CSERESNYÉS PÉTER

Full text search

CSERESNYÉS PÉTER
CSERESNYÉS PÉTER nemzetgazdasági minisztériumi államtitkár: Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Elég sommás véleményt fogalmazott meg, hogy a kormány mennyire törődik a fiatalokkal általában. Azért szeretném emlékeztetni önt arra, hogy az elmúlt néhány évben, az elmúlt 6-7 évben a fiatalok munkanélkülisége a közel 30 százalékos arányról 10 százalék körülire csökkent le, a foglalkoztatási mutatójuk pedig 20 százalék alattiról közel 30 százalékos mértékre növekedett. Úgyhogy nem kéne azt elmondani önnek egy kérdésfelvetés kapcsán, hogy a fiatalokkal a kormány nem törődik, nem próbálja a fiatalok helyzetét megoldani, amikor a munkaerőpiaci állásokra való elhelyezkedésükről van szó.
Egyébként a vállalkozóvá válásukat is támogatta ez a kormány. Szeretném emlékeztetni arra, hogy ebben a programban, amit ön kérdésként felvetett, a TÁMOP 2.3.6. programnak egy előzményeként, az Új Széchenyi-terv keretében mintegy 7 milliárd forinttal támogattuk 1600 fiatal vállalkozóvá válását. Természetesen ez a mostani helyzet problémáját nem magyarázza, viszont azt mindenképpen el kell mondani, hogy a foglalkoztatási szint növelése, ezen belül a vállalkozóvá válás is nagyon fontos a kormány munkája kapcsán. A közép-magyarországi régió szempontjából a fenntartható fejlődés, az egyenlőtlenségek mérséklése és a belső kohézió fokozása érdekében indokolt külön támogatásban részesíteni a helyi gazdaság fejlesztését eredményező kezdeményezéseket, és ilyen kezdeményezés az is, hogy az ebben a térségben élő fiatalok vállalkozóvá válását elősegítsük programok keretében. A „Vállalkozz itthon, fiatal!” program célja tehát ennek a közép-magyarországi régiónak a területén megalakuló új vállalkozások támogatása.
Szeretném elmondani, hogy az OFA Nonprofit Kft. 2016. október 4-én állította ki az első elfogadott üzleti tervet, jóváhagyott dokumentumát, a mai napig összesen 211 ilyen dokumentumot bocsátott ki a szervezet, és 67 támogatási kérelem érkezett be (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.), ennek közel az egyharmadát már elbírálta a bírálóbizottság, a többi folyamatban van, és ahogy ön is említette, egy vizsgálat van folyamatban. Ennek a vizsgálatnak a tanulságait levonva folytatjuk tovább a munkát.
Köszönöm szépen a figyelmét. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me