BURÁNY SÁNDOR,

Full text search

BURÁNY SÁNDOR,
BURÁNY SÁNDOR, az MSZP képviselőcsoportja részéről: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Kedves Képviselőtársaim! Ennek a törvényjavaslatnak egy normális országban lenne létjogosultsága; egy normális országban, ahol a demokratikus jogállam ismérvei nem csorbulnak, a médiaviszonyok kiegyenlítettek és működnek, működik a fékek és ellensúlyok rendszere. Csak hát ne tegyünk úgy, minthogyha Magyarország ebben a tekintetben egy normális ország lenne, normális médiaviszonyok között dolgoznánk, normális médiaviszonyok közepette tájékozódna az állampolgár a közéletet érintő fontosabb kérdésekről!
Mi ma Magyarországon egy olyan világban élünk, ahol a hírek túlnyomó többségét a Fidesz uralja. A Fidesz uralja nemcsak a közmédia híreit, hanem a kereskedelmi rádiók, televíziók egy részére is rátette a kezét. A közvetlen befolyás tapintható, sőt nemcsak a hagyományos elektronikus sajtóban, hanem az internet világában, a különböző portálok tekintetében is, elég itt csak az Origo hányattatásaira gondolni. Olyan világban élünk tehát, ahol ha valaki nem az internetről tájékozódik, akkor meg van róla győződve, hogy Mészáros Lőrinc egy okos, tehetséges gázszerelő, aki okosabb, mint a Facebook tulajdonosa. (Dr. Apáti István: Hideg-meleg vizet...) Aki ezekből a hírműsorokból tájékozódik, az meg van róla győződve, hogy ma Magyarországra a legnagyobb veszélyt Soros György jelenti, és még sorolhatnám a példákat.
Vannak Magyarországon nem is annyira kis települések, ahol például a kábelszolgáltatók által rendelkezésre bocsátott csatornák között nem lehet fogni, mondjuk, az ATV-t, és bizony most már a Hír TV is sok tekintetben erre a sorsra jutott.
És most a Fidesz benyújt egy törvényjavaslatot, ami ezt a világot érintetlenül hagyja, ezt az eszméletlen Fidesz-túlsúlyt a média híreiben érintetlenül hagyja, de szabályozni akarja azt a világot, ami ezen kívül esik, és amiben még nem a Fidesz akarata az egyetlen tényező, ami ezt a piacot befolyásolja. Ezért ez a javaslat egészen egyszerűen álságos. Álságos, hogy a reklámpiacnak egy olyan szeletét próbáljuk szabályozni, ami csak egy piciny szelete az egész tortának, és ennek a tortának a nagy részét a Fidesz egészen egyszerűen uralja, és itt most nem csak arra gondolok, hogy milyen hirdetések zúdulnak ránk az állami médiából és a Fidesz által befolyásolt médiából. És ne felejtsük el ezek között megemlíteni, mondjuk, a megyei napilapokat, ne felejtsük el megemlíteni, hogy most sok kis rádióra az országban ugyanúgy ráteszi a kezét a Fidesz, mint ahogy a TV2-re rátette a kezét különböző strómanokon keresztül. Ebben a hírözönben az állami médiából és a Fidesz által uralt médiából elképesztően hazug reklámok özönlenek a magyar lakosságra, sőt ezekben a hírműsorokban egészen egyszerűen manipulált híreket sugároz a köztévétől kezdve az összes olyan portál, amiben a Fidesznek befolyása van.
(18.30)
Torz képet kap Magyarországról mindazon választópolgár, aki ezekből a hírműsorokból és ezekből a reklámokból kénytelen tájékozódni.
Van Magyarországon egy még viszonylag szabad szelete a tájékoztatásnak, és ez az internet világa. Nem véletlenül több nyilatkozatban a Fidesz utalt is rá, hogy nem szereti ezt a világot. Ez a világ többé-kevésbé szabadnak tekinthető, minden fideszes nyomulás ellenére, bár itt is vannak baljós jelek.
De hát a szomorú igazság az, hogy leszámítva a fiatal és középgenerációt, elsősorban a vidéki lakosság nagy része nem az internetről tájékozódik, és egy manipulált hírfolyam részeként hazugsággal táplálkozik minden egyes nap, tehát ezzel eteti őket a fideszes média.
És most itt van ez a törvényjavaslat, ami a maradék piacot úgymond szabályozná, mert azt még teljesen nem gyűrte maga alá a Fidesz. Éppen ezért ez a javaslat aggályos, így ebben a formájában igazságtalan, és ezért szerintem elfogadhatatlan.
Van ennek a törvényjavaslatnak még egy sajátos, diszkrét bája, nevezetesen, hogy még a Fideszen belüli világban is előfordul, hogy valaki szembefordul a központi akarattal. Nevezzük nevén, ez most Simicska Lajos, aki az ország egyik legnagyobb oligarchája, a közbeszerzések állandó nyertese volt, maga is médiavállalkozásokat tart fenn, de összekülönbözött Orbán Viktorral, ezért most a Fidesz egy új láncolatot épít ki más oligarchák segítségével, Mészáros Lőrinc vezetésével.
És most az történt, hogy Simicska Lajos elkezdett szimpatizálni a Jobbikkal, nevezzük nevén, és ez a Fidesznek külön nem tetszik. Tekintettel arra, hogy Simicska Lajosnak azért van médiafelülete, most ezt akarja valamilyen módon a Fidesz részben beszabályozni, ahogy egyébként korábban Simicska Lajos vállalkozásainak reklámfelületek tekintetében pedig szintén törvényekkel, fővárosi döntésekkel próbált nekitámadni.
Ebben a vitában mi nem akarunk részt venni. Nem az a fő kérdés, hogy most a Mészáros Lőrinc és Andy Vajna által birtokolt média a korrektebb vagy a Simicska Lajos fémjelezte médiabirodalom a korrektebb. Az MSZP egy olyan Magyarországért küzd, egy olyan Magyarországért dolgozik, ahol az oligarcháknak nincs közvetlen politikai befolyása; legyen nekik elég a gazdasági vállalkozás, megszedték azon magukat bőven, nem kell ezt még politikai befolyásra is átváltani.
Összegezve tehát: ma Magyarországon olyan egészségtelen médiaviszonyok uralkodnak, amelyek biztosítják a hírekben, a reklámokban a Fidesz túlsúlyát, ezért ehhez képest a médiatorta egy pici szeletét szabályozni szerintünk álságos, és ezért nem támogatható.
Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps az MSZP padsoraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me