetemi hallgatókra, mint amennyi az idei költségvetésből számukra biztosítva van. Ez egy jelentős, majdnem 100 milliárdos nagyságrendű lépés, de nem is egy lépés, hanem szinte már egy ugrás, amennyivel többől tudnak gazdálkodni az iskolák és az egyetemek.
Ha megnézzük a teljes összeget, ami már 2 ezer milliárd forint fölött lesz a következő esztendőben, és összehasonlítjuk az utolsó szocialista kormányzás idején elfogadott költségvetéssel, akkor bizony több mint 550 milliárd forint többletet látunk, ennyivel költünk ma már többet oktatásra, ennyivel költünk többet a diákokra, ennyivel költünk többet a tanárok bérére, mint azt tették korábban. Emlékezhetünk, hogy sokféle megszorítás volt, egymás után volt iskolák telephelyének a bezárása, száznyolcvannál is több helyen volt tömeges elbocsátás, 15 ezer pedagógus elbocsátásával, és volt fizetéscsökkentés is egyhavi bér elvételével. Volt tehát mit behozni. De nemcsak a hátrányt sikerült behoznunk, hanem jelentős mértékben előre is sikerült jutnunk.
Fontos feladatunk, hogy vidéken és a fővárosban is minél több iskolabővítés, iskola-korszerűsítés valósuljon meg. Azt hiszem, hogy az év második fele vagy a jövő év mindenki számára egy felpörgött időszakot fog mutatni, hisz mind iskolabővítésekben, tanteremépítésekben, mind új iskolák létrehozatalában, mind uszodák, tornacsarnokok átadásában, elkészültében a következő évek már meghozzák a látványos eredményüket, hiszen a költségvetés évek óta háromszor 3 milliárd forintot szán erre a célra, hogy a diákok számára minél jobb körülményeket tudjon garantálni.
Az idén szeptember 1-je egy nagyon fontos változás lesz az általános iskolák egészében és a középiskolák első évfolyamában, hiszen felgyorsította a kormány pár héttel ezelőtti döntésével azt a családtámogatási rendszert, amelyben ingyenesen kapják meg a tankönyvcsomagot az iskolások, így nem a következő négy évben fut föl a felső tagozaton az ingyenes tankönyvellátási rendszer, hanem szeptember 1-jétől már nemcsak az alsó tagozatosok, mint eddig, hanem a felső tagozatosok, illetőleg a középiskolák első évfolyamai is ingyenesen kapják a tankönyveket.
Ezáltal a családok válláról nagy terhet tud levenni a kormányzat, ugyanúgy, mint az ingyenes gyermekétkeztetés kiterjesztésével, amelyet, ha elfogadja a költségvetést a parlament, most már 79 milliárd forinttal tudunk támogatni, szemben azzal a 29 milliárd forinttal, amihez képest azért eléggé kicsi, körülbelül harmada összeg vagy kevesebb mint fele összeg az, amit a szocialisták szántak erre 2010-ben.
A pedagógusok számára biztosított és az idén is folytatódó 50 százalékos többlépcsős béremelés meghozta az eredményét, ahogy a Klebelsberg képzési ösztöndíj is, hiszen másfélszeresére nőtt a pedagóguspályára jelentkezők száma. Ez azt jelenti, hogy a jövő generáció pedagógusait egy sokkal szélesebb körből tudják meríteni az egyetemek, bízunk benne, hogy egy sokkal minőségibb oktatást tudnak vinni, hiszen nagyobb jelentkezés mellett jobb képességű diákok kerülnek be az oktatásba, mármint a felsőoktatásba, és jobb képességű pedagógusok kerülnek onnan ki.
Az is fontos, és azt is köszönjük a pedagógusok felkészítő munkájának, hogy a legutóbbi érettségi időszakban már 2,5 százalékkal többen érettségizettek csökkenő népesség mellett, 2,5 százalékkal többen szerezték meg az érettségit, mint korábban. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) És a fejlesztések folytatódnak, digitális téren 35 milliárd forint értékben, európai uniós forrásból pedig 200 milliárd forint értékben.
Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me