SZÁVAY ISTVÁN

Full text search

SZÁVAY ISTVÁN
SZÁVAY ISTVÁN (Jobbik): Köszönöm szépen a szót. Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Államtitkár Úr! Örülök, hogy itt maradt valaki a kormány részéről is. 150 évvel ezelőtt, tegnap volt egész konkrétan 150 éve annak, hogy a Magyar Országgyűlés elfogadta az úgynevezett, akkori szóhasználattal: közös ügyi törvényt, Deák Ferenc és politikus kortársainak hatalmas művét, hatalmas alkotását, amely a Habsburg-birodalom dualista át-szervezéséről szólt. Ekkor jött tehát létre az Osztrák-Magyar-Monarchia… Sajnálom, hogy államtitkár úr mégis távozik. (Tállai András a Fidesz szakértői páholyához megy, és állva hallgatja a felszólalást.)
Bírálói szerint sokkal többet is ki lehetett volna hozni ebből a kompromisszumból, talán nagyobb függetlenséget, nagyobb állami önállóságot. Magam úgy gondolom történészként is, hogy egy reális, a két birodalom kölcsönös érdekközösségén alapuló kompromisszum született, amely bár együtt járt az állami függetlenség bizonyos elemeiről való lemondással, mégis egy nyugodt fejlődési pályára állította Magyarországot, európai, középeurópai hatalommá téve hazánkat.
A passzív ellenállás folytatása a második ipari forradalom Európájában már egy végzetes lemaradást jelentett volna Magyarország számára. Ezt is ki-védte a kiegyezés, ugyanakkor Ausztriának is érdeke volt ez, hiszen a korábbi háborúkban az osztrák birodalom meggyengült, Solferinónál, Magentánál, illet-ve aztán 1866-ban Königgrätznél Oroszországtól döntő vereséget szenvedett. Ausztriának is szüksége volt Magyarországra, szükség volt a kiegyezésre ahhoz, hogy a Habsburg-birodalom továbbra is európai nagyhatalom, európai vezető hatalom maradhasson. Úgy gondoljuk tehát, hogy a kiegyezés egy jó időben megkötött reális kompromisszum volt, az elmúlt évszázadok magyar történelmének egyik nagyon fontos és kiemelkedő eseménye.
(15.10)
Kossuth Lajos távolról támadta a kiegyezést, és bírálta egykori barátját, Deák Ferencet. Híres Cassandra-levelében azt írta barátjának: „barátok va-lánk” fogalmazott, kicsit más tónusban, mint ahogy a mai közbeszéd is szól. Erről beszélt Áder elnök úr is a beiktatási beszédében, hadd utaljak rá vissza. Szóval, azt írta Kossuth akkor Deák Ferencnek, hogy: „Ne vidd azon pontra a nemzetet, melyről többé a jövőnek nem lehet mestere!”
A kiegyezés megítélése mind a kortársak, mind az azt követő generációk körében ellentmondásos volt a mai napig is, lehet viták tárgya. Van, aki úgy fogalmazta meg annak idején, ha jól emlékszem, Bajcsy-Zsilinszky Endre, hogy a kiegyezés kapcsán Deák Ferencnek volt és Kossuth Lajosnak lett igaza.
Úgy gondolom ugyanakkor, hogy túlzás azt állítani, hogy a kiegyezésnek egyenes következménye volt Trianon. Túlzás azt állítani, amit Kossuth szeretett volna, hogy a nemzetiségekkel kell megegyezni az uralkodóház helyett, hiszen ez majd szét fogja feszíteni a történelmi Magyarország kereteit. A történelmi Magyarország kereteit nem a kiegyezés feszítette szét, hanem inkább a kiegyezés rugalmatlansága, a megváltoztathatatlanság, az, hogy a kiegyezés rendszerén, jórészt Ferenc Józsefnek köszönhetően, a következő ötven évben nem sikerült változtatni. Sokszor csak álproblémákról és lényegtelen vitákról folyt késhegyig menően a vita kormány és ellenzék között, mint például a vezényleti nyelv kérdése; akár olyan jelenetekig is eljutva, mint amikor az ellenzék a frissen felépített országgyűlés képviselőházát, illetve annak a berendezését szétverte. Azt hiszem, ehhez képest a mostani kormánynak egy rendkívül konstruktív ellenzékkel van dolga, azért ezt meg kell jegyeznünk. (Derültség a Jobbik padsoraiból.)
Nagyon szomorú ugyanakkor, hogy a nemzeti együttműködés rendszere a kiegyezésről, az elmúlt kétszáz év magyar történelmének egyik legfontosabb, legnagyszerűbb eseményéről, arról az eseményről, amely hozzájárult ahhoz a páratlan fejlődéshez, gazdasági és egyéb fejlődéshez, amely a XIX. század végén bekövetkezett, nem emlékezik meg. Pedig tudjuk, hogy fontosak az évfordulók, az elmúlt években is számos fontos évfordulóról emlékeztünk meg. Így még inkább feltűnő ennek a megemlékezésnek a hiánya.
Úgy néz ki, hogy az önök számára a kiegyezésnek nincs pozitív üzenete; az önök elmúlt hétéves kormányzása nem a kiegyezésről, nem a megegyezésről, nem a kompromisszumkeresésről szólt (Dr. Gyüre Csaba: Így igaz!), hanem arról, hogy a politikai ellenfeleket el kell taposni, és mindenki mást, akinek más a véleménye. Nyilván a mostani kurzus számára ennek az évfordulónak egy rossz üzenete van, és akár az Ausztriával való megegyezés is (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret lejártát.) rossz aktuálpolitikai irányokat szabhat.
Én úgy gondolom, akkor járunk el helyesen (Az elnök újból csenget.), ha a néppel, a néppel együttműködve kormányzunk. Erre szeretném felhívni az önök figyelmét. Mi bizonyára így fogunk cselekedni 2018-at követően. Köszönöm szépen, elnök úr. (Taps a Jobbik padsoraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me