ANDER BALÁZS

Full text search

ANDER BALÁZS
ANDER BALÁZS (Jobbik): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Az egyes országok politikai kultúrája nagyon sok tényezőtől függ, kijelenthetjük azonban, hogy az adott nemzet szokásai, habitusa és vérmérséklete, egyszerűbben fogalmazva, a kultúrája az, ami meghatározza ezt. A politikai kultúra alakítói alapvetően a pártok, akik a viselkedésükkel, az általuk igénybe vett eszközökkel befolyásolják, formálják azt.
A pártpolitikai küzdelmek sok színtéren zajlanak, a médiában, a választókkal való találkozások során, az utcák plakátjain, és sok esetben itt, e ház falai között is. Minden szereplőnek, a pártoknak, a civil szervezeteknek, valamint az embereknek is elemi érdeke, hogy ezen küzdelmek során tisztességes eszközökkel éljenek a pártok. A nemtelen eszközök alkalmazása a közbizalmat rongálja, a széles körben terjesztett hazugságok szörnyű károkat okoznak a társadalomban. Éppen ezért nagy a felelősségünk abban, hogy politikai véleményünket hogyan fogalmazzuk meg, milyen módon kívánjuk az álláspontunkat megismertetni másokkal, különösen a választókkal.
Ha nincs mondanivalónk, nem tudunk politikai üzenetet megfogalmazni, akkor bizony nemtelen eszköznek minősül az, ha annyiban merül ki a politikai aktivitásunk, hogy politikai versenytársainkat, vetélytársainkat kívánjuk elhallgattatni. Különösen káros ez a tevékenység, ha olyan véleményt kívánunk, illetve kívánnak önök szőnyeg alá seperni, ami az igazságra hívja fel a választópolgárok figyelmét. Az előttünk fekvő törvényjavaslat ékes példája annak, hogy a kormánypártok a közhatalommal visszaélve, önös pártpolitikai érdekből kívánják elhallgattatni azokat, akik kimondják az igazságot az üzelmeikről, el akarják lehetetleníteni azokat, akik lerántják a leplet a hazugságaikról, illetve felhívják a figyelmet a valós problémákra.
A plakátok kérdése olyan pillanatnyi aktuálpolitikai kérdés, amit a kormánypártok törvénnyel kívánnak a rövid távú érdekeiknek megfelelően rendezni. Ezzel aláássák a demokráciát, veszélyeztetik a szólásszabadságot, és megcsúfolják a törvényhozást.
Kína papucsokat gyárt, önök, kedves fideszes képviselőtársaim, pedig törvényeket. A törvényhozás teljes kiüresedéséhez vezet, ha a napi, aktuálpolitikai kérdéseket törvényekkel próbáljuk meg kezelni. A törvények nem arra valók, hogy a jelenlegi kormánypártok vezetőinek botrányos ügyeit takargassák! Az igazságot ki kell mondani, a tetteinkért a felelősséget, különösen a politikai felelősséget vállalni kell. Fokozattan igaz ez a kormányzó pártokra.
Tisztelt Kormánypárti Képviselőtársaim! Kérdezem, hogy meddig kívánnak egyébként asszisztálni ehhez a cirkuszhoz. És ha itt a konkrét törvényjavaslattól eltekintünk, akkor ha már Volner képviselőtársam volt a olyan kedves, és felhozta a HungaroControl Zrt.-nek a messzire bűzlő történetét, akkor hadd fordítsak még néhány mondatot erre az önök számára kétségkívül nagyon kényes ügyre.
(19.00)
A HungaroControl Zrt., ami száz százalékban állami tulajdonú vállalat és a légi irányításért felel Magyarországon, 2016 végén, egészen pontosan 2016. október 17-én 320 millió forintos támogatásban részesítette a Szövetség a Nemzetért Alapítványt, azt az alapítványt, ami mögött ott áll Orbán Viktor polgári köre, minden polgári körök ősatyja, a Szövetség a Nemzetért Polgári Kör. Ennek vezetője az a László Tamás kormánypárti képviselőtársunk, aki ennek a törvényjavaslatnak a vitájában a harmadik percben felállt és elhagyta sajnos egyébként az üléstermet, mert igazán érdekelne minket az ő véleménye ezzel kapcsolatosan.
Az, hogy a Szövetség a Nemzetért Alapítvány 2011-ig éves szinten 20-30 millió forintos támogatásban részesült, aztán a kormányváltás után ez felugrott olyan 60-80 millió forintra, talán még így lenyelhető lenne, de hogy egyetlenegy tollvonással átláthatatlan döntési mechanizmusok sorát és a választópolgárok akarata által, a közakarat által nem befolyásolható módon 320 millió forintot juttatnak ennek a szervezetnek, az messze több mint felháborító.
