DR. RÉPÁSSY RÓBERT

Full text search

DR. RÉPÁSSY RÓBERT
DR. RÉPÁSSY RÓBERT (Fidesz): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Köszönöm a vitában részt vevők hozzászólását.
Nagyon érdekes vita folyt, elsősorban a jelenlegi sajtóállapotokról folyt vita, amely csak részben függ össze e törvényjavaslat tárgyával. Nagyon távolról függ csak össze; már amennyiben a politikai kommunikáció egyik eszköze a politikai hirdetés, ez nem vitás. De azt gondolom, hogy azok, akik a törvény tárgyával foglalkoztak, inkább elismerően szóltak a törvényjavaslatról.
Többen megállapították, hogy jó lenne ez a törvényjavaslat, más körülmények között talán támogatnák is s a többi. (Dr. Legény Zsolt: Nem ezt mondtuk! Azt mondtuk, hogy a címe jó!) Utána következett több sztori arról, hogy ki hogyan látja a jelenlegi politikai helyzetet. Ne haragudjanak, hogy ezt mondom, de hallgatva önöket, úgy éreztem, hogy az ellenzék lelkiállapotát tükrözik a felszólalások. (Heringes Anita: Az ország állapotát, a média állapotát!) Az ellenzék lelkiállapotát pedig alapvetően a frusztráció tükrözi. (Bangóné Borbély Ildikó: Ne aggódj emiatt! - Heringes Anita: A frusztráció rajtatok látszik! - Z. Kárpát Dániel közbeszól.)
Az ellenzék láthatóan nem tud reális alternatívát mutatni a kormánypártokkal szemben, ezért a sajtót hibáztatja. Mindenki propagandista, aki egyetért a kormánnyal, az ellenzék ezt állítja pusztán azért, mert még mindig nem érzik úgy, hogy kellő választó támogatná őket. Tehát egy frusztrációjelenségről… (Heringes Anita: Majd jövőre! - Z. Kárpát Dániel: Ezt miért nem merted elmondani eddig? Miért félsz?) Puszta frusztrációjelenségről van szó, semmi mást nem hallottam önöktől, csak azt, hogy milyen szomorúak. (Z. Kárpát Dániel: Miért féltél ezt elmondani a vitában?)
Az LMP hozzászólója, Hadházy képviselő úr volt, aki a legékesebb példáját adta annak, hogy milyen szomorú, hogy annyi minden történt szerinte ebben az országban, ami már a kormánypártoktól való elfordulást okozná, de sajnos még mindig nem sikerült ez az áttörés, ezért nagyon szomorú Hadházy képviselő úr. Nyilván ez az oka annak, hogy a pártja még a küszöb fölé sem tudott bekerülni egyelőre (Bangóné Borbély Ildikó: 800 millióért én is leírnám, hogy jók vagytok!) a közvéleménykutatások szerint.
Tehát én nagyon sajnálom ezt a frusztrációt, és őszintén szólva meg is tudom érteni, mert én is voltam sokáig ellenzéki képviselő. (Dr. Legény Zsolt: De leszel is!)
De csak arra tudom önöket biztatni, hogy soha ne a sajtót hibáztassák azért, ha nem tudnak több szavazót gyűjteni (Bangóné Borbély Ildikó: Á, dehogy! - Heringes Anita: Habony-média, Vajna-média! - Az elnök megkocogtatja a csengőt.), hanem próbáljanak meg olyan politikát folytatni, amely szimpatikus a választóknak. Próbáljanak meg például nem kiabálni, hanem szépen érvelni (Bangóné Borbély Ildikó: Nektek nem lehet!), érthetően és világosan beszélni, mert a kiabálással láthatóan nem tudják magukhoz csábítani a választókat.
A törvényjavaslat egy világos, észszerű szabályt tartalmaz. (Bangóné Borbély Ildikó: Hogyne!) Inkább arról kellett volna beszélniük, hogy miért nem tudják támogatni ezt a világos és észszerű szabályt. Miért nem tudják azt a világos szabályt támogatni, hogy innentől kezdve mindenki egyenlő feltételekkel tud hirdetni a hirdetési felületeken? (Z. Kárpát Dániel: Kivéve a Fidesz!) Miért nem tudják azt támogatni, hogy a választási kampányban esélyegyenlőség legyen a hirdetésekben? Önöknek milyen hátránya származik ebből?
Én nem látom, hogy az ellenzéket bántaná, sértené ez a törvényjavaslat. (Bangóné Borbély Ildikó: Nem minket sért, hanem a magyar állampolgárokat!) Azt gondolom, hogy az ellenzéknek, ha bölcsebb lenne, akkor kifejezetten az érdekében állna egy ilyen törvényjavaslat támogatása, mert amiket önök kifogásoltak a magyarországi sajtóviszonyokról, azok nem fognak megváltozni akkor, ha elutasítják ezt a törvényjavaslatot. (Z. Kárpát Dániel: Miért nem merted ezt a vitában elmondani?) Nem fognak tudni egyenlő feltételek mellett kampányolni, ha nem szavazzák meg ezt a törvényjavaslatot.
Nyilván önök is tudják, hiszen a pártfinanszírozás régóta ezekkel a szabályokkal működik, hogy a pártok finanszírozása alapvetően az országgyűlési arányokon múlik, azon, hogy milyen arányban szavazták meg a választók az önök pártját. Márpedig a kisebb pártok, az ellenzéki pártok kevesebb állami támogatást kapnak, kevesebbet tudnak hirdetni. Mi a problémájuk azzal, hogy jön egy javaslat, amelyben az áll, hogy mindenki egyformán tudjon hirdetni, egyforma esélyekkel (Bangóné Borbély Ildikó: Egyformán!), egyenlő esélyekkel?
Én őszintén szólva tényleg nem értem, hogy ezt a törvényjavaslatot miért söprik le az asztalról. (Heringes Anita: Ha bátor lettél volna, nem a zárszóban reagálsz!) Nem véletlenül hivatkoztam az Amnesty Internationalre, hátha az most szimpatikussá teszi önöknek ezt a javaslatot (Dr. Lukács László György: És nem tette!), hogy nem a kormány mondja, hanem az Amnesty mondta, hogy ilyen szabályokat kellene bevezetni.
Tisztelt Ház! Tehát nagyon kérem önöket, hogy fontolják meg a törvényjavaslat támogatását. Az önök érdekében is áll az, hogy a kampányfinanszírozás, a pártfinanszírozás tisztábbá váljon, az önök érdekében is áll az, hogy a korrupció visszaszoruljon, az önök érdekében is áll az, hogy egyenlő esélyekkel indulhassanak a választásokon. (Z. Kárpát Dániel: Érted döntünk, nem ellened!) Kérem, hogy járuljanak hozzá a sarkalatos törvények módosításához.
Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. (Dr. Völner Pál tapsol.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me