Én magam egyébként írásbeli kérdéssel fordultam az illetékes minisztériumhoz, mi a véleményük erről az egészről, mikor kívánják például lemondatni a HungaroControl Zrt. döntésben felelős vezetőit, illetve mikor szólítják fel a Szövetség a Nemzetért Alapítványt arra, hogy ezt a 320 millió forintot szépen juttassák vissza oda, ahova egyébként való, a magyar költségvetésbe, ugyanis véleményünk szerint ennek a pénznek bizony jobb helye is lehetett volna.
Fónagy államtitkár úr a mellébeszélő válaszában próbálta mentegetni a helyzetet. Tudjuk egyébként, hogy ez az alapítvány, illetve bocsánat, a HungaroControl Zrt. rendelkezik társadalmi felelősségvállalási programmal. Ezzel semmi probléma nincsen. A nagyvállalatok esetében ez támogatható, helyes dolog. Viszont ez a társadalmi felelősségvállalási program azt is előírja a cég számára, hogy ennek keretén belül olyan célokat támogassanak, mint például a légi forgalom, illetve a légi közlekedés vagy éppen a rekultiváció népszerűsítése, ennek a propagálása.
Na most, hogy a Szövetség a Nemzetért Alapítványnak mindezen célokhoz, feladatokhoz mi köze van, azt önökön kívül talán csak a búbánat tudja, mert mi nem.
Mi köze van a Szövetség a Nemzetért Alapítványnak a légi közlekedés népszerűsítéséhez, amire egyébként államtitkár úr válasza szerint ezt a 320 millió forintos támogatást fel kellene használniuk? Tényleg megdöbbenve állunk az egész előtt. Volner képviselőtársam kiváló hozzászólásában elhangzott, hogy mennyire szeretik a milliárdokat és hogyan építették ki az Andy Vajna-, Habony-féle, sok-sok milliárdot felemésztő és közpénzeket felemésztő propagandabirodalmukat. Önök, úgy látszik, egyébként nem restek lehajolni az aprópénzért sem, mert ez a 320 millió forint mégiscsak jól jött a kasszába.
Még az ennél kisebb tételekre is vevők, ugyanis a HungaroControl Zrt. 25 millió forintos támogatásban részesített egy másik fideszes politikushoz ezer szállal kapcsolódó alapítványt, ez a Jövő Uniója Alapítvány, amelynek a vezetője nem más, mint az ifjú titán, a Fidelitas-vezér Tardi Tamás, aki egészen véletlenül a Somogy Megyei Közgyűlés alelnöke lett. (Z. Kárpát Dániel: Jézus Mária!) Ezekre a kérdésekre kellene válaszolni. (Közbeszólások az MSZP soraiból: És csak 25 milliót kapott? Szegény gyerek!) Ha bújtatott pártfinanszírozásról beszélünk, akkor így van, ő szerény volt, beérte 25 millió forinttal is, bár hozzátenném egyébként, hogy 8 millió forintot már kapott korábban a Szerencsejáték Zrt.-től, tehát itt azért gyűlnek a milliók, amelyeket papírforma szerint bizonyára nemes célokra használ fel az ő alapítványa is.
De ilyen alapon egyébként fel lehetne szólítani az ország népét, Józsi bácsit, Mari nénit, nosza, hozzatok létre ilyen alapítványokat, és majd a fideszes kormányzat szépen nektek is juttat 8 millió, 25 millió, vagy ha éppen úgy van, akkor 320 millió forintot. Ne vicceljünk már!
Tisztelt kormánypárti képviselőtársaim, én mint Somogy megyei képviselő, kénytelen voltam ezt a helyi példát is előhozni. Nagyon sok civil szervezet, illetve nagyon sok alapítvány örült volna egyébként egy ekkora dotációnak, ekkora juttatásnak, mint amit Tardi Tamás alapítványa kapott ettől a száz százalékban állami vállalattól.
Felháborító, elfogadhatatlan, és a Jobbik teljes természetességgel nemet mond mindezekre olyan formában is egyébként, amit önök állandóan az orrunk alá szoktak dörgölni, hogy ha nem tetszik valami, ha törvénytelenséget sejdítünk, akkor tegyük meg a feljelentést. Jelentem, megtettem a feljelentést, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés ügyében ismeretlen tettes ellen. Meg fognak lepődni, hogy mi lett ennek a feljelentésnek az eredménye: elutasították. Nos, no comment.
Köszönöm a figyelmet. (Taps a Jobbik padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me